Kompromismageren

Portræt af chef for Klimaministeriets COP15-sektion, Steffen Schmidt

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen åbnede Folketinget, gjorde han det i sin tale fuldstændig klart, at hvis det ikke lykkes at få vedtaget en klimaaftale på COP15-mødet i København i december, skulle det ikke være Danmarks skyld.

Sidste mandag fik Klimaministeriets COP15-sektion ny chef. Det er den 63-årige diplomat Steffen Smidt, der er blevet hentet ind fra Udenrigsministeriet. Ikke for at rydde op i det betydelige regnskabsrod, som hans forgænger tilsyneladende har efterladt. Men for at lede arbejdet i ministeriet med at håndtere det danske værtskab for COP15-mødet.

Den opgave, Steffen Smidt står over for, er intet mindre end umenneskelig. Ud over de adskillige internationale forberedende møder, som han skal deltage i, skal han også lede værtskabets arbejde med at få lagt en plan og strategi for, hvordan den globale opmærksomhed på og erkendelse af klimaproblematikken kan omdannes til en international aftale.

Arbejdsbetingelserne er alt andet end optimale, men det er et udtryk for dyb provinsialisme at tro, at aftalen står og falder med tidligere afdelingschef Thomas Becker – uanset hvor utrolig dygtig en aktør han hidtil har været.
Det store tilbageværende problem er, at verdens politikere og forhandlere har brugt de seneste år på at tale klima og koncepter. Men de er reelt ikke kommet særligt langt, når det gælder om at forhandle ordlyden af den tekst, som skal udgøre en aftale. Det er den suverænt største udfordring, som Steffen Smidt nu har fået 75 dage til at håndtere.

Med i bagagen har han en solid portion klimaviden fra sit tidligere job som Udenrigsministeriets klimaambassadør. Men langt vigtigere og mere centralt er, at Steffen Smidt medbringer en international forhandlingserfaring til jobbet, som langt overgår hans forgængers. Steffen Smidt har frem for alt slået sine folder i EU, og da EU er afgørende for succes i København, vil den nye klimachefs kontaktnet og erfaring med EU-systemet have stor betydning. I sin tid som generaldirektør i Europa-Kommissionen var Steffen Smidt blandt andet leder af optagelsesforhandlingerne med Sverige, Østrig, Finland og Norge. I den forhandling var Steffen Smidt ansvarlig for, at 80.000 sider EU-lovgivning blev gennemført på den rigtige måde i den nationale lovgivning i de fire lande. Sjovt nok så er nogle af kontakterne fra dengang i dag nøglepersoner hos det svenske EU-formandskab, og dermed er kontakten til Stockholm garanteret.

Fra EU-tiden har Steffen Smidt forhandlet europæisk frihandelsaftale med Sydafrika, fiskeriaftale med Marokko, håndteret EUs udviklingspolitik og sågar været chef for hele EUs administration. Når en international forhandling kommer hen mod sin afslutning, så spiller mødelederen en helt central rolle. Han skal have en drejebog for, hvordan forhandlingerne skal udvikle sig, kunne læse spillet og få deltagerne i lokalet til at ville afslutte mødet med succes. Vigtige egenskaber er evnen til at holde fokus, pondus som mødeleder, faglig respekt og evnen til at tænke fremad og se, hvor kompromiserne kan ligge. De egenskaber besidder Steffen Smidt i imponerende grad. Han er om nogen kompromismageren, og kompromisser er præcis, hvad verden har brug for de næste 75 dage.   

Steffen Smidt

Født 1945. Ansat i Udenrigs­mi­nisteriet i 1973, i Dan­marks EF-Repræsentation i Bruxelles 1976-79, FN-Missionen i New York 1982-83, Europa-Kommissionen i Bruxelles 1985-86, Udenrigsministeriet  1986-90, vicege­ne­raldirektør i Europa-Kom­missionen 1990-93, general­direk­tør i Europa-Kommis­sion­en 1993-2002, OECD-ambassadør i Paris 2006-2007, klimaambassadør i Udenrigs­ministeriet i 2008. Chef for Klimaministeriets COP15-sektion 2009.

Foto: Lars Grunwald


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu