Lav vækst og høj beskæftigelse er et globalt fænomen

Et gådefyldt mønster går igen i udviklede økonomier over hele verden: Væksten er lav, men arbejdsløsheden forbliver i bund. Økonomier peger på lav indvandring og flere ældre som en del af forklaringen.

Foto: Issei Kato/Reuters/Ritzau Scanpix

På tværs af de udviklede økonomier fra Berlin over Tokyo til Wellington er den økonomiske vækst enten gået i stå eller begyndt at bevæge sig baglæns, men aktiviteten på de samme landes arbejdsmarkeder er fortsat historisk høj.

Den såkaldte “recession med job-boom” er tydeligst i USA, hvor antallet af beskæftigede steg med over en halv million i juli, og ledighedsprocenten faldt til 3,5 procent, som var niveauet før coronapandemien. Det skete, selvom den økonomiske vækst gik tilbage i de forudgående måneder. Det samme gådefulde mønster viser sig over hele verden.

I Tyskland faldt væksten gennem hele andet kvartal, og landet står overfor en recession, der rykker stadig nærmere, efterhånden som dets energiforsyning bliver mere usikker. Samtidig ligger ledighedsprocenten tæt på det laveste niveau i 40 år, og næsten halvdelen af landets virksomheder siger, at mangel på arbejdskraft forsinker produktionen. Ledighedsprocenten er rekordlav i hele eurozonen. Den newzealandske økonomi oplevede tilbagegang i årets første tre måneder, men ledighedsprocenten på 3,3 procent ligger tæt på den laveste i flere årtier.    




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu