Løkke maler Danmark blåt

I morgen, tirsdag 6. oktober, tager Folketinget hul på en ny po­litisk sæson. Det bliver samtidig startskuddet til en række politiske kampe og dramaer internt i blå blok. Siden regeringsdannelsen 29. juni har statsmi­nister Lars Løkke Rasmussen med sikker borgerlig hånd svunget penslen for at male velfærden i blå far­ver. I forhold til regeringens beskedne størrelse og tilsvarende beskedne opbakning til Venstre på blot lidt under hver femte vælger, sker det i et omfang, kun de færreste havde forudset. Så indtil videre er regeringen Løkke-II kommet godt i gang. Fremlæg­gelsen af forslaget til næste års finanslov, danmarks­historiens største udflytning af statslige arbejdsplad­ser til provinsen og det nye kontanthjælpsloft er blot de seneste eksempler på en statsminister i fuld gang med at levere på det politiske projekt, han antydede før valget. “Smukt”, kalder Anders Samuelsen, for­mand for LA, det ligefrem. Men i horisonten truer en række sorte skyer den blå himmel. Forude venter vigtige dagsordener som folkeafstemningen om rets­forbeholdet, en ny dagpengereform og en forvent­ning om skattelettelser i toppen fra LA – alle emner, hvor den interne uenighed i blå blok vil sætte samarbejdet på hård prøve.

Kan du huske valgkampen og debatten om, hvor mange ekstra milliarder kroner velfærden måtte stige med? Og kan du huske den almindelige enighed om, at der ikke var den store forskel på Socialdemokraternes og Venstres velfærdspolitik og andre store politiske temaer?

Efter bare tre måneder med Lars Løkke Rasmussen i Statsministeriet står det klart, at det almindelige billede af den meget lille forskel mellem rød og blå blok har været helt forkert.

”Afstanden mellem rød og blå blok er meget større, end nogen havde drømt om. Det kommer også bag på mig, at forskellen er så stor. Jeg er overrasket,” siger en af dansk politiks fremmeste kendere, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, Jørgen Goul Andersen.

Login