Mikrochip-mangel sætter gang i tysk industri

Den globale mangel på mikrochips sætter industrier i stå. Også Europas industri er dybt afhængig af de små processorer, der får mobiltelefoner, computere, biler og meget andet til at virke. I Tyskland har man fået travlt med at opbygge produktionskapacitet og styrke innovationen omkring microchips.

Den sidste rengøring før åbningen af et "rent rum" på Bosch' nye chipfabrik ved Dresden
Den sidste rengøring før åbningen af et "rent rum" på Bosch' nye chipfabrik ved Dresden

De er små, men de har kæmpe betydning for samfundet. De små, ekstremt avancerede mikrochips er blevet en global mangelvare, og det betyder, at alverdens varer – mobiltelefoner, biler, computere, spilkonsoller, telefoner … – er blevet sværere eller helt umulige at producere. I nogle tilfælde er produktionen simpelthen blevet indstillet, fordi leveringstiden på nye chips er for lang. 

Der er flere årsager til manglen på mikrochips – først og fremmest coronapandemien, der lukkede fabrikker ned, mens efterspørgslen på teknologi eksploderede.

Men leveringsvanskelighederne skyldes også, at produktionen af chips i dag er koncentreret på ganske få fabrikker globalt – og mange af dem har været forfulgt af uheld.

Produktionen kræver meget vand, men der har været ekstrem tørke i Taiwan, som producerer de fleste af verdens mikrochips. En brand på en stor fabrik i Japan, og vinterstorme, der førte til strømudfald i Texas, hvor der også findes chip-fabrikker, har forstærket krisen. 

Særligt bilbranchen er blevet ramt. En tysk tænketank, Center for Automotive Research, skønner, at den globale bilproduktion i 2021 vil falde med 5,2 millioner biler – til 74,8 millioner.

Alene Stellantis, sammenslutningen af Citroën, Fiat, Chrysler og Peugeot, skønner ifølge The Economist, at deres produktion bliver reduceret med 1,4 millioner biler i 2021. 

Det er blevet tydeligt, at forsyningerne er kritiske og sårbare, for mikrochips er nødvendige komponenter i stort set al ny teknologi – fra smartphones til førerløse biler. I en “smart fremtid” får vi brug for mikrochips i alle de produkter, der skal gøre hverdagen nemmere.

Tyskland – og EU – vil mindske afhængigheden af Asien

Europa er bagud på chipproduktion. EU producerer i øjeblikket kun ti procent af alle chips på verdensplan, men bruger 20 procent af verdensproduktionen. Europa-Kommissionens mål er at øge den europæiske chipproduktion, så 20 procent af den globale produktion er europæisk i 2030.

Teknologigiganten Bosch har netop åbnet en ny chipfabrik på 70.000 kvadratmeter i Dresden, i hjertet af det såkaldte Silicon Saxony. Den nye chipfabrik betragtes som Europas mest moderne chipfabrik, og det er da også den største investering i Bosch’ historie. 

Bosch forventer, at produktionen starter allerede i juli, og at de første chips kan sælges i midten af 2022 – og dermed bidrage til at reducere trykket fra manglen på chips – primært til Boschs egne produkter i bilindustrien. 

Det er bemærkelsesværdigt, at så stor en fabrik åbner i Europa, og derfor var også både den tyske kansler, Angela Merkel, og den danske konkurrencekommissær og næstformand for Europa-Kommissionen, Margrethe Vestager, med til indvielsen af chipfabrikken. 

”I Tyskland skal den eksisterende produktionskapacitet udvides og ny kapacitet skabes hurtigst muligt. Intet af dette vil ske fra den ene dag til den anden, og verden venter ikke på Europa," advarer Frank Bösenberg, administrerende direktør for Silicon Saxony. 

Du kan få en rundtur på Bosch’ nye fabrik her og se, hvordan produktionen er bygget op. 

Bosch er imidlertid ikke den eneste tyske virksomhed, der investerer i mere stabile forsyninger.

Infineon, en af verdens førende chip-producenter, som er beliggende nær München, har netop åbnet en ny fabrik på 60.000 kvadratmeter i Østrig. Projektet blev fremrykket, netop fordi Infineon har svært ved at følge med efterspørgslen på microchips.

Danske samarbejdsmuligheder

Nu er der mere end nogensinde før behov for at investere hurtigt og konsekvent i eksisterende europæiske kraftcentre for mikroelektronik, som eksempelvis Silicon Saxony-klyngen i Sachsen.    

For som Tom Caulfield, CEO for halvlederproducenten GlobalFoundries, for nylig bekræftede:

"Det tager ti år at opbygge hele økosystemet og værdikæden omkring en moderne fabrik."

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu