Mystiske minibørs-selskaber trækker tråde til Kina og skattely

Fire udenlandske selskaber skiller sig ud på minibørsen First North i København. Erhvervsskandaler og forbindelser til eksotiske egne som Jomfruøerne og Bahamas præger selskabernes historik.

Simon Lund Christiansen

De gør ikke meget væsen af sig, de fire engelske selskaber på minibørsen First North.

Men bag kryptiske selskabsnavne som Optima Worldwide Group og Gate Ventures gemmer sig både absurde erhvervsskandaler, et spektakulært persongalleri og en strøm af kinesiske investorers penge, der flyder ind gennem anonyme selskaber med eksotiske adresser.

Siden 2016 og så sent som i februar i år er fire gådefulde aktieselskaber i al ubemærkethed blevet noteret på den danske minibørs Nasdaq First North Copenhagen. Det virker umiddelbart absurd, at de fire selskaber skulle vælge lige netop den danske vækstbørs, for ingen af selskaberne har danske investorer om bord, og ingen af dem har danske aktiviteter.

De er derimod alle registreret i England som PLC-selskaber (public limited company), og flere af dem har endda deres aktiviteter i Asien og er ikke i nærheden af London. Selskabernes anonymitet til trods er de værd at lægge mærke til. For de trækker et spor af kaos efter sig.

Det første selskab, der blev noteret på First North Copenhagen, er sat under observation af Nasdaq OMX og har fået handlen bremset, fordi selskabet ikke har leveret årsregnskab. Det andet selskab er angiveligt holdt op med at udbetale løn til de ansatte, som arbejder på kædens Hard Rock-cafeer i Kina. Det tredje selskab har i årevis forsøgt at bygge en fabrik i Kina og har til det formål rejst mange millioner kroner – men der er stadig ingen fabrik. Og det fjerde tiltrækker investeringer fra kinesiske rigmænd, formentlig via skattelylande, for at kunne producere britiske og kinesiske hitmusicals.

Sagen kort

På den Københavns minibørs Nasdaq First North Copenhagen er der foruden de danske selskaber noteret fire mystiske selskaber, som er registreret i England. De fire selskaber har hovedsagelig aktiviteter i Kina og investorer, der skyder penge i selskaberne via skattelylande.

Bestyrelsen i Gate Ventures har forbindelser til en myriade af kinesiske rigmænd.

HRC World Group redder omsætningen via en enkelt kunde fra de Forenede Arabiske Emirater og har en anonym investor med om bord, som har adresse i Bahamas.

Optima Worldwide Group har mistet et datterselskab og er nu under observation hos Nasdaq. Aktien handles ikke.

Cleantech Building Materials er en rodet ’børsskal’ til investering i behandlet træ til Kina, en teknologi, som selskabet har bevaret rettighederne til på trods af et blodigt slagsmål med den engelske licensejer.

Professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet har i årevis fulgt Nasdaq First North Copenhagen og har tidligere været ude med riven efter den lille børs. First North har været plaget af den ene erhvervsskandale efter den anden, siden den blev etableret i 2005, og i de seneste måneder er kritikken blusset op igen på grund af især de høje værdiansættelser, som selskaberne bliver noteret med for tiden.

Netop fordi tilliden til First North skal genvindes i disse år, begriber Carsten Tanggaard ikke, hvorfor Nasdaq vil notere besynderlige selskaber som de fire engelske.

”Det trodser jo enhver beskrivelse. Jeg er simpelthen ikke i stand til at forstå, hvorfor Nasdaq vil gå ind i sådan noget mærkeligt noget,” siger han og fortsætter: ”Det kan jo være, at det er fantastiske investeringer og nogle sunde selskaber. Det kan jeg selvfølgelig ikke vide noget om, men der er grund til at være på vagt. For First North skal også være bevidst om, at de giver selskabet en blåstempling ved at notere det, og hvis det er ubegrundet, og der opstår en skandale på baggrund af det, så er det endnu en pind i markedets ligkiste.”

Absurd London-teater

Af de fire mystiske selskaber på First North Copenhagen tager Gate Ventures PLC nok prisen for den mest kulørte historik og personkreds. First North København var nemlig ikke første sted, selskabet prøvede lykken på børsen. Tidligere var Gate Ventures børsnoteret i London på den alternative børs AIM, og her kulminerede en række spektakulære begivenheder i, at selskabet til sidst blev afnoteret.

Selskabets direktør Geoff Morrow, som ifølge Wikipedia er kendt for at have komponeret sangtekster til bl.a. Elvis Presley, The Carpenters og Barry Manilow, rejste 3 mio. pund, eller godt 25 mio. kr., ved børsnoteringen i London. Derudover kom der hurtigt opbakning til selskabet fra en række iøjefaldende kinesiske investorer, som skød penge i Gate Ventures via selskaber i Jomfruøerne.

Uden at have annonceret meget andet end en option på rettighederne til musicalen 'Being Woody Allen' i England steg selskabets markedsværdi på fire måneder med omkring 1.500 pct., og Gate Ventures måtte udsende en børsmeddelelse om, at aktiekursen ikke nødvendigvis afspejlede værdien i selskabet.

Snart efter forlod selskabets godkendte rådgiver, Beaumont Cornish, selskabet, og al handel med aktien på AIM blev suspenderet. Gate Ventures trak sig fra børsen, men blev ved med at underrette markedet med opdateringer i form af børsmeddelelser gennem selskabets hjemmeside.

Her kommer dr. Johnny Hon, baronen af Houston (Skotland), ind i billedet og giver historien endnu et tvist. For mens aktien ikke kunne handles på AIM, var investorernes værdier bundet i selskabet, og der skulle findes en løsning.

I 2016 lykkes det at få selskabet optaget til handel på First North Copenhagen, og aktiviteten fra de kinesiske investorer er i mellemtiden fortsat. Så sent som i januar rejste Gate Ventures 2,5 mio. pund fra den ’prominente’ kinesiske forretningsmand Mr. Haibin Gong, som investerede gennem selskabet KC-SR International Development Group udenom First North. Og i januar rejste selskabet 1,4 mio. pund fra investorer i selskabet Crystal Voyage Limited, der har adresse i Seychellerne.

Herhjemme har vi endnu ikke set et vildt kursridt a la det, der endte med at smide selskabet ud af AIM. Financial Times advarede ellers i en artikel de danske aktionærer, da Gate Ventures i december 2016 var ved at blive noteret på First North i København. Men det er der tilsyneladende stadig ingen, der har lagt mærke til.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Gate Ventures inden deadline.

Kinesisk Hard Rock Café

Handlen med aktierne i alle fire selskaber er meget begrænset, og derfor er selskabernes markedsværdi et dårligt billede på, hvad de reelt er værd. Selskabet med navnet HRC World PLC dækker i virkeligheden over et kinesisk franchiseeventyr under Hard Rock Café-koncernen, og her er markedsværdien teknisk set omkring 2,6 mia. kr.

Men ser man på HRC’s seneste regnskab, omsatte selskabet kun for omkring 45 mio. kr., så markedsværdien er altså mere end 50 gange større end omsætningen – og halvdelen af omsætningen kom fra en enkelt kunde, nemlig selskabet Arab Emirates Credit Limited med kontor i Dubai, som i runde tal købte events for 3,6 mio. dollar. HRC sluttede regnskabsåret, der endte i marts, med et driftsunderskud på 26 mio. kr.

Selv om HRC-selskabet blev børsnoteret tidligere i år, er selskabet allerede løbet ind i problemer. HRC havde egentlig planer om at åbne en restaurant om måneden, indtil der var 30 åbne restauranter i Kina, men ifølge flere lokale medier er de to restauranter, der var åbnet i henholdsvis Shanghai og Hangzou, nu begge lukket, mens de ansatte ikke har fået løn.

De fakta er der imidlertid ikke meget information om, når man ser på børsmeddelelserne til First North. I en meddelelse fra juni skriver HRC blot, at man ændrer den operationelle struktur, så selskabet er involveret i driften af Hard Rock Cafés i Kina, ikke i ejerskabet.

HRC World PLC er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Kinesisk teknologikamp

Hvad angår de to selskaber Cleantech Building Materials PLC og Optima Worldwide Group PLC, er det mere sparsomt med informationer. Cleantech Building Materials var også tidligere noteret på AIM som en såkaldt cash shell, som blev brugt til at investere i mange forskelligartede projekter.

Men siden december 2016, hvor selskabet blev overtaget af Diamond Wood China, som dermed blev børsnoteret, har selskabet kun haft et enkelt formål: at ekspandere salget af især hærdet modificeret accoyatræ i Kina. Det er en teknologi, som Diamond Wood China har fået licens på at markedsføre efter et blodigt opgør med det engelske selskab Accsys Technologies PLC, der ejer de øvrige rettigheder.

Kortroversen handlede om, at Diamond Wood China i 2012 skulle have opført et fabriksanlæg til produktion af accoyatræ mod til gengæld at kunne sælge materialet i Kina. Men da fabrikken aldrig blev bygget, røg de to parter i totterne på hinanden. Det lykkedes dog til sidst kinesiske Diamond Wood China at bibeholde licensen.

Det sidste selskab, Optima Worldwide Group, ligner et selskab i problemer. Handlen er i øjeblikket suspenderet på First North, og selskabet er sat under observation, fordi regnskabet endnu ikke er blevet afleveret.

Siden april har selskabet på månedsbasis opdateret markedet med information om, at årsregnskabet, der skulle have været offentliggjort i marts, er blevet forsinket igen. Hvad der præcis er årsagen, fremgår ikke, ud over at regnskabet mangler godkendt revision fra nærtstående parter.

Optima Worldwide Group ejer bl.a. investeringsselskabet Strand Capital, som gik i betalingsstandsning i sommeren sidste år og dermed låste de godt 3.000 investorers midler fast, herunder også ejernes. Det kan ikke være noget, der behager investorerne i DSA Investment, som ejer 20 pct. af selskabet og har adresse i Dubai og på Jomfruøerne.

Rådgiver forsvarer valget

Hvad de fire selskaber laver på First North Copenhagen er lidt af en gåde, men ifølge selskabernes certificerede rådgiver, Keswick Global, kunne det på grund af globaliseringen lige så godt være i Danmark som i andre lande, så hvorfor ikke?

"Hvor du er noteret, er ikke det væsentlige længere," siger Klaus Schwerdfeger, der er adm. direktør i Keswick Global.

Han understreger, at Keswick – ligesom alle andre certificerede rådgivere – udfører due diligence af selskaberne, men han hæfter sig også ved, at det ikke er Keswicks ansvar at beslutte, hvad der skal på børsen. Det er alene Keswicks ansvar at sørge for, at selskaberne overholder de regler, der er på First North Copenhagen.

"Vores opgave er at sørge for, at de er compliant med reglerne. Men vi har selvfølgelig også gennemført en grundig due diligence af selskaberne," siger Klaus Schwedfeger.

Hos Nasdaq lyder der først og fremmest tilfredshed med, at man har åbnet det lille børsmarked til udlandet.

”Det er lykkedes os at tiltrække flere udenlandske selskaber, og det er en trend, som vi håber og forventer vil fortsætte," siger Carsten Borring, noteringschef på Nasdaq OMX.

Men aktierne handles stort set ikke, så hvad skal de på First North?

”Det at blive børsnoteret betyder også, at der er nogle regler, man skal efterleve, og for investorer kan det give en vis tryghed, at selskabet er børsnoteret, også selv om aktierne handles gennem andre markedspladser end børsen og med direkte afvikling. Men hvem der handler aktierne, bliver overvåget hos os.”

Screener I selskaberne, før de skal på børsen?

”Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan, for at lave en grundig due diligence af selskaberne, før de bliver noteret, og det afhænger ikke kun af de informationer, virksomhederne selv oplyser til os. Vi screener dem ud fra alle tilgængelige oplysninger,” siger Carsten Borring.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu