Pandemiens efterspil kan afgøre liv og død i fremtiden
Et globalt opgør om, hvordan verden skal håndtere fremtidens pandemier, udfolder sig i disse uger i WHO’s lokaler i Genève. Flere vestlige lande, og en række medicinalfirmaer, vægrer sig ved kravene fra det globale syd om en mere ligelig fordeling af vacciner og medicinsk udstyr.
Mads Thunestvedt Hansen
JournalistI torsdags slog WHO alarm. En type fugleinfluenza, der ifølge WHO har en “ekstremt høj dødelighedsrate”, er nu begyndt at sprede sig til mennesker. Men det er langt fra sikkert, at verdens lande ville være væsentligt bedre forberedte til en pandemi, end de var i 2020.
Det store slag handler om adgang til vacciner og medicin, og der har det globale syd andre holdninger end EU og USA til, hvordan det sker
Nina Schwalbe
Professor i Global Sundhed på Colombia University
Det ville fortsat være uklart, hvordan vacciner og medicinsk udstyr skulle fordeles mellem verdens lande, mens smitten raser. Høj- og lavindkomstlande står stejlt over for hinanden. Og der er ikke umiddelbart meget, der tyder på, at de forhandlinger, der lige nu foregår i WHO-regi, vil give klare svar.
Det fortæller professor i global sundhed fra Columbia University Nina Schwalbe, der har fulgt forhandlingerne tæt og læst de forskellige udkast til en traktat, der i starten af april endnu engang blev udskudt.