Platformsekspert: Fagforeningerne hænger fast i det industrielle arbejdsmarked

I Sverige foreslår fagforbundet Unionen at regulere platformsøkonomien med digitale standarder, der kan implementeres i platformenes apps. Idemanden bag er 30-årige Fredrik Söderqvist. Tiden er ikke til forældede vaner fra det industrielle arbejdsmarked. Det er tid til nytænkning, mener han.

”Debatten om platformsøkonomien og konsekvenserne for arbejdsmarkedet begyndte først for alvor at tage fart i Danmark i 2016. I Sverige har de diskuteret det i årevis.”

Observationen kommer fra den danske arbejdsmarkedsforsker Anna Ilsøe, lektor på FAOS, Københavns Universitet, og medlem af det nyoprettede ”Ekspertpanel i platformsøkonomi”, som HK og Akademikerne har taget initiativ til. Ilsøe skal også stå i spidsen for et nyt EU-støttet forskningsprojekt om, hvordan løn og arbejdsvilkår fastsættes i platformsøkonomien. Og så har hun flere gange på konferencer om netop det emne talt med Fredrik Söderqvist.

Han er svenskeren, man skal tale med, hvis man vil forstå, hvordan fagbevægelsen på den anden side af Øresund forholder sig til de store omvæltninger på arbejdsmarkedet, der er i fuld gang i kraft af udbredelsen af platformsvirksomheder som Uber, Upwork og TaskRabbit.

Login