Politikeres opgør med new public management er velment, men letkøbt og populistisk

Når ministre og ledende socialdemokrater blæser til kamp mod new public management og bureaukrati, som var det to sider af samme sag, glemmer de, at det ene var et opgør med det andet, og at de selv har ansvaret for begge dele, siger forvaltningseksperter.

Over hele det politiske landskab – fra Enhedslisten til Liberal Alliance – lyder der med jævne mellemrum udfald mod den måde, den offentlige sektor i Danmark bliver styret på.

1. maj kom dundertalen så fra Socialdemokratiet. Danmarks største parti brugte arbejdernes internationale kampdag på at blæse til kamp – ikke mod onde kapitalister – men mod effektiviseringer, bureaukrati og new public management-logikker i styringen af den offentlige sektor i et forsøg på at relancere den reform, som partiet på sin partikongres i 2016 kaldte en ”fingrene-væk-reform”.

På et værtshus i Køge talte gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) således om behovet for et opgør med new public management, bonuslønninger og proceskrav for at kunne ”sætte den offentlige sektor fri til at styre sig selv,” som han udtrykte det ifølge Ritzau. Og samme morgen tog formand Mette Frederiksen efter en længere mediepause bladet fra munden og lancerede sit verbale angreb på alle de begreber, hun samlede under fællesbetegnelsen ”den åndsforladte styring”.

Login