Lovforslag om ungdomskriminalitet tænder alle røde advarselslamper

Det strømmer ind med kritiske og bekymrede høringssvar til regeringens reform af loven for ungdomskriminalitet. Koret af kritikere omfatter alt lige fra juridiske eksperter og børneorganisationer til kommuner og faglige organisationer, der især er bekymrede for retssikkerheden.

Sjældent har et lovforslag fra Justitsministeriet affødt så mange kritiske og bekymrede høringssvar som justitsminister Søren Pape Poulsens (K) nye lovforslag til en reform for at bekæmpe ungdomskriminalitet.

Kritikerne er generelt bekymrede for, at regeringen er ved at indføre en ny kriminel lavalder ad bagdøren. Nogle frygter, at børn helt ned til 10 år får svækket deres retssikkerhed, og at man med forslaget vil opnå den stik modsatte effekt af målet om at føre børn og unge væk fra en kriminel løbebane. Andre frygter, at sikrede institutioner bliver lavet om til en slags ’minifængsler’, hvor børn helt ned til 10 år skal anbringes sammen med langt mere hårdkogte kriminelle på 17 år.

Mandag Morgen har gennemgået en stor del af de høringssvar, som de seneste dage er strømmet ind til Justitsministeriet og Børne- og Socialministeriet med bemærkninger til regeringens nye lovforslag. De tegner tilsammen et billede af et hav af røde advarselslamper. Koret af kritikere omfatter en bred palet af centrale spillere – lige fra juridiske eksperter og børneorganisationer til kommuner og faglige organisationer. En af de mange kritikere er formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, der er dybt bekymret for børns retssikkerhed.

Login