Rusland fører informationskrig mod Vesten

Gennem engelsksprogede nyhedskanaler og samarbejde med europæiske yderfløjspartier spreder Rusland usandheder i en heftig informationskrig med Vesten. Det er en sikkerhedspolitisk trussel, som både EU og NATO er opmærksomme på.

Det handler ikke om atombomber, tungt artilleri eller soldater med maskinpistoler. Nutidens trussel fra Rusland findes i det skjulte. Gennem en krig om information spreder russerne løgne, falske nyheder og deres version af sandheden i Europa og allierer sig med europæiske yderfløjspartier for at destabilisere EU.

Vi skal til Sverige for at se et af de nyeste eksempler på russernes evne til at sprede usandheder i Vesten. Under den nationale debat tidligere på året om et eventuelt militært partnerskab mellem Sverige og NATO begyndte der at sprede sig urovækkende udsagn på sociale medier: Hvis Sverige indgik aftalen med NATO, ville det betyde, at alliancen kunne oplagre hemmelige atomvåben på svensk jord uden regeringens godkendelse, og NATO-soldater ville kunne voldtage svenske kvinder uden retsforfølgelse på grund af deres immunitet. Historierne var opdigtede. Det var umuligt at bevise forbindelsen, men efterretningseksperter peger på Rusland som ophav til historierne. Og det statsejede russiske medie RT beskrev alt imens sagen med ordene ”antirussisk hysteri”.

Der er ofte ikke én rygende pistol, der afslører forbindelsen til Rusland, ligesom det ikke er ét udsagn, der ændrer Vestens opfattelse af Rusland. Det er den akkumulerede effekt af mange udsagn på mange platforme med enslydende prorussiske udsagn, der viser en forbindelse til Putin. Russernes mål er at skabe tvivl om, hvad der er sandheden, og dermed kaste et positivt lys på det, der er i Ruslands interesse, og undergrave det, der ikke passer styret i Kreml.

Login