Sådan kan det offentlige skabe bæredygtighed

Hvis ledelsen i kommuner, regioner og staten tog en snak med deres indkøbsafdelinger, kunne det for alvor sætte gang i den bæredygtige omstilling. Her er tre bud på, hvad ledelsen skulle foreslå.

Bæredygtig omstilling handler bl.a. om at købe produkter, der er etisk og miljømæssigt fornuftige. Men hvis det virkelig skal gøre en forskel, bør den offentlige sektor, der handler ind for næsten 300 milliarder kr. om året, gå forrest og bruge vores skattepenge på bæredygtige og intelligente indkøb.

Så mange milliarder kan virkelig skubbe til efterspørgslen, men brugen af intelligente indkøb i staten, regionerne og kommunerne halter gevaldigt efter.

Her er imidlertid tre bud på, hvad jeg mener de offentlige ledere skulle foreslå for at sætte hurtigt skub i den bæredygtige omstilling.

1. Leje og lease

For nylig blev Botanisk Have i København renoveret. Man havde bl.a. opstillet pladser til 70 parkbænke, men budgettet var presset, og der viste sig kun at være råd til 12 bænke. Derfor tilbød den danske virksomhed GH-Form, som bl.a. producerer parkbænke, at Botanisk Have kunne lease 70 bænke i stedet for kun at købe 12.

Det ville betyde, at GH-Form var ansvarlig for vedligehold og udskiftning af bænkene, som de efterhånden blev slidt op. Endvidere kunne GH-Form bevare ressourcerne, så de kunne lave nye bænke ud af de gamle og spare miljøet for belastningen ved at genbruge jern og stål.

Botanisk Have meldte pas. De var usikre på næste års budget og ville hellere have 12 af deres egne bænke end 70 leasede.

Forslag 1: Indkøbere i offentlige institutioner bør lease produkter, når sælger tilbyder at tage produkterne retur til genanvendelse.

2. Undersøg markedet

Den danske virksomhed Viima har et så revolutionerende produkt, at deres potentielle kunder næsten ikke kan tro på det. De tilbyder rengøringsprodukter, der uden kemikalier og uden vand er mere effektive til at fjerne bakterier end traditionelle produkter.

Følg Nicholas Krøyer Blok

Modtag en automatisk e-mail, hver gang Nicholas Krøyer Blok skriver nye indlæg på MM Blog.

Log på mm.dk med din mail og adgangskode, og klik på "Rediger profil" for at vælge, hvem du vil følge. Du kan også abonnere på udvalgte dagsordener og modtage en mail, hver gang Mandag Morgen publicerer nyt indhold på dine interesseområder.

Opret en gratis profil til mm.dk

Viimas rengøringssystem består af mobber og klude som er specielt konstrueret til at rense og rengøre uden vand. Virksomheden har oplevet, at deres kunders produktivitet stiger markant, og antallet af skader på arbejdspladsen falder, fordi personalet ikke skal bære spande med vand og tunge mopper. Endvidere skaber de bæredygtige produkter et bedre arbejdsmiljø.

Viimas største udfordring er, at deres produkter er så revolutionerende, at de offentlige udbud ikke nødvendigvis omfavner deres dem. Samtidig fokuserer offentlige virksomheder alt for ofte alene på, hvem der umiddelbart kan udføre arbejdet billigst. Det er en stor fejl, for offentlige institutioner kan lære meget af at undersøge markedet, inden de sender opgaver i udbud.

Forslag 2: Inden offentlige indkøbere laver et udbud, bør de være i dialog med potentielle sælgere og undersøge, hvad der er muligt, og hvilke nye teknologier der kan tages i brug. På den måde bliver beslutningerne truffet på baggrund af kvalitet og totaløkonomi – ikke kun på pris.

3. Fast pris, frie rammer

Når de fleste leverandører primært bliver valgt på baggrund af, hvad der er billigst, kan det have store konsekvenser for kvaliteten og dermed for udgifterne på den lange bane. Men hvis leverandørerne for lov til at kæmpe om at udvikle den bedste løsning til en fast pris, åbner det for ny innovation.

I Holland ville man f.eks. bygge en motorvej gennem et bebygget område, og man stod med valget mellem at lave en tunnel, en støjskærm eller en bro.

Da man ikke kunne blive enige, blev det besluttet at fastsætte et konkret beløb i udbuddet og lade virksomhederne komme med de bedste bud på, hvordan de ville løse problemet for de penge, der var til rådighed.

Det satte innovationen i gang hos de interesserede leverandører, og mulighederne for at løse problemet var meget bedre, end man havde kunnet forstille sig. Et tværsektorielt projekt blev valgt, som tilgodeså alle behov.

Staten, regionen eller kommunen kan ikke komme på de bedste ideer selv, men hvis de i stedet giver virksomhederne mulighed for at komme med de bedste løsninger inden for en budgetramme, kan det føre til mere innovative løsninger og ny viden.

Forslag 3: Sæt et budgetloft og et mål om bæredygtighed på udbuddet, og beskriv den udfordring, som skal løses, men lad det være op til potentielle leverandører, hvordan den konkrete opgave bliver løst.

Læs flere af Nicholas Krøyer Bloks indlæg her.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu