Guide til valgdrama: Tid til hævn

Det er ikke uden grund, at konstitueringen efter et kommunalvalg ofte bliver betegnet som de lange knives nat. Det er her, personlige opgør kan hævnes, og nye overraskende venskaber kan opstå. Vi har samlet 10 eksempler på steder, hvor det kan være payback time  

Jens ReiermannTorben K. Andersen

Thisted: Kan V og K enes denne gang? 

Det anstrengte forhold mellem Venstre og De Konservative banede ved seneste valg vej for Socialdemokratiets Ulla Vestergaard som ny borgmester. Hun har nu gode muligheder for at blive på posten.  

Hendes største konkurrent ligner denne gang De Konservatives spidskandidat, Jens Kristian Yde. Både Venstres Niels Jørgen Pedersen og De Konservatives Jens Kristian Yde holder kortene tæt ind til kroppen, når de bliver spurgt til, hvem der skal være kalif, hvis de får borgerligt flertal. Altså, hvis de kan blive enige.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Ulla Vestergaard (S) 

Skive: Peder mod Peder  

Det trækker op til endnu en hård duel mellem Peder og Peder. Mellem Venstres borgmester, Peder Christian Kirkegaard, og Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Peder Christensen.  

Ved valget for fire år siden skilte bare et enkelt mandat de to blokke, og dengang endte det med, at de Radikale blev tungen på vægtskålen og pegede på Venstres Peder Christian Kirkegaard som borgmester. Han har siddet på posten siden 2014. Denne gang kan valget blive lige så tæt. Men måske kan de landspolitiske tendenser tippe balancen.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Peder Christensen (S) 

Vesthimmerland: Er hævnens time kommet?  

Venstres borgmester, Per Bach Laursen, skal til eksamen. Han har siddet på borgmesterposten i snart fire år efter det dramatiske valg i 2017, hvor han vippede den ellers populære konservative borgmester, Knud Kristensen, af tronen. 

Venstre kunne dengang ikke støtte Knud Kristensen som borgmester, selv om han med 3.345 personlige stemmer fik over dobbelt så mange som Per Bach Laursens 1.563 stemmer. Venstre fik samlet de øvrige partier bag en konstituering. Det ligner en tæt kamp mellem Venstres Per Bach Laursen og den unge konservative Signe Nøhr. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Per Bach Laursen (V) 

Ringkøbing-Skjern: Payback time? 

Det kan blive revanchens time for lokalpolitikerne i Ringkøbing-Skjern efter det dramatiske kommunalvalg for fire år siden. Dengang troede Kristendemokraternes frontfigur, Kristian Andersen, at han var blevet borgmester i det ellers så traditionelle Venstre-land. Men han tog fejl. For Socialdemokratiet sprang fra og lavede en aftale med Venstre.  

Venstre har siden valget mistet to mandater. Et af dem er Lennart Qvist, som nu stiller op som spidskandidat for De Konservative. Det kan blive en ny dramatisk konstituering. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Hans Østergaard (V) 

Tønder: Sønderjysk hanekamp  

Det kan blive de lange knives nat og en foreløbig kulmination på en lang magtkamp i Tønder, når stemmerne er talt op. Valget ser ud til at stå mellem den nuværende borgmester, Henrik Frandsen fra Tønderlisten, og Venstres Martin Iversen, med Socialdemokratiets Barbara Krarup Hansen som dark horse. 

Venstre fik ved det seneste valg 15 mandater og dermed næsten absolut flertal ud af de 31 pladser i kommunalbestyrelsen. Men siden blev partiet sprængt, efter at Martin Iversen blev ny spidskandidat. Det tog Henrik Frandsen konsekvensen af. Han oprettede Tønderlisten og tog fem andre V-medlemmer med sig. Dermed mistede Venstre en af sine ellers sikre borgmesterposter.  

Nu er opgørets time kommet. Det er set før i historien, at Socialdemokratiets har udnyttet uro i Venstre til at erobre magten i Tønder. Det kan ske igen. Det bliver close race.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Henrik Frandsen (Tønderlisten)  

Kerteminde: Kupkommunen 

At forudsige, hvem der bliver borgmester i Kerteminde, kan være lige så svært som at udpege verdensmesteren i fodbold til næste år. Her bliver der kuppet og lavet alliancer på kryds og tværs.  

Det var også tilfældet ved det seneste valg, hvor der var blåt flertal. Alligevel endte Socialdemokratiets Kasper Ejsing Olesen med at blive borgmester, da Venstre pegede på ham og ikke på valgets vinder, De Konservative, som Venstre ellers var i valgforbund med.  

De Konservatives borgmesterkandidat, Klavs Norup Lauridsen, skal håbe på, at de borgerlige partier denne gang har indgået en musketered, som kan holde hele vejen i mål.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Klavs Norup Lauridsen (K) 

Greve: Borgerlig højspænding 

Venstre eller De Konservative har siddet på magten i Greve siden 1994, og Venstres borgmester Pernille Beckmann er da umiddelbart også favorit til at tage fire år mere på posten. Men hold alligevel øje med denne kommune på valgaftenen. Der kan ske overraskelser.  

Forholdet mellem Venstre og De Konservative kan ofte virke temmelig anspændt. Derfor kan der ske overraskende ting under konstitueringen på valgaftenen, hvis de landspolitiske vinde blæser ind over Greve, så både Venstre og DF går tilbage, mens De Konservative og Socialdemokratiet går frem. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Pernille Beckmann (V) 

Slagelse: Vestsjællandsk gyser  

Der kan skrives meget lange analyser om forholdene i Danmarks måske giftigste byråd. Valget i 2017 blev det måske mest omtalte, omdiskuterede og dramatiske af samtlige 98 valg i kommunerne og endte med, at John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) enedes om at dele borgmesterposten, så de hver fik to år. Da det kom til stykket, endte John Dyrby med at sidde i alle fire år.  

Nu er hævnens time oprunden. De politiske uenigheder og personlige stridigheder har sat deres præg på byrådsarbejdet gennem hele perioden. Intet er som i andre byråd. SF og Venstre er særdeles kritiske overfor John Dyrbys økonomistyring og har nærmest fundet sammen i en fælles alliance mod borgmesteren. Mange muligheder kan komme i spil på valgaftenen, når resultatet står klart, og der skal findes 16 mandater for at få flertal i byrådet.  

Mandag Morgens bud på ny borgmester: John Dyrby Paulsen (S)  

Allerød: Blåt opgør om magten igen-igen 

Allerød er blå som få andre kommuner og har altid haft en borgmester fra enten De Konservative eller Venstre. Men det er også her, det traditionelle had-kærligheds-forhold mellem de to partier i udpræget grad mangler kærligheden. Det har skabt nogle af landets mest dramatiske konstitueringer, og byråd præget af utraditionelle alliancer.   

Efter valget i 2017 lykkedes det venstremanden Karsten Längerich at samle Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF samt to lokallister, Blovstrødlisten og Vores Allerød, i konstitueringen og vippe De Konservatives daværende borgmester, Jørgen Johannesen, af pinden.  

I forhandlingerne om budgettet for 2019 fik De Konservative med Johannesen i spidsen sagt tak for sidst og samlede et flertal for sit forslag uden om Längerich og Venstre. Året efter, under forhandlingerne om budgettet for 2020, kastede byrådsmedlemmer kuglepenne efter hinanden i byrådssalen. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Karsten Längerich (V) 

Ishøj: Kold kamp om magten 

Der er lagt op til drama i Ishøj på valgaftenen. Regningen skal gøres op efter det brutale opgør internt i Socialdemokratiet tidligere i år, hvor den mangeårige S-borgmester Ole Bjørstorp smækkede hårdt med døren efter at være blevet vraget som spidskandidat og i stedet stiftede Ishøjlisten. 

Socialdemokratiets nye spidskandidat er Merete Amdisen. Hvorvidt hun kan bevare Socialdemokratiets absolutte flertal, som partiet har haft siden valget i 1985, er tvivlsomt. Dertil vil opgøret formentlig have kostet for mange stemmer. Men hun er favorit til at blive borgmester efter valget og dermed vippe bykongen Ole Bjørstorp af tronen, som han ellers har siddet på siden 2001. 

Mandag Morgens bud på ny borgmester: Merete Amdisen (S) 

 

Omtalte personer

Henrik Frandsen

MF og gruppeformand (M), kommunalbestyrelsesmedlem (Tønderlisten), Tønder Kommune
landbruger (1985)

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Per Bach Laursen

Borgmester (V), Vesthimmerlands Kommune, svineproducent
agrarøkonom (Næsgaard Agerbrugsskole 1989)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024