Mandag Morgens borgmesterprognose: Flest røde rådhuse efter valget

Socialdemokratiet bevarer rollen som Danmarks største borgmesterparti. Venstre undgår blodbad, mens De Konservative kan få svært ved at omsætte en valgsejr til mange flere borgmestre. Sådan lyder konklusionen i Mandag Morgens KV21-borgmesterprognose, der sætter navn på alle landets 98 nye borgmestre. Klik på grafikken i artiklen og få en analyse af borgmestervalget i din egen kommune. 

Torben K. AndersenJens Reiermann

Et nyt jordskredsvalg er aflyst. Længe har Venstre været udråbt til at blive en af kommunalvalgets helt store tabere og miste mange af sine borgmesterposter. Samtidig er Socialdemokratiet og De Konservative blevet spået et kanonvalg, og forventningen har derfor været, at begge partier ville erobre mange nye borgmesterposter. 

Bag om borgmester-prognosen

Læs mere om resultatet af KV21 her

Mandag Morgen har ved hvert kommunalvalg siden 2009 lavet sin egen borgmesterprognose, hvor vi giver et bud på, hvem der bliver borgmester i alle landets 98 kommuner. Prognosen i 2017 ramte den rigtige borgmester i 81 ud af landets 98 kommuner.

Dette års borgmesterprognose bygger blandt andet på seneste valgresultater og konstitueringer, lokale meningsmålinger, reportager i lokale og regionale medier, samtaler med udvalgte aktører og politikere, bookmakere samt en ny valgprognose udviklet af to af landets førende valgforskere, professor Kasper Møller Hansen og lektor Martin Vinæs Larsen.

 

Men det ser ikke længere ud til at være tilfældet.

Der vil selvfølgelig blive flyttet rundt på mange mandater. Valget i mange af landets kommuner – specielt i den sydlige del af Jylland og store dele af Sjælland – tegner til at blive rene neglebidere. Og mange nuværende borgmestre med skyhøje personlige stemmetal stopper efter dette valg, så mange vælgere skal nu finde en ny kandidat at sætte krydset ved.

Alligevel ser valget ikke ud til at ændre dramatisk på fordelingen af borgmesterposter mellem partierne, og det bliver heller ikke det blodbad blandt V-borgmestre, som der var lagt op til for bare få måneder siden.

Det er nogle af konklusionerne i Mandag Morgens omfattende borgmesterprognose, der for fjerde kommunalvalg i træk vover pelsen og giver et bud på, hvem der bliver borgmester i hver enkelt af landets 98 kommuner, her kort før, at vælgerne afgiver deres kryds.

Ved seneste valg ramte Mandag Morgen rigtigt i 81 ud af 98 kommuner. Heller ikke i år vil vi ramme plet i alle kommuner. Men prognosen er vores bedste bud.

Den er baseret på de seneste valgresultater og konstitueringer, lokale meningsmålinger, samtaler med udvalgte aktører, bookmakere samt en ny valgprognose fra to af landets førende valgforskere, Kasper Møller Hansen og Martin Vinæs Larsen. 

Klik på kortet for at se den nye borgmester - ifølge prognosen

(Har du problemer med at navigere i kortet, kan du se en liste over alle analyserne her)

De lange knives nat

Kommunalvalg er traditionelt fyldt med personlige dramaer, uforudsigelige og voldsomme kupforsøg og overraskende konstitueringer. Det gør ofte lokalvalgene stærkt underholdende. Men det gør dem ofte også meget svære at spå resultatet af – og ikke mindst vanskeligt at udpege borgmesterfavoritter i mange af landets kommuner.

I nogle kommuner er valgene dog ret forudsigelige. Der er spørgsmålet ikke hvem, der bliver borgmester, men mere om sejrens størrelse. Det er tilfældet med bykonger og -dronninger som Birgit S. Hansen i Frederikshavn (S), Erik Flyvholm i Lemvig (V), Michael Ziegler (K) i Høje-Taastrup og Jesper Würtzen (S) i Ballerup.

Men i andre kommuner er valgene langt mere uforudsigelige. Her kan konstitueringer trække ud i dagevis, inden der er fundet en borgmester. Nogle politikere skifter ovenikøbet pludselig til et nyt parti, så magtbalancen tipper. Og andre steder skal politiske ydmygelser gennem de sidste fire år hævnes, og personlige opgør afstemmes.

”Politikerne har en lang hukommelse for, hvordan det er gået med samarbejdet med de andre politikere. De kan bære nag til hinanden, og så kan det blive svært at samarbejde om, hvem der skal være borgmester. Den slags forhold betyder meget i lokalpolitik og betyder, at det kan være svært at spå om, hvordan partierne fordeler magten mellem sig natten efter valget,” siger professor og valgforsker, Kasper Møller Hansen, fra  Københavns Universitet.

S forbliver størst

Mandag Morgens borgmesterprognose viser, at Socialdemokratiet forbliver landets suverænt  største borgmesterparti med 48 borgmestre – altså fastholder partiet niveauet fra i dag. Det skal ses i sammenhæng med, at partiet havde et rigtig godt valg for fire år siden, hvor de socialdemokratiske borgmestre havde en både dygtig og heldig hånd ved konstitueringen. Hvor det ved kommunalvalget i 2013 var stolpe ud for Socialdemokratiet, var det ved kommunalvalget i 2017 stolpe ind. Se figur 2.

Socialdemokratiet forsvarer de fire store kommuner, København, Aarhus, Odense og Aalborg, uden de store problemer. Der har været spekuleret i, om Enhedslisten kunne blive det største parti i København. Men det tyder det ikke på, efter at Socialdemokratiet først har fået deres store valgmaskine op i gear. For at undgå netop Enhedslisten har flere borgerlige partier på forhånd meldt ud, at de støtter Socialdemokratiets spidskandidat, Sophie Hæstorp Andersen. Hun har stensikker kurs mod at blive ny overborgmester i København.

Socialdemokraterne drømmer om at erobre endnu flere borgmesterposter i landets 10 største kommuner. Men det bliver svært. Partiet sidder allerede på Randers i dag. Valget i landets femte største kommune, Vejle, ligger på vippen. Her ser Venstres borgmester, Jens Ejner Christensen, dog ud til at være svag favorit til at vinde over Socialdemokratiets spidskandidat, Martin Sikær Kristensen. Også valget i Silkeborg bliver en gyser. Men her er Venstres Steen Vindum lille favorit til at slå Socialdemokratiets Helle Gade.

Andre steder kan Socialdemokratiet dog miste sin borgmesterpost. Det kan være et sted som i svingkommunen Struer, hvor S-borgmester Niels Viggo Lynghøj nu stopper, og hvor den nye S-spidskandidat, John Christoffersen, får det svært i kampen mod Venstres Mads Jakobsen. Også Hedensteds borgmester Kasper Glyngø (S) er i farezonen for at ryge ud.

Konservative kan spænde ben

Meget afhænger dog af De Konservative. Partiet ser ud til at blive en af valgets vindere og kapre flere borgmesterposter. Spørgsmålet er dog, hvor mange? Partiet står i Mandag Morgens borgmesterprognose til at få ni borgmestre og dermed bare en enkelt mere end i dag – Klavs Norup Lauridsen i Kerteminde. 

Alt afhænger af konstitueringen. Det gik ikke så godt for De Konservative ved sidste valg. Her endte de med at få lidt flere stemmer men alligevel tabe fem borgmesterposter i forhold til valget i 2013.

Hvis de er lige så dygtige og heldige til at konstituere sig som ved valget i 2013, hvor partiet ”kun” fik 8,5 procent af stemmerne men alligevel endte med at få 13 borgmesterposter, kan flere konservative borgmesterkandidater godt ende med at løbe med palmerne på målstregen og både snyde Venstres og Socialdemokratiets spidskandidater ved de lange knives nat under konstitueringen.

Det kan være konservative spidskandidater som Frank Schmidt-Hansen i Vejen, Jan Riber Jakobsen i Aabenraa, Jan Færch i Solrød eller Jens Kristian Yde i Thisted. Omvendt kan partiet selvfølgelig også tabe nogle af deres nuværende borgmesterposter.

Mest usikker er formentlig Simon Aggesen (K) på Frederiksberg. I Mandag Morgens borgmesterprognoser står han dog til at forsvare den konservative højborg. Derudover lyder forudsigelsen, at De Konservative vil beholde alle de syv andre nuværende borgmesterposter i henholdsvis Gentofte, Helsingør, Høje-Taastrup, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk, Sorø og Vallensbæk.

Lektor Martin Vinæs Larsen tvivler på, at De Konservative kan veksle deres forventede fremgang til mange flere nye borgmesterposter.

”De Konservative er ikke et borgmesterparti i samme grad som Venstre. De har nogle højborge i kommuner som for eksempel Gentofte og Vallensbæk, hvor de har siddet på magten i årevis. Men trods konservativ fremgang i andre kommuner tror jeg mest på, at de erfarne folk fra Venstre kan køre deres borgmester i position igen,” siger valgforskeren.

V undgår blodbad

Venstre ser da heller ikke ud til at få den kæberasler, som mange ellers havde spået for bare få måneder siden. Ved sidste valg fik Venstre 37 borgmestre. Mandag Morgens borgmesterprognose forudser, at partiet nogenlunde kommer til at holde dette niveau og vil sætte sig på borgmesterposterne i 36 kommuner. Men igen kan meget ske under konstitueringen.

Alene i det sydlige Jylland synes kampen om borgmesterkæden at blive særdeles tæt i mange V-kommuner. Der kan meget få stemmer afgøre partifarven på den nye borgmester. Ved seneste valg sikrede Venstre sig borgmesterposterne i ni sydjyske kommuner. Men i seks af dem stiller partiet denne gang op med spritnye borgmesterkandidater.

I Billund, Haderslev, Kolding, Varde og Vejen stopper Venstres nuværende borgmestre. Og i Tønder blev partiet sprængt sidste år, da borgmester Henrik Frandsen forlod partiet. Han stiller nu op for sin egen lokale Tønderliste.

Mandag Morgens borgmesterprognose forudser, at Venstre beholder borgmesterposten i fire af disse seks kommuner, men at partiet taber den i Haderslev til Socialdemokratiets Henrik Rønnow, og at Henrik Frandsen fra Tønderlisten fortsat er Tønders borgmester efter dette valg.

Prognosen viser også, at Venstres Jesper Frost Rasmussen beholder sin borgmesterpost i Esbjerg. Men også her er der udsigt til en gyser på valgaftenen.

Sejr giver ikke borgmesterposter

SF ser også ud til at blive en af dette valgs stille vindere. Tonni Hansen på Langeland forventes at forsvare SF’s eneste nuværende borgmesterpost. Ikke mindst efter, at Langelandsborgmesteren blev en af frontkæmperne for at få regeringen til at droppe sine planer om at placere et udrejsecenter på øen. Men det kniber med at finde andre kommuner, hvor SF er favorit til at snuppe borgmesterkæden.

SF vil først og fremmest kunne regne med politiske lederposter i de fire store byer, København, Aarhus, Aalborg og Odense. Enten som fagborgmester i København eller som rådmand i de andre kommuner.

På samme måde får Radikale også svært ved at erobre nyt borgmesterland. Partiet ser dog ud til at forsvare sin eneste borgmesterpost i dag. Den radikale borgmester Leon Sebbelin i Rebild Kommune er svag favorit til at fortsætte på posten. Men også her kan det gå galt under konstitueringen, hvis ikke han spiller sine kort dygtigt.

Dansk Folkeparti blev spået – også af den politiske redaktion her på Mandag Morgen – til at få et par borgmesterposter ved seneste valg. Men alle partiets forhåndsfavoritter kiksede. Kun på Læsø lykkedes det højst overraskende at få borgmesterkæden, men den har partiet siden mistet igen til Venstre. Og heller ikke denne gang ser DF ud til at få en eneste borgmester.

Det samme billede tegner sig for Enhedslisten i Mandag Morgens prognose. Men her er det værd at holde øje med Bornholm. Partiets spidskandidat, Morten Riis, kan overraske og måske gøre Enhedslisten til det største parti på klippeøen. Det gør valget på Bornholm til et af de mest uforudsigelige i mange år efter Winni Grosbølls (S) exit som borgmester. Men ligesom i København forbliver det formentligt ved spekulationerne. Mandag Morgen forventer således, at Socialdemokratiet med nød og næppe bibeholder borgmesterposten på Bornholm.

Der er ført en rettelse ind i analysen af Gribskov Kommune mandag den 15. november.

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Thomas Andresen

Projektudvikling, Ommen, byrådsmedlem (V), Aabenraa Kommune
diplomingeniør (Ingeniørhøjskolen i Horsens 2003)

Thomas Kastrup-Larsen

Direktør for Professionshøjskolen UCN Erhverv, fhv. borgmester (S), Aalborg Kommune
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1999)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu