Set, læst og hørt: Knud Aarup

Mandag Morgen har bedt Knud Aarup om tre kulturanbefalinger. Han fremhæver blandt andet 'Parasitterne' på Aarhus Teater og en bog om en kærlighedshistorie fra Auschwitz.

'Parasitterne' på Aarhus Teater. Soyas gamle skuespil fra slutningen af 1920'erne er sat op på Aarhus Teater af Sargun Oshana med Kim Veisgaard og Bodil Jørgensen i hovedrollerne som hr. Gruesen og hans kone, Oline. Det er lavet som et stykke popart med karikerede kostumer og en næsten todimensional fremtoning af skuespillerne. Det skal man lige vænne sig til, men herefter bliver stykket meget nærværende og super aktuelt. Alle snyder alle, og det handler om at blive rig og berømt. Skidt med børn. Skidt med ensomhed. Skidt med kærlighed. Det ender galt, når alle er parasitter på den menneskelige tilværelse, og der trækkes linjer frem til den politiske virkelighed i dag med en Trump-lignende Gruesen, som kun er der for egen vinding. Man går deprimeret fra teatret.

'The Tattooist of Auschwitz'. Den newzealandske forfatter Heather Morris har skrevet en bog om, hvordan kærlighed kan opstå i så dehumaniseret sammenhæng som en koncentrationslejr. Historien er baseret på interview med Lale Sokolov, som forfatteren har mødt i Australien. Lale er jøde, og hans fortælling begynder, da han i april 1942 ankommer til Auschwitz-Birkenau. Han taler flere sprog og bliver derfor sat til at tatovere numrene på de nye fanger, hvilket giver ham adgang til en række privilegier og til at kunne færdes forholdsvis frit i lejrene.

Login