Skattereform med bind for øjnene

Efterårets forhandlinger om skattelettelser skal tilskynde flere danskere til at arbejde mere. Det kan øge arbejdsudbuddet, lyder vurderingen fra Finansministeriet. Men de bebudede skattelettelser kan koste 9,4 mia. kr. Skal de penge findes ved besparelser, kan skattereformen ende med at sende offentligt ansatte pædagoger, lærere eller læger i arbejdsløshed.

Når finansminister Claus Hjort Frederiksen indkalder til forhandlinger om de bebudede lettelser af skatten i både top og bund, ved han ikke, om skattelettelserne skal finansieres med besparelser, der i sidste ende betyder, at skattelettelserne ikke skaber, men på kort sigt i stedet koster job.

I regeringsgrundlaget fra sidste år lægger regeringen ellers op til at lette skatterne, fordi det vil tilskynde danskerne til at arbejde mere og på den måde øge arbejdsudbuddet. Ingen ved bare, hvor meget offentlige besparelser vil trække i den modsatte retning og reducere arbejdsudbuddet.

Sådan lyder kommentarerne fra en række topøkonomer op til det, der kan blive efterårets helt store politiske drama på Christiansborg: forhandlingerne om en skattereform.

Login