Spillet om Ukraine: Obama og Merkel kan vinde på økonomien

Putin vandt første runde i spillet om Ukraine. Hans militære aktion på Krim har efterladt Vesten uden direkte modsvar. Men Ruslands militære overlegenhed står i skærende kontrast til dets økonomiske svaghed, som er blevet udstillet med sidste uges kursfald og rentestigninger. Næste fase af konflikten bliver ikke en militær armlægning, men et diplomatisk og økonomisk skakspil. Og her står det vestlige lederskabs nye makkerpar, Obama og Merkel, med det stærkeste udgangspunkt. Mandag Morgen analyserer spillet om Ukraine og kortlægger hovedaktørernes strategiske interesser og magtmidler. 

Krisen omkring Ukraine – og udgangen på den – får stor betydning for hele Europa. Mens faren for væbnet konflikt i stor skala blev mindsket markant i løbet af sidste uge, forestår et storstilet diplomatisk og økonomisk slag med historiske magtpolitiske konsekvenser for Europa mange år frem i tiden.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har med sin fremfærd i Ukraine stillet sig an som stærk mand. Men den næste fase af konflikten har mere karakter af et skakspil end en armlægning. Og Putins autoritære regime i Moskva risikerer at bliver taberen over for den vestlige verden, hvor nøglespillerne er USA’s præsident, Barack Obama, og Tysklands kansler, Angela Merkel.

Det fremgår af Mandag Morgens analyse af de strategiske mål og interesser samt taktiske virkemidler såsom diplomatiske og økonomiske sanktionsmuligheder hos de førende nationer og organisationer, der er involveret i konflikten omkring Ukraine.

Login