Står Corydon og Ove Kaj bag Danmarks største ledelsesbedrift?

Et debatmøde mellem finansminister Bjarne Corydon og professor Ove Kaj Pedersen kan få afgørende betydning for udviklingen af fremtidens danske velfærdsmodel. Professoren er ophavsmanden til den “konkurrencestat”, som ministeren begejstret har taget til sig som sit bud på det nye Velfærdsdanmark. Mandag Morgen analyserer perspektivet i det tilfældige møde, der kan ændre historiens gang.

“Jeg tror på konkurrencestaten som den moderne velfærdsstat.” Sådan sagde finansminister Bjarne Corydon i sommeren 2013. Udtalelsen blev af flere kommentatorer udlagt som Danmarks mest magtfulde mands bud på en ny socialdemokratisk fortælling. Og siden har debatten raset.

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen ”brød sig ikke om ordet”, imens leder af Det Konservative Folkeparti, Lars Barfoed, omvendt hilste konkurrencestaten velkommen. Forfatter Carsten Jensen forudså endda, at Helle Thorning-Schmidt ville gå over i historien som den sidste socialdemokratiske statsminister, hvis konkurrencestaten blev en realitet.

Men Bjarne Corydon har indtil videre taget reaktionerne med ophøjet ro og endda forstærket sin tro på den nye ide, ikke mindst fordi den repræsenterer et bud på en samfundsmodel, der både respekterer bløde velfærdsværdier og hårde krav til konkurrenceevnen. Hans nye politiske ”trosbekendelse” blev gentaget for en større kreds af politisk interesserede tirsdag den 17. december på CBS. Her drøftede han perspektivet med konkurrencestatens ophavsmand, professor Ove Kaj Pedersen, og talte så varmt for konceptet, at professoren ufrivilligt kan blive åndelig fader til en ny socialdemokratisk samfundsmodel.

Login