Diversitetsekspert: Kvinder skal ses som aktører i en transformation. Ikke som ofre

Der er stor vilje til at ændre på strukturer såsom løn, barsel og karriereprocesser, som står i vejen for, at kvinder kan nå til tops som ledere inden for management consulting. Men det gør det ikke alene. Løsningen på problemet indeholder også ledelsesudvikling og et skift i fokus på, hvem der skal ændre adfærd, siger ekspert og rådgiver i diversitetsstrategi

Foto: Heidi Maxmiling
Stine Bjerre Herdel

Marie Valentin Beck

Cand.soc., rådgiver inden for diversitet, inklusion og ligestilling og ejer af Bureau M. Hun hjælper virksomheder og organisationer med at udvikle diversitetsstrategier, operationelle løsninger og inkluderende ledelse. 

Tidligere samarbejdspartnere er blandt andre Aller Media, Højskoleforeningen, DR, Niels Bohr Instituttet, Dorte Mandrup Arkitekter og Innovationsfonden. 

Reduceret arbejdstid med fuld løn efter barsel, specifikke karriereprogrammer, kvindenetværk og mentorordninger. Værktøjskassen bugner af tiltag, der skal få kvinderne til at blive længere i management consulting – og helst så længe, at de ryger helt til tops i de øverste ledelseslag.

Men det går langsomt og hånden på hjertet: Vi har snakket om den generelle mangel på kvinder i toppen af erhvervslivet i mange år, uden at der er sket markante forandringer.

I en global undersøgelse i 2013 blandt 1400 ledere og 230 virksomheder foretaget af konsulenthuset McKinsey fra udgør kvinderne 53 procent af de menige medarbejdere, 22 procent af mellemlederne, 14 procent af ledere og underdirektører, ni procent af direktørerne og to procent af topcheferne i de undersøgte virksomheder. Knap 10 år senere har de tal kun rykket sig marginalt, konkluderer Mckinsey i en undersøgelse fra sidste år.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu