Topledelsernes nærmeste rådgivere har ikke selv styr på kønsdiversiteten
Management consulting-branchen lever af at rådgive andre virksomheder om strategi, ledelse, kultur og organisation, men kæmper selv med en alvorligt skæv kønsdiversitet i ledelseslaget. Branchen erkender, at den har et ansvar for at gå forrest i at løse en af tidens store ledelsesproblematikker, men at der er en stor opgave i at løsrive sig fra en kultur, som kan få kvinder til at tøve.
Stine Bjerre Herdel
LedelsesredaktørBranchen har betegnelsen ’management consulting’, fordi den rådgiver topledelserne i størstedelen af Danmarks store private og offentlige organisationer om strategi, kultur og ledelse. Det er management consultants, som hjælper med at knuse virksomhedernes problemer og ruste dem strategisk og ledelsesmæssigt til fremtiden, og i alt bruger dansk erhvervsliv 22 milliarder kroner om året på denne type rådgivning. Omsætningen i management consulting-branchen er mere end fordoblet over de seneste knap ti år, viser tal fra DI Rådgiverne.
Men på en af de store dagsordener i erhvervslivet, nemlig kønsdiversitet i ledelserne, hænger ledelserne hos erhvervslivets nærmeste rådgivere stadig alvorligt i bremsen. Hvor der fra den 1. januar i år er kommet skærpede lovkrav til tusindvis af danske virksomheder om måltal og klare strategier for kønsdiversitet og rapportere om i årsrapporterne, er der stadig meget langt igen til en lige andel af kvinder i de øverste ledelseslag inden for management consulting.
Når man ser på de her faktorer, så har management consulting-branchen et samfundsansvar for at få rettet op på den skæve balance.
Katrine Ellersgaard Nielsen
Branchedirektør for DI Rådgiverne.
Gennemsnitligt er der i dag kun ganske få kvinder i den øverste ledelse i de management consulting-huse, som Mandag Morgen har gennemgået og talt med, herunder BCG, Bain & Company, EY, PwC, Implement og Kearney, som er blandt de mest dominerende konsulenthuse i Danmark inden for ledelsesrådgivning