De har standset jobflugten

Seks mellemstore industriarbejdspladser i Region Sjælland har leveret et overbevisende svar på den udfordring, som titusindvis af danske produktionsvirksomheder kæmper med: Hvordan bremser man udflagningen af job til Polen og andre lavtlønslande? I tre år har de arbejdet målrettet på at opkvalificere samtlige medarbejdere til verdensklasse-niveau. Kageproducenten Bisca har nu skrinlagt planerne om at flytte produktionen til Polen og udvider i stedet herhjemme, selv om en dansk medarbejder koster fem gange så mange som en polsk. Samtidig er bundlinjen gået fra rød til sort. 

For tre år siden stod kagefabrikken Bisca i Stege med kniven for struben. Som mange andre danske produktionsvirksomheder var den hårdt presset af konkurrencen fra lavtlønslande. Og ildrøde tal på bundlinjen fik topledelsen til at kaste sig ud i seriøse overvejelser om at flytte produktionen til Polen, hvor prisen på en produktionsmedarbejder kun er en femtedel.

Men Biscas produktionslinjer ruller fortsat i Stege. De røde tal på bundlinjen er afløst af et årligt plus på godt 50 millioner kr. Og sidste år overgik antallet af ansættelseskontrakter klart antallet af fyresedler, som ellers har ligget som en tung sky over produktionshallerne siden finanskrisen i 2008.

Den positive udvikling viser sig efter tre år, hvor Bisca minutiøst har arbejdet på at udvikle medarbejdernes kompetencer, så de kan kompensere for lønforskellen til lavlønslande.

Login