Tidligere politileder hjælper nu unge kriminelle videre

Torben K. Andersen
[graph title="Ole Hessel" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/4a8e6-ole_hessel_web.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/229ed-ole_hessel_web.png" text="• Født i 1958 i Viborg"] [/graph]

Ole Hessel har brugt 25 år af sit liv på at jagte kriminelle og opklare forbrydelser. Men for syv år siden sagde han stop og skiftede kurs. Han opsagde sit job som vicepolitikommissær ved Politiet i Nordsjælland og har siden brugt sin tid på at hjælpe unge med en plettet straffeattest eller stor risiko for at ende på den kriminelle løbebane til at komme i job eller uddannelse.

Som leder af projektet High:five har Ole Hessel på få år hjulpet næsten 1.000 unge i job eller uddannelse, fået op imod 700 virksomheder til at åbne deres døre for de kriminelle unge og fået virksomheder ind bag fængselsmurene for at opkvalificere de indsatte. Og nu står andre lande som Japan på spring for at kopiere de danske erfaringer.

”Man skal jo udfordre sig selv en gang imellem. Jeg har gennem årene ved politiet set så mange blive løsladt og bare tænkt på, hvor lang tid der går, før de kvajer sig igen. Det er spild af energi og penge at fængsle nogle, som bare går ud og laver kriminalitet igen. Selvfølgelig skal folk straffes og spærres inde, når de laver noget kriminelt. Men min motivation er at få skruet samfundet sådan sammen, at vi dels opkvalificerer de unge, mens de er i fængsel, og dels inkluderer dem – f.eks. i virksomhederne – bagefter, så de har bare en rimelig chance for at komme videre med livet,” siger Ole Hessel.

Samarbejder med 700 virksomheder

High:five blev etableret i 2006 af Virksomhedsforum for Socialt Ansvar på opfordring af daværende politidirektør i København, Hanne Bech Hansen, og med støtte fra Beskæftigelsesministeriet.

Ud over Ole Hessel består High:five af 18 andre medarbejdere. To af dem arbejder i sekretariatet i København, mens de andre arbejder med at etablere job- og uddannelsesmatch i tre regionale teams.

Gennem årene har Ole Hessel og hans medarbejdere matchet godt 1.000 unge med en virksomhed og næsten 100 med en uddannelse. Nogle af de unge er blevet matchet flere gange, så i alt har knap 900 personer fundet job eller uddannelse igennem High:five.

Alene i år er der indtil nu lavet godt 200 match på landsplan, og derfor synes målet om at nå 250 match inden årets udgang at være inden for rækkevidde. Og erfaringerne viser, at de unge holder fast. Sidste år forblev knap 9 ud af 10 unge i High:five lovlydige og faldt ikke tilbage til kriminalitet.

High:five har registreret 1.656 virksomheder i sit kartotek over samarbejdspartnere. Knap 700 af dem har været matchet med mindst en ung. Derudover har High:five været i kontakt med mindst 1.000 andre unge, som projektet har vejledt til at komme videre uden dog at matche dem med en virksomhed.

Et stigende antal unge, som henvender sig til High:five, har også tilknytning til bandemiljøet, og de bliver hjulpet videre i tæt samarbejde med politiets og Kriminalforsorgens exit-personale.

”I disse tilfælde skærper vi visiteringen. Vi ved af erfaring, at nogle kan have gæld eller være i bad standing. Nogle gange ringer vi til klubben for at være sikker på, at de kan melde sig ud. Har de en tatovering i nakken med deres bandenavn, beder vi dem om at få den fjernet. Og vi har bedt nogle om at flytte andre steder hen i landet for at komme ud af deres relationer,” siger Ole Hessel.

Unge bliver gået på klingen

En af de væsentligste forklaringer på, at High:five har så stor succes med de unge, som det offentlige har tabt på gulvet, er, at projektet går på tværs af de forskellige sektorer og har et tæt samarbejde med Kriminalforsorgen, politiet og det offentlige på den ene side og med virksomhederne på den anden side.

Ole Hessel og hans medarbejdere henter de unge i Kriminalforsorgen, bringer dem ind over kommunen og følger dem ud på de enkelte virksomheder. Under hele denne rejse bliver de unge fulgt tæt. High:fives personale går dem på klingen for at finde ud af, om de nu også er så motiverede og afklarede, som de giver udtryk for.

”Jeg havde engang en mor i telefonen, som gerne ville have hjælp til sin søn. Han havde været ude i noget møg og været ledig i halvandet år. Jeg spurgte, hvor han var lige nu. Hun svarede, at han lå på sofaen lige bagved. Så sagde jeg til hende, at når han selv var i stand til at rejse sig fra sofaen og ringe til mig, kunne vi gå i gang. Det handler om motivation. Hvis den ikke er stærk nok, kan vi ikke hjælpe,” siger Ole Hessel.

Samtidig bliver der sørget for, at virksomhederne også har de nødvendige mentorer, ansatte og kompetencer til, at jobmatchet bliver en succes for både den unge og virksomheden.  High:five uddanner f.eks. mentorer i de deltagende virksomheder på programmets egne mentorkurser.

“Det er en afgørende forskel på os og det offentlige. Det er jo ikke en succes, hvis de unge blot snuser til virksomheden og så ender tilbage i kriminalitet. Det skader vores ry og omdømme, går ud over de unges eget selvværd og rammer de virksomheder, som gerne vil arbejde med social ansvarlighed. Derfor bliver vi i matchet, så længe både virksomheden og den unge føler det nødvendigt for at fastholde motivationen hos begge parter,” siger Ole Hessel.

Stor gevinst for samfundet

Ole Hessels indsats er ikke blot med til at øge livskvaliteten for de mange unge og deres pårørende. Det er også en særdeles god forretning for samfundet. Alene en plads i et lukket fængsel koster ca. 750.000 kr. om året.

Rambøll har sat et prisskilt på de unge, som Ole Hessel og hans medarbejdere har hjulpet til at komme på ret køl. Hvis effekten af High:fives indsats holder den unge ude af kriminalitet resten af livet, vil der være en samfundsmæssig gevinst på op imod 1,4 millioner kr. pr. person. Dertil kommer alle de afledte effekter som social arv, sparede udgifter til voldsofre, forsikringsudbetalinger og hærværk. Derfor er den samlede gevinst reelt langt højere. Og det skal sammenlignes med, at High:five er finansieret via en bevilling fra satspuljemidlerne på 13 millioner kr. om året.

”Jeg vil påstå, at man får pengene ca. 20 gange igen på hver krone, man investerer i os. Så de 13 millioner kr., vi får, udløser reelt en samfundsmæssig besparelse på 200-300 millioner kr. om året. Og dertil kommer den personlige gevinst for de unge,” siger Ole Hessel.

High:five har også succes med at lave fyraftensmøder såsom ”Virksomheder bag tremmer”, hvor lokale virksomheder sammen med politikere, brancheorganisationer og lokalt valgte folketingspolitikere bliver inviteret på guidede besøg i fængslerne.

High:five har også motiveret fængslerne til at åbne sig, så private virksomheder kan komme ind bag murene for at opkvalificere de indsatte, mens de afsoner deres straf. Et eksempel er High:fives samarbejde med Horserød Statsfængsel og virksomheden FA Stillads.

”FA Stillads er nu flyttet ind i fængslet for at deltage i opkvalificeringen af de indsatte og vil forsøge at suge så mange af dem op som muligt efter endt afsoning, eller sluse dem ud til andre virksomheder,” fortæller Ole Hessel.

Succesen med “Virksomheder bag tremmer” har fået High:five til at søsætte projektet ”Kommuner bag tremmer”, hvor kommunale samarbejdspartnere bliver inviteret på ture bag fængselsmurene for at nedbryde barrierer.

En række andre lande har fået øje på High:fives succes, og både Norge, Rumænien, Japan og Estland har studeret projektets metoder. Så sent som i sidste uge havde Ole Hessel besøg af sine japanske samarbejdspartnere, som er i gang med at kopiere den danske model.

Men alligevel er fremtiden uvis for Ole Hessel og hans medarbejdere. Bevillingen på de 13 millioner kr. fra satspuljen udløber til marts. High:five har søgt om at komme på Finansloven. Hvorvidt det lykkes, vil de kommende måneders finanslovsforhandlinger vise. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu