Tysk lederskab i EU svækkes af gashandel med Rusland

Det kommer til at skade Tysklands ledelsesmæssige legitimitet i EU, hvis Merkel-regeringen i Berlin giver grønt lys til den russiske rørledning Nord Stream 2. Modstanden har bredt sig langt ind i Merkels eget konservative CDU.

Højtstående konservative partifæller og en førende Berlin-tænketank advarer nu Tysklands kansler, Angela Merkel, om, at det vil skade Tysklands mulighed for at samle EU-landene om videre europæisk integration, hvis man fortsat beskytter den lukrative russiske gashandel i Europa.

Merkels problem er, at hendes socialdemokratiske regeringspartner, SPD, ser gashandlen med Rusland som legitim og ønskværdig, og at de tyske topsocialdemokrater tilsyneladende hellere vil være gode venner med Vladimir Putin end at lytte til de stemmer i Europa, der mener, at gashandlen styrker Putin og svækker EU.

Den tyske kanslers seneste offentlige udtalelser om sagen, der helt konkret drejer sig om fordobling af kapaciteten i gasrørledningen Nord Stream, faldt i Stockholm 31. januar, da Merkel var på besøg hos den svenske statsminister, Stefan Löfven. Kansleren fastholdt på den ene side den tyske position, der har været gældende i flere år: At Nord Stream-projektet grundlæggende er et forretningsmæssigt anliggende, som politikere ikke bør blande sig i.

Login