Velfærden er det oversete konkurrenceparameter

Valgkampen blev spildt på en ukonstruktiv debat om velfærd vs. vækst. For velfærd kan sagtens være en forudsætning for vækst. Men det forsømte vi i valgkampen, lyder det fra professor Ove K. Pedersen og tidl. overvismand Torben M. Andersen. Sammen med 23 andre medlemmer af Mandag Morgens Velstandsgruppe udfordrer de et af de mest fasttømrede økonomiske dogmer ved at påpege, at en effektiv og veludviklet velfærd kan være en forudsætning for en stærk konkurrenceevne.

Valgkampens hovedtema byggede på en misforståelse: at mindre velfærd skaber mere vækst.

Gennem de sidste tre uger har mantraet hos både rød og blå blok ellers lydt, at en reduktion i det offentlige forbrug vil øge væksten i det private erhvervsliv. Uenigheden mellem blokkene har kredset om, hvorvidt det offentlige forbrug skulle vokse med 0,6 pct. eller 0,0 pct. om året. Den grundlæggende præmis har ligget fast: Vækst og velfærd er hinandens modsætninger, og en af verdens største velfærdssektorer udgør en barriere for at skabe et dynamisk vækstsamfund.

Men velfærd kan sagtens være en forudsætning for vækst, lyder det fra en række af Danmarks mest fremtrædende økonomer og politiske eksperter, der er samlet i Mandag Morgens Velstandsgruppe. Og dermed har politikerne forspildt en oplagt chance for at diskutere udviklingen af den danske konkurrenceevne i forbindelse med det netop overståede folketingsvalg.

Login