Vil plante Dannebrog i hele verden

I 2013 gav SFI det blå stempel til Falcks arbejde med at bringe borgere hurtigere fra sygedagpenge tilbage i job. I rapporten konkluderede forskerne, at Falcks måde at arbejde med de syge på har ”en signifikant effekt” for borgere på jobcentre i de kommuner, Falck samarbejder med.

Mens langt de fleste blot roser samarbejde og partnerskab mellem private virksomheder og offentlige institutioner ved festlige lejligheder, er offentlig-private partnerskaber stadig undtagelsen snarere end reglen, når skåltalerne forstummer. Det kan SFI’s dokumentation af Falck-projektets effekt forandre – med muligheden for at etablere nye partnerskaber.

[graph title="Allan Søgaard Larsen" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/a7fd8-allan-soegaard-larsen.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/5b3d8-allan-soegaard-larsen.jpg" text="Navn og stilling: Allan Søgaard Larsen, koncernchef Falck a/s."] [/graph]

”Rapporten har gjort de næste skridt nemmere for os. Vi kommer ikke længere til at diskutere med kommunerne, om vores model virker, for det ved begge parter, at den gør, ” siger Allan Søgaard Larsen, koncerndirektør i Falck.

Mens forskerne fra SFI noterer fordelene for den enkelte borger, ser både Falck og kommunerne også på den økonomiske side af samarbejdet. Og her ligger gevinsten hos kommunen. Seks af de ni kommuner, Falck samarbejder med – Assens, Herning, Horsens, Holbæk, Hjørring og Kolding – har samlet set sparet 316 millioner kr. i den 4-årige samarbejdsperiode fra 2008 til 2012. Også Allan Søgaard Larsen kan smile, når han ser på bundlinjen, for kommunerne og Falck deler gevinsten i to lige store dele, når de har betalt udgifterne i forbindelse med projektet.

Falck har udviklet modellen ud fra erfaringer med sine egne medarbejdere, som ”blev hængende i systemet”, når de havde været syge i en længere periode. Her blev en tidlig indsats nøglen til at få dem hurtigere tilbage i job.

Falck har selv lavt fravær

Kommunerne var særdeles tøvende, da Falck præsenterede dem for modellen tilbage i 2007.

”Vores model indebærer, at vi bruger flere ressourcer på den enkelte borger i begyndelsen af forløbet. Måske var det derfor, at vi ikke kunne overbevise nogen om fordelene ved modellen – for det kostede jo penge i første omgang,” siger Allan Søgaard Larsen.

Falcks egne erfaringer var dog så gode, at Allan Søgaard Larsen tilbød kommunerne at gå i gang ud fra princippet ”no cure, no pay”.

”Vi har et meget lavt sygefravær hos os, og vi sætter altid ind over for sygefravær i samarbejde med medarbejderen. Det er jeg stolt af,” siger han.

Nu viser rapporten, at de kommuner, som anvender Falck-modellen i dens fulde omfang, også er de kommuner, der får de bedste resultater.

”Vi kommer med et andet tankesæt, og jo mere kommunerne og jobcentrene har fulgt vores anbefalinger og anvendt vores metoder, desto bedre er det gået for dem,” siger Allan Søgaard Larsen.

Opskriften på eksport af velfærd

Han håber, at de gode erfaringer kan bane vej for et nyt og mere intensivt samarbejde mellem virksomheden og interesserede kommuner.

”Jeg tror, vi kan komme endnu længere ved at indgå forpligtende partnerskaber med kommuner om driften af deres jobcentre. Målet er, at vi etablerer en fælles virksomhed sammen med kommunen, hvor vi står for driften af jobcentrene,” siger Allan Søgaard larsen.

Når han drømmer, så lykkes det Falck at etablere selskaber sammen med fem til ti kommuner. Forhandlingerne med de første kommuner er i gang, og lykkes de, kan de nye partnerskaber snart drive jobcentrene. Her er målet ikke bare at hjælpe syge borgere hurtigere tilbage i job, men også at styrke jobcentrene i opgaven med at hjælpe arbejdsløse i job.

Også her bliver der succes på flere bundlinjer. Hver gang en borger kommer hurtigere ud af arbejdsløshed, sparer kommunen dagpenge og deler gevinsten med Falck. De nye selskaber skal desuden fungere som showcases for Falck, der er en af Danmarks store eksportører af velfærdsmodeller.

”Falck driver virksomhed i 43 lande, og næsten alting har sin rod her i Danmark. Hvis vi bliver gode til at drive jobcentrene sammen med kommunerne, så overfører vi modellen til hele verden,” siger Allan Søgaard Larsen.

Dermed kan jobcentrene blive et nyt forretningsområde i en af Danmarks hurtigst voksende virksomheder. Gennem det seneste tiår, mens Allan Søgaard Larsen har været koncernchef, har Falck tredoblet sin omsætning.

”Jeg bliver stolt, når medierne udnævner mig til at være en af Danmarks mest ekspansive koncernchefer. Ja, vi har en voldsom ekspansionstrang og ønsker at sætte Dannebrog og Falck-flag i hele verden,” siger han.

Selv om Falcks historie begynder med ambulancer og brandvæsen, kan virksomheden ifølge Allan Søgaard stort set ikke vokse mere i Danmark på de to områder. Skal virksomheden vokse, skal det ske i udlandet, og her er Søgaard Larsen hele tiden på jagt efter nye områder, som virksomheden kan dække med danske velfærdsløsninger.

”Hvis vi kan gøre det godt for borgerne og kommunerne i Danmark, så har vi mulighed for at gøre det godt ude i verden for Falck,” siger han.

Han håber på den måde, at de kommende partnerskaber med kommunerne kan blive et eksempel på den eksport af dansk velfærd, regeringen lægger op til i vækstplanen for sundheds- og velfærdsløsninger, som blev fremlagt i juni 2013.

Det kan kommunerne ikke selv gøre, for de må ikke etablere de velfærdsvirksomheder, der er forudsætningen for at kunne sælge danske velfærdsløsninger andre steder. Derfor er det ikke nok, at kommuner og regioner opfatter erhvervsudvikling som en opgave for et særligt kontor eller en særlig enhed med en selvstændig chef.

”Kommunerne skal tænke erhvervsudvikling helt ind i maskinrummet og lade private virksomheder være med til at løse opgaver på velfærdsområdet. Ellers får vi aldrig etableret de virksomheder, der kan eksportere løsningerne til andre lande,” siger Allan Søgaard Larsen.

Forrige artikel “Vi skal have fat i nye generationer” Næste artikel Mere end et almindeligt ungdomsoprør

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Tirsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Emmanuel Macron og Angela Merkel med lederne af de 25 andre EU-lande for at finde EU’s ledere for de kommende fem år. Tyskland og Frankrig synes på vej mod en forståelse, der kan gavne Vestager i bestræbelserne på at blive EU-Kommissionens første kvindelige leder.

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Valget til juni afgør, om Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen skal skrive drejebogen for dansk politik de kommende fire år. Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på de to statsministerkandidaters ti vigtigste prioriteringer i et blåt og rødt regeringsgrundlag. Analysen viser, at der tegner sig to meget forskellige veje for Danmark, afhængig af hvem der vinder valget.

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksen vil bekæmpe ulighed og prioritere velfærd frem for skattelettelser. Hun vil skrue op for klimaambitionerne, fastholde en stram udlændingepolitik og sikre bedre vilkår for folk i udkantsområderne. Og så får udsatte børn en særlig plads i hendes regeringsprogram.

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Løkke vil fortsætte med at male Danmark blå. Hans nye regeringsgrundlag markerer en klar kant til Socialdemokratiet. Hans sundhedsreform får stor betydning for danskernes sundhed mange år ud i fremtiden. Investeringer for over 100 milliarder kroner i veje og tog vil præge Danmarks infrastruktur.

Årets valg vil styrke Danmark i EU

Årets valg vil styrke Danmark i EU

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen tog fusen på alle ved at lægge folketingsvalget 5. juni. Om dét bliver en fordel for ham selv eller for Mette Frederiksen, er endnu uklart. Men der er næppe tvivl om, at det vil trække stemmeprocenten ved EP-valget væsentligt op, og at det vil styrke Danmarks samlede engagement i EU.