Hvad er virkeligt, hvis alt er virtuelt?

En voksende del af vores liv foregår digitalt. Vi surfer på nettet, mødes på video og spiller computerspil. Snart vil vi bruge animerede chatbots og træde ind i Metaversets univers. Det er vores nye virkelighed – men hvad er ægte, og hvad er falsk? Og hvad gør det ved samfundet, at vi dårligt kan skelne?

Foto: Channel1.ai
Peter Hesseldahl

Når den Los Angeles-baserede nyhedskanal Channel1.ai efter planen starter udsendelserne senere i år, vil indholdet så vidt muligt være uberørt af menneskehånd. Kanalens kunstige intelligens vil scanne nettet for at finde de spændende nyheder, tekstgeneratorer vil skrive historierne, analyserne og anmeldelser, og et hold af kunstige studieværter vil læse dem op i det virtuelle studie. 

Og det er ikke sikkert, at seerne bemærker det. At dømme efter den 22 minutter lange demo af en udsendelse, som Channel1.ai for nylig lagde på YouTube, ligner det til forveksling alle mulige andre amerikanske tv-nyheder. 

I januar fremlagde et engelsk kommunikationsbureau en rapport om deepfake-video – altså videoklip, der viser en situation, der aldrig har fundet sted i virkeligheden. Rapporten konstaterede, at der de seneste måneder har været en bølge af deepfake-video rettet mod britiske brugere af sociale medier. Langt de fleste har premierminister Rishi Sunak i hovedrollen. 




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu