Hvordan man håndterer populister: En CEO's overlevelsesguide

Verden skal til valg, og vestlige virksomheder må forholde sig til politiske ledere, der i stigende grad sætter begrænsninger op for den frie handel. The Economist opridser her de risici og muligheder, der tegner sig for ledere af store virksomheder.

Foto: Vincent Kilbride
The Economist

Mandag Morgen samarbejder med The Economist

Mandag Morgen har indgået en særlig aftale med The Economist om at oversætte og viderebringe udvalgte artikler og kommentarer til vores danske læsere. Oversat af Mandag Morgen med særlig tilladelse. Den originale artikel på engelsk kan findes på www.economist.com.

I år skal vestlige chefer arbejde sig igennem en lang liste af indsmigrende telefonopkald. Cirka 80 lande, hjemsted for omkring fire milliarder mennesker, afholder valg i 2024. Nogle administrerende direktører har nok allerede skrevet udkast til en lykønskning af Narenda Modi, der er stort set sikker på at forblive på posten som Indiens premierminister ved det nuværende valg. Ligeledes forventer virksomhedsledere at skulle lykønske Claudia Sheinbaum, den udpegede efterfølger til den siddende Andrés Manuel López Obrador, efter Mexicos valg i juni.

I forsøget på at reducere deres afhængighed af Kina vender vestlige virksomheder deres blik mod Indien og Mexico. Men ingen af landenes kommende valgresultater bringer ubetinget glæde.

Modi har gjort Indien til et nemmere sted at drive forretning i ved blandt andet at forenkle skattesystemet og investere i infrastruktur, men han har også øget tolden på varer som biler og øget indenlandske virksomheders skattemæssige fordele over for de udenlandske. López Obrador har nationaliseret vestlige virksomheders aktiver i flere industrier fra konstruktion til energi og har tilladt kriminelle bander at hærge.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu