App-oteket bliver danskernes guide til de bedste sundhedsapps

Sundhedsapps rykker ind i vores hverdag. Nu er regeringen, KL og Danske Regioner på vej med en guide efter engelsk forbillede.

MM Special: Den digitale sundhedsrevolution

Apples App Store tilbyder næsten 50.000 forskellige apps inden for sundhed – og det er blot 15 procent af det samlede marked, hvor især apps til Android-telefoner sender tallet op på i alt cirka 250.000 sundhedsapps til forskellige platforme.

Det meget store antal sundhedsapps gør det svært at finde lige netop den app, der bedst kan afhjælpe ens behov.

”Vi vil se flere og flere apps over de kommende år, og med dem kommer mere og mere forvirring og mindre og mindre overblik,” siger Carsten Obel, direktør for Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Apple selv forsøger at råde bod på forvirringen og anbefaler for eksempel seks apps, der kunne være relevante, hvis man vil overvåge sin søvn. Virksomheden fortæller bare ikke, hvorfor den netop har udvalgt disse seks.

Det kunne selvfølgelig være, fordi undersøgelser viser, at brugerne er mest tilfredse med disse, eller fordi deres målinger er særligt præcise. Det kunne også være, fordi Apple samarbejder med netop de seks softwareudviklere, der står bag de pågældende apps.

Den manglende overskuelighed og den manglende åbenhed om kriterier for at evaluere de forskellige sundhedsapps har bevirket, at regeringen, KL og Danske Regioner som led i projektet HealthD360 vil etablere en slags bibliotek for sundhedsapps, et såkaldt app-otek, der kan guide borgerne til de bedste apps.

De tre parter er i gang med det forberedende arbejde til app-oteket og vil i forbindelse med de årlige økonomiforhandlinger i sommeren næste år beslutte, hvordan et dansk app-otek skal opbygges.

Borgernes data hjælper behandlingen på vej

Det danske projekt trækker på erfaringer fra England, hvor NHS, The National Health Service, allerede er i gang med at opbygge en tilsvarende guide: NHS Apps Library.

I modsætning til Apple lægger NHS åbent deres kriterier frem. Det engelske sundhedsvæsen stiller f.eks. krav til klinisk sikkerhed. Det betyder blandt andet, at apps, der hjælper borgere med at huske at tage deres medicin, har så enkel og tydelig en udformning, at borgerne ikke misforstår appens notifikationer og tager for meget eller for lidt medicin på de forkerte tidspunkter.

Når en app opfylder kravene, bliver den indlemmet i det engelske NHS Apps Library.

Tilsvarende løsninger findes i Singapore med HealthHub og i den spanske region Andalusien med AppSaludable. I Danmark har Region Syddanmark på samme måde etableret en miniguide med apps, der kan hjælpe borgere med psykiatriske problemer, MindApps.

Det springende punkt er imidlertid, hvordan data fra borgernes forskellige apps kan integreres i det eksisterende sundhedsvæsen. I England sker det for eksempel ved, at læger kan udskrive bestemte apps på recept. Dermed bliver det så gratis for borgerne at downloade og bruge appen.

I Danmark lægger HealthD360-projektet ikke bare op til, at borgerne anvender de udvalgte apps, men også til, at de indsamlede data samles på en platform, der giver overblik over både borgernes egne data og data fra offentlige databaser.

På den måde kan data fra forskellige apps indgå i sundhedsplejerskens, hjemmesygeplejens, lægens og sygehusets arbejde og samarbejde med patienterne.

Forrige artikel 5G er motorvejen til digital vækst 5G er motorvejen til digital vækst Næste artikel Dansk platform skal demokratisere brugen af sundhedsdata Dansk platform skal demokratisere brugen af sundhedsdata
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?