Den universelle fabrik til bioproduktion
Sandsynligvis vil en stor del af de proteiner, vi i dag får fra landbrugets dyr, fremover blive dyrket i store gæringstanke. Det samme gælder mange af de materialer, der i dag fremstilles kemisk, af olie og gas. Men det vil kræve en enorm – og enormt dyr – omstilling af måden, vi producerer materialer på. Det danske selskab 21st.BIO – og manden bag virksomheden Per Falholt – har en vision om, hvordan det kan ske.
Peter Hesseldahl
Redaktør, digital omstillingMan kan roligt kalde Per Falholt en af dansk bioteknologis veteraner. Gennem de seneste 40 år har Falholt arbejdet med bioteknologi, først i Novo Nordisk og siden, efter at han var med til at skille Novozymes ud fra Novo Nordisk, som forskningsdirektør i Novozymes. Han har været involveret i at bringe et par hundrede produkter på markedet, primært baseret på bioteknologi.
I 2021 sprang han ud af den store koncern og stiftede 21st.BIO sammen med Thomas G. Schmidt, der har tilbragt det meste af sin karriere i McKinsey, og som nu er det nye selskabs CEO.
Per Falholt så en stor, uudnyttet mulighed. I stedet for at lave dyre, specialiserede stoffer i relativt små mængder kiggede han på markedet for materialer, der bruges i meget store mængder – det, der kaldes bulk.