Den universelle fabrik til bioproduktion

Sandsynligvis vil en stor del af de proteiner, vi i dag får fra landbrugets dyr, fremover blive dyrket i store gæringstanke. Det samme gælder mange af de materialer, der i dag fremstilles kemisk, af olie og gas. Men det vil kræve en enorm – og enormt dyr – omstilling af måden, vi producerer materialer på. Det danske selskab 21st.BIO – og manden bag virksomheden Per Falholt – har en vision om, hvordan det kan ske.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Peter Hesseldahl

Man kan roligt kalde Per Falholt en af dansk bioteknologis veteraner. Gennem de seneste 40 år har Falholt arbejdet med bioteknologi, først i Novo Nordisk og siden, efter at han var med til at skille Novozymes ud fra Novo Nordisk, som forskningsdirektør i Novozymes. Han har været involveret i at bringe et par hundrede produkter på markedet, primært baseret på bioteknologi.

I 2021 sprang han ud af den store koncern og stiftede 21st.BIO sammen med Thomas G. Schmidt, der har tilbragt det meste af sin karriere i McKinsey, og som nu er det nye selskabs CEO.

Per Falholt så en stor, uudnyttet mulighed. I stedet for at lave dyre, specialiserede stoffer i relativt små mængder kiggede han på markedet for materialer, der bruges i meget store mængder – det, der kaldes bulk.  
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu