Big data kræver nyt mindset hos virksomhederne

Virksomheder får konkurrencefordele ved at bruge big data, men det kræver den rette indstilling og villighed til at kaste magten op i luften. Udfordringerne er tid, kompetencer og penge.

Big data skaber viden, der kan gøre nonprofitbegivenheder som Roskilde Festival men også virksomheder mere effektive og konkurrencedygtige. Grundlaget for den værdifulde viden er folks helt almindelige adfærd. Det betyder, at man kan se værdifulde sammenhænge ved at følge tusindvis af festivalgængeres færden over markerne, deres musiksmag og præferencer for f.eks. flæskestegsandwicher. Selv om potentialet i dataet er tydeligt og stort, er det ikke alle virksomheder, som har fået øjnene op for det.

En af barriererne for at bruge big data er, at det mentale mindset skal ændres, siger Per Østergaard Jacobsen, ekstern lektor på CBS og overordnet projektleder i Fra Rio til Roskilde, der er et big dataprojekt, der gennemføres i forbindelse med Roskilde Festival.

LÆS OGSÅ: Big data får musikken til at spille på Roskilde Festival

”Vores udfordring i forhold til at bruge big data er det mentale mindset. Der sidder en masse mennesker ude i virksomhederne, som har gjort nogle ting på en bestemt måde i en årrække. Især i de store virksomheder er der nogle magtstrukturer, som vil blive udfordret af big data,” siger Per Østergaard Jacobsen.

Han mener, at virksomhedslederne skal forlige sig med, at der sker en ændring af magtstrukturen.

”Folk skal acceptere, at magten bliver sluppet fri, når der kommer nogle udefra og gennem data ved mere om deres forretning, end de selv gør,” siger han.

Brugen af big data ændrer også på sandhedsopfattelsen, mener Jan Damsgaard, professor i IT-ledelse på CBS. Tidligere var der en forestilling om, at jo højere op man kom i en virksomheds hierarki, jo tættere var man på den endegyldige sandhed.

”Tidligere blev beslutningerne i højere grad baseret på mavefornemmelser, og den måde at drive virksomhed er på retræte. Der er en række magtbastioner i mange organisationer, der vil blive brudt ned på grund af big data,” siger han.

Få øjnene op for data

Hvis organisationer som Roskilde Festival eller andre kommercielle virksomheder vil fortsætte med at eksistere, er det ifølge Jan Damsgaard mere et spørgsmål om hvordan end hvornår, de begynder at anvende digitaliseringens muligheder. Digitalisering bliver ofte fremhævet som det værktøj, som iværksættere skal bruge for at hive tæppet væk under de nuværende virksomheder. Jan Damsgaard mener dog, at hvis de formår at bruge deres erfaring har eksisterende virksomheder klare fordele frem for nyopstartede konkurrenter.

”Big Data er det bedste bolværk, som eksisterende virksomheder har mod disruption. De nye virksomheder har ikke noget kundedata, fordi de ikke har nogen kunder. Gennem big data-analyse af deres kundedata bør de eksisterende virksomheder kunne levere bedre service end opstartsvirksomhederne,” siger han.

Ifølge Adam Lebech, branchedirektør for Digitalisering i DI, er der et potentiale for øget brug af big data i virksomhederne:

”Vi kan se, at mange virksomheder er i gang, men at der også er rigtig mange, som ikke er opmærksomme på de muligheder, det giver,” siger Adam Lebech.

Samtidig viser en undersøgelse foretaget af DI, at 39 pct. af virksomhederne i DI’s virksomhedspanel ser perspektiver såsom øgede konkurrencemuligheder i brugen af big data. Adam Lebech fortæller, at de fleste virksomheder gerne vil være bedre til at indsamle og anvende data, men at udfordringerne for at komme i gang med analysearbejdet især er tid, penge og kompetencer.

”Det koster nogle penge at komme i gang. Man skal sætte sig ned og bruge tid på at analysere, og det kræver nogle kompetencer, man ikke nødvendigvis har. Så det starter med, at ledelsen har fokus på, hvordan man skal tjene penge i fremtiden,” siger Adam Lebech og fremhæver, at big data giver bedre muligheder for markedsføring, opfølgning og mersalg, og at det skal inkorporeres i virksomheders forretningsmodeller.

”Der skal fokus på det i topledelsen. Man skal gå over til at se data som afgørende forretningsparameter i stedet for noget, man laver i it-afdelingen,” siger han.

,

Forrige artikel Big data får musikken til at spille på Roskilde Festival Big data får musikken til at spille på Roskilde Festival Næste artikel Industri 4.0-toget kommer: Spring på eller bliv kørt over Industri 4.0-toget kommer: Spring på eller bliv kørt over
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?