Der er ikke brug for én digital ambassadør - der er brug for 71

Hvis Anders Samuelsen vitterlig vil forny diplomatiet og sende det igennem en digital transformation, så duer det ikke med én ambassadør uden medarbejdere, der mest af alt lyder som en, der skal lefle for IT-giganterne.

Udenrigsminister Anders Samuelsen vil tilsyneladende gerne signalere fornyelse i udenrigstjenesten og vise, at diplomatiet også er med på alt det der med digital transformation og disruption. Han har så fået den virkelig dårlige idé at ville udnævne en enkelt person til at være rundrejsende digital ambassadør. Sikkert den første i hele verden, og nyheden vakte da også international opsigt.

Ifølge udtalelser til dagbladet Politiken, som bragte nyheden først forleden, så skulle formålet være at skabe god kontakt og dialog med virksomheder som Apple, Microsoft, Google og Facebook, der økonomisk og indflydelsesmæssigt er lige så store og magtfulde som flere af de nationer, vi ellers bruger kræfter på i diplomatiet.

Uden at stillingsbeskrivelsen synes at være klar endnu, så skulle formålet være tresidet – at indhøste viden om disse selskabers udvikling og strategier, at lære af hvad man gør andre steder i verden med den teknologiske udvikling og at markedsføre Danmark som et interessant sted at være i forhold til de internationale giganter på tech-området.

Hvis Anders Samuelsen vitterlig vil forny diplomatiet og sende det igennem en digital transformation, så duer det ikke med én ambassadør - uden medarbejdere i øvrigt - til at løbe rundt med den stafet. Det duer heller ikke med en ambassadør, der mest af alt lyder som en, der skal sørge for at lefle så meget som muligt for IT-giganterne, så vi kan få nogle flere datacentre til Danmark.

Hvis Anders Samuelsen virkelig vil noget på det her område, så er her planen, han burde følge:

For det første: Så bør han tage fat på at gøre alle de 71 ambassadører, vi har udsendt lige nu, og måske endda alle vores 105 repræsentationer i udlandet klar til at være digitale ambassadører, for udviklingen sker ikke kun i og omkring selskaber som Google og Facebook, og de nye ideer findes ikke kun nogle få steder i verden. Hvis Danmark skal være en af globaliseringens vinder-nationer, som det fremgår af regeringsprogrammet, så skal der meget mere fart over fornyelsen af diplomatiets arbejdsopgaver og arbejdsformer end symbolhandlingen med en enkelt digital ambassadør.

For det andet: Det er på alle måder en forkert strategi at have en branche-ambassadør. De nye teknologier griber ind i alle brancher og har betydning for alle områder. Hvornår skal biotek-branchen eller de store medicinalselskaber så have en ambassadør, der kan arbejde målrettet globalt for dem? Eller landbruget med massive, globale eksportinteresser? Eller tøj- og modebranchen eller de kreative erhverv eller de bæredygtige energiproducenter? Det må være det klassiske diplomati, som får en ny profil ved også at interessere sig for den teknologiske udvikling i forhold til alle brancher og alle opgaver.

For det tredje: Det er et helt forkerte signal at sende at ville tækkes IT-giganterne på et tidspunkt, hvor den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, lægger alle kræfter i at få de samme giganter til at betale en rimelig skat, de steder hvor de driver forretning, og mens der også i EU kigges kritisk på deres monopollignende status på markedet, på Facebooks censurpolitik på Internettet og på Googles måde et drive forretning på med udgangspunkt i den store søgemaskine. Der kigges kritisk på datasikkerhed og beskyttelse af persondata.

Det er derfor mere en kritisk dialog med de store, globale it-virksomheder, der kunne være brug for end diplomatisk markedsføring. Når Facebook vil bygge et datacenter i Odense og Apple bygger datacenter i Viborg, så er det ikke ud af særlig sympati med Danmark og de to byer, men fordi det passer disse giganter strategisk og logistisk at ligge der. Og skulle de have brug for flere datacentre i Danmark, så finder de nok regeringens eller borgmestrenes telefonnumre uden om en digital ambassadør.

For det fjerde:  De store tech-virksomheder er slet ikke selv interesseret i at blive sammenlignet med nationer og behandlet som politiske magtfaktorer, selv om de er det. De er forretningsfolk og vil gerne optræde og handle som forretningsfolk. Det er netop, når de bliver betragtet som noget andet end tech-virksomheder, at de får problemer med deres forhold til kunderne, og de bliver kritiseret for deres kolossale indflydelse på vores liv og dagligdag, vores personlige data og vores samfundsmæssige udvikling.

Med den udvikling vi ser på det teknologiske område kan store virksomheder i dag være små i morgen eller helt væk, mens nye små innovative virksomheder på få år kan blive giganter. Det må være læren af de sidste 10 års udvikling. Også af den grund har vi brug for noget andet og langt mere slagkraftigt end en enkelt digital ambassadør, hvis udenrigsministeren vil kaste diplomatiet ind i at bistå med at forstå den digitale udvikling og bringe viden hjem til Danmark på det område.

Forrige artikel Slip din fantastiske hjerne fri Næste artikel Otte ting der kendetegner den succesfulde deleøkonomiske startup
Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Den tidligere Mærsk-laborant Dorte Jensen blev whistleblower i 2010, da hun gik til pressen med en optagelse, der afslørede, hvordan Mærsk pressede ansatte til at fuske med målinger af spildevand og oliespildsrapporter. Det har haft store konsekvenser for hende, men hun ville gøre det igen.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Højsæson for spåkoner

Højsæson for spåkoner

Bliver Tesla overtaget af Apple? Finder du det næste job gennem Google?
Og hvad kan danske hospitaler lære af deres israelske kolleger?

Spådomme for tech-verdenen i 2019

Spådomme for tech-verdenen i 2019

Det er ved at være den tid på året, hvor tænketanke og andre kloge hoveder forsøger at komme med forudsigelser for næste år. Det første kuld af spådomme er ude.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

En office-pakke for politik

En office-pakke for politik

Der er masser af effektive digitale redskaber til at føre politik, og de bruges af alle, der har noget på hjerte – både godt og ondt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Augmented reality gør Arlas mælkekartoner levende

Augmented reality gør Arlas mælkekartoner levende

Hvis de skulle trænge til yderligere underholdning, kan finske børn, der sidder ved morgenmaden med en karton Arla-mælk foran sig, tage mobilen frem og kigge på kartonen gennem kameraet – og pludselig bliver morgenbordet fyldt med små tegneseriefigurer, som man spille et spil sammen med.

Kineserne kloner robot-hund

Kineserne kloner robot-hund

Det er en kopi, det er der vist ingen tvivl om. Enhver der har set videoerne med Boston Dynamics forbløffende hunde-lignende robotter ved, hvor den kinesiske hunderobot har hentet inspiration.

Innovations-hubs blomstrer i Sydkorea

Innovations-hubs blomstrer i Sydkorea

Den koreanske regering investerer mere i entreprenørskab og innovation end noget andet land i verden, men staten kan også gøre dens startup-curling-børn en bjørnetjeneste, hvis støtten kun giver kunstigt liv - og ikke skaber den ønskede opblomstring i økonomien.

De store lytter

De store lytter

Afgørende at det dataetiske råd får tilstrækkelig med muskler. Tech-giganternes monopoler bør brydes op, argumenterer ny bog. Og hvor meget lytter den nye smart højttaler derhjemme egentlig med?

Et dataetisk råd med muskler, tak

Et dataetisk råd med muskler, tak

KOMMENTAR: Regeringens ekspertgruppe om dataetik er kommet med ni anbefalinger for arbejdet med dataetik, inklusive oprettelsen af et dataetisk råd. Det er godt, men spørgsmålet er, om et sådant råd vil få de ressourcer og kræfter, som opgaven kræver.

Juraprofessor: Tid til opgør med techgiganternes monopoler

Juraprofessor: Tid til opgør med techgiganternes monopoler

Amazon, Facebook og Google er vokset til gigantstørrelser, fordi de amerikanske myndigheder undlod at håndhæve konkurrencelovgivningen. Sådan lyder påstanden fra den anerkendte amerikanske juraprofessor Tim Wu i en ny bog. Han mener, det er på høje tid at gøre noget ved det. 

Fake news er som forurening

Fake news er som forurening

Tjekdet tjekker medierne for fake news. Den rette uddannelser vælger man ikke én gang for alle. Airbus og Audi arbejder på en flyvende bil med udskiftelige passagerkabiner.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Er det en bil? Er det en drone? Er den lækker?

Er det en bil? Er det en drone? Er den lækker?

Airbus har lavet en flot visualisering af deres Pop.Up koncept, som kombinerer droner og små, selvkørende delebiler. Den afgørende ide er de små udskiftelige kabiner, der både kan monteres på en drone og på undervognen af en lille bil.

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.