Homo Sapiens afløses af en ny, databaseret art

Vi er formentlig en af de sidste generationer af Homo Sapiens. Om et århundrede eller to vil jorden være domineret af væsener, der vil være mere forskellige fra os, end vi er forskellige fra neandertalere eller chimpanser.

I den kommende generation vil vi være lære at konstruere kroppe, hjerner og tanker, siger Yuval Noah Harari, den israelske historiker og forfatter til de globale bestsellere ”Sapiens” og ”Homo Deus”.

På World Economic Forum i Davos gave Harari på 15 minutter et svimlende og dybt foruroligende perspektiv på den accelererende teknologisk udvikling fundamentalt vil ændre menneskeheden.

”Hvordan vil det 21. århundredes herrer se ud? Det vil blive afgjort af dem, som ejer dataene. De som kontrollerer dataene, vil ikke bare kontrollere menneskehedens fremtid, men fremtiden for livet selv”, sagde Harari:

”Engang var jord, det vigtigste produktionsmiddel og når for meget jord blev koncentreret i for få hænder, delte menneskeheden sig i aristokrater og almindelige bønder.  I den moderne tid, erstattede maskiner jord, som det vigtigste produktionsmiddel, og hvis for mange maskiner blev koncentreret i for få hænder delte menneskeheden sig i to klasser; kapitalister og proletarer. Nu afløser data maskiner som den vigtigste ressource, og hvis for meget data bliver koncentreret i for få hænder, vil menneskeheden dele sig – ikke i klasser, men i forskellige arter.

Kombinationen af bioteknologi, kunstig intelligens og nanoteknologi vil efter Harari mening føre til at vi indenfor nogle årtier erstatter evolution baseret på naturlig, darwinistisk udvælgelse med evolution, baseret på intelligent design. Og vi vil gå fra liv, der bygger på organisk kemi til liv, der er in-organisk baseret – i computernes silicium-baner.

”Konklusionen fra det sidste århundrede videnskab er at organismer er algoritmer, og vi har lært at afkode de algoritmer”, siger Harari. Derfor kan man hacke mennesker. Vi kan aflæse og modificere mennesker, ikke bare ved at kende deres forbrug og deres historie, men fordi vi kan aflæse deres biologiske data. Vi kan se, hvordan de har det fysisk og psykisk. Vi kan se hvem de er biologisk, og hvad de føler i en given situation.

Som Harari udtrykker det, så har mennesket aktiviteter hidtil handlet om at forandre verden omkring os: Vi har fældet skove og bygget byer. Fremover vil den vigtigste aktivitet være at ændre verden inden i os selv.

Det vil komme fra tre forskellige udviklingsspor, mener Harari: 

-       Med bioteknologi vil vi blive stadig bedre til at redigere og forandre gener, og skabe organismer eller organer med andre egenskaber.

-       Maskiner og kroppe vil blive koblet tættere sammen. Vi vil få direkte interfaces mellem hjernen og computere, vi vil få bioniske hænder og apparater, der kan forstærke vores sanser, eller sværme af robotter, der kan leve i vores blod og reparere skader.

-       På sigt vil der opstå en ny form for intelligens og måske endda bevidsthed, som kun er baseret på computerkraft.

Harari’s vision om fremtiden er ekstremt radikal, men ser man på den faktiske teknologiske udvikling, og på hvad videnskaben og virksomhederne knokler for at skabe videre frem, virker det nærmest logisk, at Homo Sapiens’ dage som klodens dominerende art rinder meget hurtigt ud.

 

Forrige artikel Ny bog: Opgør med tech-giganterne ulmer Ny bog: Opgør med tech-giganterne ulmer Næste artikel Forsvarets cyberoprustning kan booste danske tech-virksomheder Forsvarets cyberoprustning kan booste danske tech-virksomheder
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?