Homo Sapiens afløses af en ny, databaseret art

Vi er formentlig en af de sidste generationer af Homo Sapiens. Om et århundrede eller to vil jorden være domineret af væsener, der vil være mere forskellige fra os, end vi er forskellige fra neandertalere eller chimpanser.

I den kommende generation vil vi være lære at konstruere kroppe, hjerner og tanker, siger Yuval Noah Harari, den israelske historiker og forfatter til de globale bestsellere ”Sapiens” og ”Homo Deus”.

På World Economic Forum i Davos gave Harari på 15 minutter et svimlende og dybt foruroligende perspektiv på den accelererende teknologisk udvikling fundamentalt vil ændre menneskeheden.

”Hvordan vil det 21. århundredes herrer se ud? Det vil blive afgjort af dem, som ejer dataene. De som kontrollerer dataene, vil ikke bare kontrollere menneskehedens fremtid, men fremtiden for livet selv”, sagde Harari:

”Engang var jord, det vigtigste produktionsmiddel og når for meget jord blev koncentreret i for få hænder, delte menneskeheden sig i aristokrater og almindelige bønder.  I den moderne tid, erstattede maskiner jord, som det vigtigste produktionsmiddel, og hvis for mange maskiner blev koncentreret i for få hænder delte menneskeheden sig i to klasser; kapitalister og proletarer. Nu afløser data maskiner som den vigtigste ressource, og hvis for meget data bliver koncentreret i for få hænder, vil menneskeheden dele sig – ikke i klasser, men i forskellige arter.

Kombinationen af bioteknologi, kunstig intelligens og nanoteknologi vil efter Harari mening føre til at vi indenfor nogle årtier erstatter evolution baseret på naturlig, darwinistisk udvælgelse med evolution, baseret på intelligent design. Og vi vil gå fra liv, der bygger på organisk kemi til liv, der er in-organisk baseret – i computernes silicium-baner.

”Konklusionen fra det sidste århundrede videnskab er at organismer er algoritmer, og vi har lært at afkode de algoritmer”, siger Harari. Derfor kan man hacke mennesker. Vi kan aflæse og modificere mennesker, ikke bare ved at kende deres forbrug og deres historie, men fordi vi kan aflæse deres biologiske data. Vi kan se, hvordan de har det fysisk og psykisk. Vi kan se hvem de er biologisk, og hvad de føler i en given situation.

Som Harari udtrykker det, så har mennesket aktiviteter hidtil handlet om at forandre verden omkring os: Vi har fældet skove og bygget byer. Fremover vil den vigtigste aktivitet være at ændre verden inden i os selv.

Det vil komme fra tre forskellige udviklingsspor, mener Harari: 

-       Med bioteknologi vil vi blive stadig bedre til at redigere og forandre gener, og skabe organismer eller organer med andre egenskaber.

-       Maskiner og kroppe vil blive koblet tættere sammen. Vi vil få direkte interfaces mellem hjernen og computere, vi vil få bioniske hænder og apparater, der kan forstærke vores sanser, eller sværme af robotter, der kan leve i vores blod og reparere skader.

-       På sigt vil der opstå en ny form for intelligens og måske endda bevidsthed, som kun er baseret på computerkraft.

Harari’s vision om fremtiden er ekstremt radikal, men ser man på den faktiske teknologiske udvikling, og på hvad videnskaben og virksomhederne knokler for at skabe videre frem, virker det nærmest logisk, at Homo Sapiens’ dage som klodens dominerende art rinder meget hurtigt ud.

 

Forrige artikel Ny bog: Opgør med tech-giganterne ulmer Ny bog: Opgør med tech-giganterne ulmer Næste artikel Forsvarets cyberoprustning kan booste danske tech-virksomheder Forsvarets cyberoprustning kan booste danske tech-virksomheder