Homo Sapiens afløses af en ny, databaseret art

Vi er formentlig en af de sidste generationer af Homo Sapiens. Om et århundrede eller to vil jorden være domineret af væsener, der vil være mere forskellige fra os, end vi er forskellige fra neandertalere eller chimpanser.

I den kommende generation vil vi være lære at konstruere kroppe, hjerner og tanker, siger Yuval Noah Harari, den israelske historiker og forfatter til de globale bestsellere ”Sapiens” og ”Homo Deus”.

På World Economic Forum i Davos gave Harari på 15 minutter et svimlende og dybt foruroligende perspektiv på den accelererende teknologisk udvikling fundamentalt vil ændre menneskeheden.

”Hvordan vil det 21. århundredes herrer se ud? Det vil blive afgjort af dem, som ejer dataene. De som kontrollerer dataene, vil ikke bare kontrollere menneskehedens fremtid, men fremtiden for livet selv”, sagde Harari:

”Engang var jord, det vigtigste produktionsmiddel og når for meget jord blev koncentreret i for få hænder, delte menneskeheden sig i aristokrater og almindelige bønder.  I den moderne tid, erstattede maskiner jord, som det vigtigste produktionsmiddel, og hvis for mange maskiner blev koncentreret i for få hænder delte menneskeheden sig i to klasser; kapitalister og proletarer. Nu afløser data maskiner som den vigtigste ressource, og hvis for meget data bliver koncentreret i for få hænder, vil menneskeheden dele sig – ikke i klasser, men i forskellige arter.

Kombinationen af bioteknologi, kunstig intelligens og nanoteknologi vil efter Harari mening føre til at vi indenfor nogle årtier erstatter evolution baseret på naturlig, darwinistisk udvælgelse med evolution, baseret på intelligent design. Og vi vil gå fra liv, der bygger på organisk kemi til liv, der er in-organisk baseret – i computernes silicium-baner.

”Konklusionen fra det sidste århundrede videnskab er at organismer er algoritmer, og vi har lært at afkode de algoritmer”, siger Harari. Derfor kan man hacke mennesker. Vi kan aflæse og modificere mennesker, ikke bare ved at kende deres forbrug og deres historie, men fordi vi kan aflæse deres biologiske data. Vi kan se, hvordan de har det fysisk og psykisk. Vi kan se hvem de er biologisk, og hvad de føler i en given situation.

Som Harari udtrykker det, så har mennesket aktiviteter hidtil handlet om at forandre verden omkring os: Vi har fældet skove og bygget byer. Fremover vil den vigtigste aktivitet være at ændre verden inden i os selv.

Det vil komme fra tre forskellige udviklingsspor, mener Harari: 

-       Med bioteknologi vil vi blive stadig bedre til at redigere og forandre gener, og skabe organismer eller organer med andre egenskaber.

-       Maskiner og kroppe vil blive koblet tættere sammen. Vi vil få direkte interfaces mellem hjernen og computere, vi vil få bioniske hænder og apparater, der kan forstærke vores sanser, eller sværme af robotter, der kan leve i vores blod og reparere skader.

-       På sigt vil der opstå en ny form for intelligens og måske endda bevidsthed, som kun er baseret på computerkraft.

Harari’s vision om fremtiden er ekstremt radikal, men ser man på den faktiske teknologiske udvikling, og på hvad videnskaben og virksomhederne knokler for at skabe videre frem, virker det nærmest logisk, at Homo Sapiens’ dage som klodens dominerende art rinder meget hurtigt ud.

 

Forrige artikel Ny bog: Opgør med tech-giganterne ulmer Ny bog: Opgør med tech-giganterne ulmer Næste artikel Forsvarets cyberoprustning kan booste danske tech-virksomheder Forsvarets cyberoprustning kan booste danske tech-virksomheder
Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.