Hvordan kan vi styre techgiganterne?

Det forvrider verdensøkonomien, at en lille gruppe enorme virksomheder er så dominerende. Kan de fortsætte væksten? Hvad kan bremse dem?

Peter Hesseldahl

Det er ikke et spørgsmål, om der vil blive grebet politisk ind med strammere regulering overfor techgiganterne.

Som vi konkluderer i dagens artikel om techgiganternes dominans, er spørgsmålet kun, hvornår det sker, og om reguleringen kommer hurtigt nok og bliver tilstrækkeligt effektiv til at forhindre at en lille håndfuld selskaber – Google, Amazon, Facebook, Apple - fuldstændig forvrider verdensøkonomien ved at undertrykke konkurrence, undgå skatter, skabe enorm ulighed og manipulere med demokratiet.
 
Problemet er ikke kun, at techselskaberne er så utroligt rige. Deres væsentligste ressource er de enorme mængder data, som gør dem i stand til at analysere forbrugernes ønsker og vaner, koordinere processer og komplekse tjenester og træne deres stadig mere intelligente systemer til at blive endnu mere effektive og endnu mere præcise i deres vurderinger.  

Anders Rostgaard Birkmann har interviewet Oxford professor Victor Mayer-Schönberger, som foreslår, at vi indfører en tvangsdeling af data for at sikre, at også nye og konkurrerende virksomheder får mulighed for at arbejde med de data, som giganterne i dag ejer alene.
 
Andreas Baumann ser i sin artikel nærmere på, hvordan techgiganterne på få år er blevet de største i verdensøkonomien. Det er slående hvor hurtigt det er gået: For bare ti år siden var de fem største selskaber i verden olieselskaber. Nu, i 2018, er syv ud af de ti største selskaber i verden techvirksomheder – i toppen ligger Apple til en værdi på lige over en trillion dollars.

Siden Steve Jobs døde i 2011 er Apples værdi steget til det tredobbelte.
 
Der er noget særligt ved Apple. Mange har sammenlignet det med en kult. For Apple-fans er et besøg i en Apple-butik nærmest som at gå i kirke. Lisbeth Knudsen fortæller, hvordan Apple har opnået den ikoniske status – og hvad selskabet gør for at bevare den fanatiske tilslutning.
 
Hvor længe kan giganterne holde positionen? Som allerede Charles Darwin observerede i sin evolutionsteori, er det ikke de stærkeste, der overlever, men dem, der bedst formår at tilpasse sig. Selvom techgiganterne kan virke uovervindelige i dag, kan situationen pludseligt skifte, fordi den underliggende teknologi forandres så hurtigt.

Her kan du også læse historien om Nokia, som for ti år siden var de totalt dominerende indenfor mobiltelefoner. De stod alene for 20% af den finske eksport. Så kom iPhonen, og Nokia kollapsede og forsvandt. Vi beskriver Nokias mange utrolige op og nedture. Meget tyder på, at finnerne snart kan være klar til endnu en tur i rutsjebanen. We’ll see.
 
God fornøjelse med læsningen!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu