Hvordan kan vi styre techgiganterne?

Det forvrider verdensøkonomien, at en lille gruppe enorme virksomheder er så dominerende. Kan de fortsætte væksten? Hvad kan bremse dem?

Det er ikke et spørgsmål, om der vil blive grebet politisk ind med strammere regulering overfor techgiganterne.

Som vi konkluderer i dagens artikel om techgiganternes dominans, er spørgsmålet kun, hvornår det sker, og om reguleringen kommer hurtigt nok og bliver tilstrækkeligt effektiv til at forhindre at en lille håndfuld selskaber – Google, Amazon, Facebook, Apple - fuldstændig forvrider verdensøkonomien ved at undertrykke konkurrence, undgå skatter, skabe enorm ulighed og manipulere med demokratiet.
 
Problemet er ikke kun, at techselskaberne er så utroligt rige. Deres væsentligste ressource er de enorme mængder data, som gør dem i stand til at analysere forbrugernes ønsker og vaner, koordinere processer og komplekse tjenester og træne deres stadig mere intelligente systemer til at blive endnu mere effektive og endnu mere præcise i deres vurderinger.  

Anders Rostgaard Birkmann har interviewet Oxford professor Victor Mayer-Schönberger, som foreslår, at vi indfører en tvangsdeling af data for at sikre, at også nye og konkurrerende virksomheder får mulighed for at arbejde med de data, som giganterne i dag ejer alene.
 
Andreas Baumann ser i sin artikel nærmere på, hvordan techgiganterne på få år er blevet de største i verdensøkonomien. Det er slående hvor hurtigt det er gået: For bare ti år siden var de fem største selskaber i verden olieselskaber. Nu, i 2018, er syv ud af de ti største selskaber i verden techvirksomheder – i toppen ligger Apple til en værdi på lige over en trillion dollars.

Siden Steve Jobs døde i 2011 er Apples værdi steget til det tredobbelte.
 
Der er noget særligt ved Apple. Mange har sammenlignet det med en kult. For Apple-fans er et besøg i en Apple-butik nærmest som at gå i kirke. Lisbeth Knudsen fortæller, hvordan Apple har opnået den ikoniske status – og hvad selskabet gør for at bevare den fanatiske tilslutning.
 
Hvor længe kan giganterne holde positionen? Som allerede Charles Darwin observerede i sin evolutionsteori, er det ikke de stærkeste, der overlever, men dem, der bedst formår at tilpasse sig. Selvom techgiganterne kan virke uovervindelige i dag, kan situationen pludseligt skifte, fordi den underliggende teknologi forandres så hurtigt.

Her kan du også læse historien om Nokia, som for ti år siden var de totalt dominerende indenfor mobiltelefoner. De stod alene for 20% af den finske eksport. Så kom iPhonen, og Nokia kollapsede og forsvandt. Vi beskriver Nokias mange utrolige op og nedture. Meget tyder på, at finnerne snart kan være klar til endnu en tur i rutsjebanen. We’ll see.
 
God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Uklarhed om brug af ansigtsgenkendelse :: Danmark som iværksætterland Uklarhed om brug af ansigtsgenkendelse :: Danmark som iværksætterland Næste artikel Markedet for virtuelle genstande boomer :: Sådan arbejder fremtidens talenter Markedet for virtuelle genstande boomer :: Sådan arbejder fremtidens talenter
Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.