Industri 4.0 i Sydkorea: En teknologisk og innovativ frontløber

Danske virksomheder bliver ligesom de sydkoreanske nødt til at omfavne de udfordringer og muligheder, som industri 4.0 bringer med sig, hvis de skal kunne gøre sig gældende på det globale marked.

Af Eske Bo Rosenberg, Innovationsattache for Innovation Centre Denmark i Seoul

‘I-Korea 4.0’ er strategien, der skal løfte Sydkorea ind i en ny digital tidsalder. I vanligt højt tempo har I-Korea 4.0 fået myndigheder, virksomheder og organisationer til at udvikle og implementere industri 4.0-tiltag på områder som intelligent infrastruktur, 5G, smart mobilitet, konvergerende servicer og industriel produktion.

Siden Sydkoreas nuværende præsident Moon Jae-in trådte til i maj 2017, er der, ud over forbrødringsindsatsen med Nordkorea, sket markante politiske ændringer og tiltag på den sydlige del af den koreanske halvø. 

I-Korea 4.0, der, som navnet antyder, har fokus på landets omstilling i den fjerde industrielle revolution, er et af Moons helt centrale politiske projekter. 

“Med udgangspunkt i mennesket” er ambitionen at løfte stort set alle berørte offentlige og private sektorer og aktører ind i en ny tidsalder og befæste Sydkoreas position som et af verdens absolutte hotspots inden for teknologiudvikling og innovation.

Industri 4.0-konceptet dækker hovedsagelig over en række teknologier og koncepter inden for automatisering, procesindustriel it og produktionsteknologi – herunder teknologier som big data, AI, internet of things og 5G. Det handler kort sagt om integrationen mellem den digitale verden og den fysiske produktion samt ideen om, at intelligente, sammentænkende produktions- og servicenetværk kan selvstyre elementer på kryds og tværs af industrielle værdikæder.

5G på trapperne i Sydkorea

Korea er særlig stærke i forhold til 5G – den kommende standard for lynhurtig telekommunikation. Som de første i verden foretog telegiganten KT en demonstration af flere 5G-servicer under de vinterolympiske lege i Pyeongchang tidligere i år. 

5G, der også kaldes next generation wireless, forventes at blive et teknologisk tigerspring af samme kaliber som forhenværende gennembrud, altså 3G, 4G, LTE. Hvor 4G på nuværende tidspunkt tilbyder downloadhastigheder på op til 1Gbps, forventes 5G at levere op til 20Gbps.

Med andre ord vil 5G medføre zero-distance connectivity mellem mennesker og maskiner – og derfor er 5G en nøgleteknologi, der vil åbne for et væld af nye digitale løsninger, servicer og markeder såsom smartcities, smartfactories, smartagriculture og smartlogistics. 

I Sydkorea er KT allerede i fuld gang med at opbygge en landsdækkende 5G-infrastruktur, hvis tjenester først vil blive tilbudt i større byområder, og de forventer at lancere de første kommercielle servicer på mobilnetværket i marts 2019.

Sydkoreas svar på Disruptionrådet

Som noget af det første i sit præsidentembede etablerede præsident Moon sidste år en industri 4.0-strategikomite der på mange måder minder om Danmarks disruptionråd. Komiteen, bestående af embedsmænd, eksperter og forretningsfolk, har til opgave at udstikke nye retninger på tværs af sektorer inden for uddannelse, forskning, innovation og industri med særlig fokus på startups og smv’er. 

I et forsøg på at målrette uddannelses-, forsknings- og innovationsindsatsen har industri 4.0-komiteen i maj 2018 defineret 13 nationale, innovative vækstmotorer. 

Intelligent infrastruktur

Smart mobilitet

Konvergerende servicer

Industriel produktion

Big Data 

Next generation kommunikation 

Kunstig intelligens (AI)

Autonome køretøjer

Droner (UAV)

Tilpasset sundhedspleje

Smartcities

Virtual Augmented Reality (AR)

Intelligente robotter

 

Intelligente halvledere

Avancerede materialer

Innovativ, ny medicin

Vedvarende energi

Kilde: Ministry of Science and ICT, Sydkorea.

Disse områder vil modtage væsentlige offentlige og private investeringer. Dermed åbnes der også for nye interessante samarbejds- og forretningsmuligheder for danske specialister, der har interesse i at være med helt fremme i den teknologiske udvikling og kan se potentialet i Sydkorea som vækstmarked og gateway til resten af Asien.

For nylig mødtes den danske ambassadør i Sydkorea, Thomas Lehmann, og Innovation Centre Denmark Seoul (ICDK Seoul) derfor med industri 4.0-komiteens formand, Byung-gyu Chang.

ICDK Seoul igangsætter nu en særlig indsats på myndighedsniveau med fokus på at skabe muligheder for danske studerende, forskere, startups og smv’ere.

Muligheder for danske aktører

Sydkoreas innovative kapacitet og Moon-komiteens systematiske og hurtige politiske initiativer inden for industri 4.0 er anerkendt globalt. At landet for femte år i træk indtog førstepladsen på Bloombergs innovationsindeks taler for sig selv. Det er også værd at bemærke, at Sydkoreanske uddannelsesinstitutioner med specialiserede kurser, som er relevante for industri 4.0, er steget markant de sidste 3-4 år. Endvidere er megabyen Seoul i 2017 udråbt til at være blandt verdens ti bedste steder til startup, blandt andet pga. massive offentlige satsninger. 

Set her fra ICDK’s kontor i Seoul er det tydeligt, at danske virksomheder ligesom de koreanske bliver nødt til at omfavne de udfordringer og muligheder, som industri 4.0 bringer med sig, hvis de skal kunne gøre sig gældende på det globale marked.

Dette kræver bl.a., at danske uddannelsesinstitutioner formår at forberede fremtidens arbejdskraft, og at forskningsverdenen fortsat er med forrest i feltet, når det gælder forståelsen af nye kerneteknologier – og ikke mindst anvendelsen heraf.

Under overskrifterne advisory, intelligence, learning og incubation står de danske innovationscentre parate til at understøtte danske aktører i omstillingen til den fjerde industrielle revolution. 

Et aktuelt eksempel er SCALEit Korea – et unikt femdages-program målrettet danske startups, som har til formål at introducere deltagerne for de særlige omstændigheder, der gør sig gældende på det sydkoreanske og asiatiske marked, og tempoet på den teknologiske udvikling for dermed at give inspiration til arbejdet med en forretningsmodel og ikke mindst tiltrækning af kapital.

Den første udgave af SCALEit Korea løber af stablen i oktober og afholdes i år i sammenhæng med Urban Innovation Challenge: Citypreneurs 2018. 

Eske Bo Rosenberg og hans kolleger fra de seks øvrige danske innovationscentre i hhv. Tel Aviv, São Paulo, München, Silicon Valley, New Delhi/Bangalore og Shanghai skriver på skift en ugentlig klumme på MM Next.

Forrige artikel Digitalismen er død – længe leve computeren Digitalismen er død – længe leve computeren Næste artikel Lomborg: To scenarier for verdensmålene i 2030 Lomborg: To scenarier for verdensmålene i 2030
En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print er ikke blot et nyt værktøj i produktion eller i udviklingsafdelingen. På sigt kan teknologien ændre hele den måde, virksomheder skaber værdi for kunderne. Men de muligheder skal defineres af ledelsen – ikke teknikken.

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

I 2001 stod Amazon ved en korsvej. Hvordan skulle selskabet skabe ny vækst? Stifter Jeff Bezos lod sig inspirere af forskellige ledelsestænkere, og det førte bl.a. til konceptet bag den selvforstærkende effekt, der siden har fået millioner af kunder i især USA til at klæbe sig til Amazons platform.

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Det er ikke nemt at skabe globalt samarbejde og forståelse for hvordan man sikrer at den teknologiske udvikling kommer alle til gavn.
FN, World Economic Forum og den danske tech-ambassadør arbejder på problemet. Selv koreanerne er begyndt at stille spørgsmål ved udviklingen.