Industri 4.0 i Sydkorea: En teknologisk og innovativ frontløber

Danske virksomheder bliver ligesom de sydkoreanske nødt til at omfavne de udfordringer og muligheder, som industri 4.0 bringer med sig, hvis de skal kunne gøre sig gældende på det globale marked.

Af Eske Bo Rosenberg, Innovationsattache for Innovation Centre Denmark i Seoul

‘I-Korea 4.0’ er strategien, der skal løfte Sydkorea ind i en ny digital tidsalder. I vanligt højt tempo har I-Korea 4.0 fået myndigheder, virksomheder og organisationer til at udvikle og implementere industri 4.0-tiltag på områder som intelligent infrastruktur, 5G, smart mobilitet, konvergerende servicer og industriel produktion.

Siden Sydkoreas nuværende præsident Moon Jae-in trådte til i maj 2017, er der, ud over forbrødringsindsatsen med Nordkorea, sket markante politiske ændringer og tiltag på den sydlige del af den koreanske halvø. 

I-Korea 4.0, der, som navnet antyder, har fokus på landets omstilling i den fjerde industrielle revolution, er et af Moons helt centrale politiske projekter. 

“Med udgangspunkt i mennesket” er ambitionen at løfte stort set alle berørte offentlige og private sektorer og aktører ind i en ny tidsalder og befæste Sydkoreas position som et af verdens absolutte hotspots inden for teknologiudvikling og innovation.

Industri 4.0-konceptet dækker hovedsagelig over en række teknologier og koncepter inden for automatisering, procesindustriel it og produktionsteknologi – herunder teknologier som big data, AI, internet of things og 5G. Det handler kort sagt om integrationen mellem den digitale verden og den fysiske produktion samt ideen om, at intelligente, sammentænkende produktions- og servicenetværk kan selvstyre elementer på kryds og tværs af industrielle værdikæder.

5G på trapperne i Sydkorea

Korea er særlig stærke i forhold til 5G – den kommende standard for lynhurtig telekommunikation. Som de første i verden foretog telegiganten KT en demonstration af flere 5G-servicer under de vinterolympiske lege i Pyeongchang tidligere i år. 

5G, der også kaldes next generation wireless, forventes at blive et teknologisk tigerspring af samme kaliber som forhenværende gennembrud, altså 3G, 4G, LTE. Hvor 4G på nuværende tidspunkt tilbyder downloadhastigheder på op til 1Gbps, forventes 5G at levere op til 20Gbps.

Med andre ord vil 5G medføre zero-distance connectivity mellem mennesker og maskiner – og derfor er 5G en nøgleteknologi, der vil åbne for et væld af nye digitale løsninger, servicer og markeder såsom smartcities, smartfactories, smartagriculture og smartlogistics. 

I Sydkorea er KT allerede i fuld gang med at opbygge en landsdækkende 5G-infrastruktur, hvis tjenester først vil blive tilbudt i større byområder, og de forventer at lancere de første kommercielle servicer på mobilnetværket i marts 2019.

Sydkoreas svar på Disruptionrådet

Som noget af det første i sit præsidentembede etablerede præsident Moon sidste år en industri 4.0-strategikomite der på mange måder minder om Danmarks disruptionråd. Komiteen, bestående af embedsmænd, eksperter og forretningsfolk, har til opgave at udstikke nye retninger på tværs af sektorer inden for uddannelse, forskning, innovation og industri med særlig fokus på startups og smv’er. 

I et forsøg på at målrette uddannelses-, forsknings- og innovationsindsatsen har industri 4.0-komiteen i maj 2018 defineret 13 nationale, innovative vækstmotorer. 

Intelligent infrastruktur

Smart mobilitet

Konvergerende servicer

Industriel produktion

Big Data 

Next generation kommunikation 

Kunstig intelligens (AI)

Autonome køretøjer

Droner (UAV)

Tilpasset sundhedspleje

Smartcities

Virtual Augmented Reality (AR)

Intelligente robotter

 

Intelligente halvledere

Avancerede materialer

Innovativ, ny medicin

Vedvarende energi

Kilde: Ministry of Science and ICT, Sydkorea.

Disse områder vil modtage væsentlige offentlige og private investeringer. Dermed åbnes der også for nye interessante samarbejds- og forretningsmuligheder for danske specialister, der har interesse i at være med helt fremme i den teknologiske udvikling og kan se potentialet i Sydkorea som vækstmarked og gateway til resten af Asien.

For nylig mødtes den danske ambassadør i Sydkorea, Thomas Lehmann, og Innovation Centre Denmark Seoul (ICDK Seoul) derfor med industri 4.0-komiteens formand, Byung-gyu Chang.

ICDK Seoul igangsætter nu en særlig indsats på myndighedsniveau med fokus på at skabe muligheder for danske studerende, forskere, startups og smv’ere.

Muligheder for danske aktører

Sydkoreas innovative kapacitet og Moon-komiteens systematiske og hurtige politiske initiativer inden for industri 4.0 er anerkendt globalt. At landet for femte år i træk indtog førstepladsen på Bloombergs innovationsindeks taler for sig selv. Det er også værd at bemærke, at Sydkoreanske uddannelsesinstitutioner med specialiserede kurser, som er relevante for industri 4.0, er steget markant de sidste 3-4 år. Endvidere er megabyen Seoul i 2017 udråbt til at være blandt verdens ti bedste steder til startup, blandt andet pga. massive offentlige satsninger. 

Set her fra ICDK’s kontor i Seoul er det tydeligt, at danske virksomheder ligesom de koreanske bliver nødt til at omfavne de udfordringer og muligheder, som industri 4.0 bringer med sig, hvis de skal kunne gøre sig gældende på det globale marked.

Dette kræver bl.a., at danske uddannelsesinstitutioner formår at forberede fremtidens arbejdskraft, og at forskningsverdenen fortsat er med forrest i feltet, når det gælder forståelsen af nye kerneteknologier – og ikke mindst anvendelsen heraf.

Under overskrifterne advisory, intelligence, learning og incubation står de danske innovationscentre parate til at understøtte danske aktører i omstillingen til den fjerde industrielle revolution. 

Et aktuelt eksempel er SCALEit Korea – et unikt femdages-program målrettet danske startups, som har til formål at introducere deltagerne for de særlige omstændigheder, der gør sig gældende på det sydkoreanske og asiatiske marked, og tempoet på den teknologiske udvikling for dermed at give inspiration til arbejdet med en forretningsmodel og ikke mindst tiltrækning af kapital.

Den første udgave af SCALEit Korea løber af stablen i oktober og afholdes i år i sammenhæng med Urban Innovation Challenge: Citypreneurs 2018. 

Eske Bo Rosenberg og hans kolleger fra de seks øvrige danske innovationscentre i hhv. Tel Aviv, São Paulo, München, Silicon Valley, New Delhi/Bangalore og Shanghai skriver på skift en ugentlig klumme på MM Next.

Forrige artikel Digitalismen er død – længe leve computeren Digitalismen er død – længe leve computeren Næste artikel Lomborg: To scenarier for verdensmålene i 2030 Lomborg: To scenarier for verdensmålene i 2030
Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.