LA og SF kæmper videre efter Uber-exit

Uber-striden mellem Karsten Hønge og Joachim B. Olsen har været skinger og overeksponeret, klager danske deleøkonomiske virksomheder. Men de to politikere vil fortsætte striden, for det er et ideologisk opgør om udviklingen af det danske samfund, siger de.

De to danske politikere, der tydeligst har stået på hver sin side i striden om Ubers tilstedeværelse i Danmark, er Liberal Alliances Joachim B. Olsen og SF’s Karsten Hønge. Men de to politikere er enige om, at deres uenighed i den sag ikke blot er udtryk for drillerier eller et politisk spil for galleriet. De er oprigtigt politisk uenige om, hvorvidt Uber er galt eller genialt for det danske samfund, og den strid vil fortsætte, bedyrer de.

”Jeg har fra starten, da Uber kom frem i 2014, forsvaret, at der skal være plads til nye måder at levere services på, fordi der sker en rivende teknologisk udvikling, der gør, at man kan udnytte data på helt nye måder. Og det er Uber et eksempel på. Og det synes jeg stadig, der burde være plads til i Danmark,” siger Joachim B. Olsen.

”Jeg mener, at det er min opgave at forsvare folks ret til selv at vælge, hvordan de vil bruge deres penge, og hvordan de vil bruge deres biler. Problemet er, når det er politikerne, der går ind og sorterer i, hvilke virksomheder de vil have og ikke have i landet. Det skal være markedet, der bestemmer. Det kæmper jeg for,” siger han.

Mens Joachim B. Olsen derfor lover fortsat at ville arbejde for, at der bliver plads til nye digitale forretningskoncepter som Uber i Danmark, slår Karsten Hønge på sin side fast, at han stadig vil værne om det ordnede danske arbejdsmarked – og det uden at skylle hverken ny teknologi eller deleøkonomi ud af landet.

”Jeg synes, det er fantastisk med nye teknologier, og jeg synes, det er fantastisk med deleøkonomi. Det kan alle være glade for. Men vi skal gøre det på en måde, så det passer til det danske samfund og til det danske arbejdsmarked,” siger han.

”Langt hen ad vejen er de her nye apps jo bare liberalisternes nye skjold, som de dækker sig under med en helt anden dagsorden, nemlig at de vil sprænge det ordnede danske arbejdsmarked til atomer. Uber kalder sig deleøkonomi, men det har ikke en skid med deleøkonomi at gøre. Der er flere russere i russisk salat end deleøkonomi i Uber.”

Kan du slet ikke se noget godt ved Uber?

”Jo, jeg synes, det var godt, at taxabranchen fik et los i røven, så de også kunne se at blive mere servicemindede og skabe mere konkurrence. Men det kan sagtens lade sig gøre, at vi har god service og innovation, samtidig med at vi bevarer et ordnet og reguleret arbejdsmarked.”

Men hvad siger du til ønsket om at få en bedre debat om deleøkonomien?

”Det er jeg sådan set enig i. Det ville være godt, hvis vi nu kan få en bedre diskussion og få delt skæg fra snot, Uber fra deleøkonomi. Så kan vi bedre diskutere mulighederne i deleøkonomien,” siger Karsten Hønge.

Forrige artikel Uber and out: Debatten om platformsøkonomien skal genstartes Uber and out: Debatten om platformsøkonomien skal genstartes Næste artikel Regeringen vækstanalyse 2017: Fokus på digitalisering Regeringen vækstanalyse 2017: Fokus på digitalisering
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?