Løkke: Jeg har ikke en færdig plan liggende i skuffen

Løkke Rasmussen vil med Marienborg-konference hente inspiration til de udfordringer, der skal løses frem mod 2025.

Når Lars Løkke Rasmussen onsdag sætter gang i den første del af arbejdet på den kommende 2025-plan under en konference på Marienborg, flytter han meget bevidst dele af forberedelsen af planen fra Statsministeriets og Finansministeriets kontorer og ud i offentligheden.

”Jeg har ikke en plan liggende nede i en skuffe, som jeg kan trække frem til september. Jeg holder arrangementet på Marienborg for at blive inspireret,” siger Løkke Rasmussen.

LÆS OGSÅ: Topøkonom til Løkke: Pas på uligheden

Dermed er dagsordenen for 2025-planen åben, og på konferencen skal en række særligt inviterede talere fremlægge deres bud på de udfordringer, 2025-planen skal adressere. Løkke Rasmussen holder ikke alene konferencen for at lade sig inspirere, men også for at rette fokus mod en stribe udfordringer.

”Under krisen var der en større bevidsthed om problemerne. Nu er ledigheden faldende, og det ser jo meget godt ud. Men der er en række problemer i horisonten,” siger han.

I en tale på Dansk Erhvervs årsmøde i sidste uge udtrykte Lars Løkke Rasmussen bl.a. bekymring over den lave stigning i produktiviteten, over at ingen danske virksomheder i løbet af de seneste tyve år har vokset sig store (dvs. med mere end 1.000 ansatte), at der ikke er de store økonomiske tilskyndelser til at arbejde i ”stedet for at lade være”, og også om Danmark er rustet godt nok til en digital fremtid. Men nu beder han en række eksperter og personligheder om at give deres bidrag til forståelsen af de udfordringer, Danmark står over for.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen skal tale om de økonomisk-politiske udfordringer, Anders Borg taler blandt andet på baggrund af sin erfaring som finansminister i Sverige, og den tidligere topdirektør i den tyske softwaregigant SAP Jim Hagemann Snabe diskuterer, om Danmark er godt nok rustet til at møde udfordringer fra digitaliseringen. Oplæg for oplæg skal konferencen definere de udfordringer, der skal løses frem mod 2025.

”Hvis jeg bare ude af det blå skyder en eller anden plan frem og siger, hvad vi skal gøre i de næste ti år, så kunne jeg meget nemt risikere, at det hele falder på gold jord. Jorden skal på en eller anden måde gødes først,” siger Lars Løkke Rasmussen til Mandag Morgen.

Forrige artikel Den Den "hypede" disruption Næste artikel Topøkonom til Løkke: Pas på uligheden Topøkonom til Løkke: Pas på uligheden
Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Store digitale selskaber skal reguleres ud fra værdier om frihed, miljø og social retfærdighed, siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Hun mener, at EU skal finde sin egen vej mellem amerikansk angst for staten og Kinas krænkelse af individer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea er verdens måske mest gennemdigitaliserede land, men efter en række skandaler om misbrug af data og overvågninger arbejder man nu på at indføre regler for databeskyttelse, der minder meget om EU’s GDPR-regelsæt.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediernes opgave ved det kommende valg er vigtigere end nogensinde før. Det mærker man ude på redaktionerne, hvor mandskabet oprustes, og øjnene rettes mod sociale medier og risikoen for misinformation.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Danske vælgere foretrækker muligvis stadig tv-mediet i en valgkamp, men det er det, der foregår på politikernes egne kanaler, der afgør debatten, lyder det fra politisk strateg. Når partierne sætter tryk på, kan de dreje dagsordenen i deres retning, og det kan give taletid i medierne.

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

En amerikansk iværksætter mobiliserede tusindvis af youtubers og andre influencere til det amerikanske midtvejsvalg, der fik historisk høj valgdeltagelse blandt 18-24-årige. Influencere kan flytte stemmer, siger dansk forsker, men det er svært at måle deres indflydelse.

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Virksomheder som Google, Amazon og Facebook er blevet så store, at flere demokrater nu foreslår en opsplitning af techgiganterne. Men politikerne glemmer, at virksomheders dominans skifter hele tiden, mener Wall Street Journals Dan Gallagher. Derfor foregår debatten på forkerte præmisser.

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Mulighederne for at skabe vækst og udvikling ved hjælp af internet of things-initiativer (IoT) er kommet på den politiske dagsorden i Brasilien. Det er en udvikling, som dansk forskning og virksomheder i Danmark kan være en del af.

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

En gren af adfærdsdesign handler om at skabe vaner hos brugeren. Når det virker, kan det skabe en langt stærkere forbindelse mellem virksomhed og kunde. Men effekten kan også være så stærk, at det nærmer sig afhængighed.