Silicon Valley er trådt ind som domstol for ytringsfriheden

I starten af august valgte Facebook, Apple, Spotify og YouTube alle at lukke den amerikanske konspirationsteoretiker Alex Jones’ kanaler. Ude af proportioner og de facto censur, mener menneskerettighedsforsker, mens formand for IT-Politisk Forening peger på problematiske incitamenter fra myndighederne.

De store techvirksomheders samtidige lukning af konspirationsteoretikeren og talkshow-værten Alex Jones' medier-kanaler har skabt debat om ytringsfriheden på sociale medier.
De store techvirksomheders samtidige lukning af konspirationsteoretikeren og talkshow-værten Alex Jones' medier-kanaler har skabt debat om ytringsfriheden på sociale medier.Foto: Lucas Jackson / Ritzau Scanpix

Da Mark Zuckerberg midt i juli forlod radiostudiet hos det amerikanske medie Recode, lå det ikke i kortene, at han få uger senere skulle anklages for at krænke ytringsfriheden.

I interviewet talte Facebook-stifteren om sine nære følelser for ytringsfriheden og nævnte, at Holocaust-benægtelse ikke bør fjernes fra Facebook eller andre platforme. Folk kan have misforstået fakta, og de mener det ikke nødvendigvis i ond tro.

Mark Zuckerberg, der selv er jøde, måtte senere nuancere over for Recode, at han naturligvis foragter enhver form for Holocaust-benægtelse, men ikke desto mindre: Han mente ikke, det var Facebooks opgave at censurere, hvad Facebooks brugere slår op. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu