Social innovation er også en god investering

Social impact bonds, venture filantropi og mikrokredit er blot nogle få eksempler på sociale innovationer, der bygger bro mellem bæredygtighed, social værdiskabelse og økonomisk vækst. Derfor er de også en vigtig del af løsningen på mange af de udfordringer, vi som samfund står overfor.

Andelsbevægelsen, terapi, skatter, forsikring, ledelsesmodeller, fagforeninger, pædagogiske metoder og børnehaver er alle eksempler på social innovation – koncepter, der er udviklet for at forbedre menneskers liv og skabe social velfærd. De er udtryk for nye måder at lære, leve og arbejde på.

Gennem de senere år er der kommet større opmærksomhed på den sociale innovation, om end det stadig er et noget uudforsket område i forhold til den teknologiske ditto. Det er pudsigt. For social innovation har gennem tiden ikke kun været vigtig for skabelsen af social velfærd. Den har også været en vigtig bidragsyder til økonomisk vækst.

Faktisk er konceptet penge også en social innovation, der blev udviklet for mere end 5000 år siden som erstatning for den rene naturalieøkonomi. Og ligesom mange sociale innovationer ofte er opstået i brydningstider præget af store omvæltninger, er konceptet penge og måden at skabe økonomisk og social værdi på også i fuld gang med at tilpasse sig globaliseringens tidsalder. En tid præget af forsøg på at finde nye løsninger på de aktuelle sociale, miljømæssige og økonomiske ubalancer.

Fænomener som venture-filantropi, mikrokredit, corporate social responsibility, socially responsible investing, social impact bonds, fairtrade- og cradle-to-cradle-certificeringer samt handel med CO2-kvoter er alle eksempler på sociale innovationer, der bygger bro mellem økonomisk og social værdiskabelse som svar på nogle af de bæredygtighedsudfordringer, verden lige nu kæmper med.

At social innovation kan skabe grobund for økonomisk vækst og bæredygtighed er der efterhånden flere eksempler på:

I slumkvartererne i den brasilianske by Curibita er byens fattige siden 1971 bl.a. blevet aflønnet for at samle skrald med en særlig mønt, som kan bruges til at købe busbilletter eller mad. På tre år samlede over 100 skoler 200 tons skrald, og som betaling modtog de 1,9 millioner skrivetavler til brug i undervisningen. På to årtier fra 1975 til 1995 voksede den lokale økonomi i Curibita med 50 procent, og i 1992 erklærede FN byen for verdens mest økologiske.

Siden 2004 har sociale entreprenører med virksomheden RecycleBank belønnet husstande i USA for at sortere genbrug ved at lade dem tjene RecycleBank Point ind på et Visakort. Kortet kan benyttes i over 1.500 lokale og landsdækkende butikker. I 2009 havde RecycleBank allerede engageret over en million mennesker på tværs af 20 amerikanske stater. På den måde har amerikanske byer sparet over ti millioner dollars om året på at fjerne skrald. Samtidig har virksomheden sørget for bevarelsen af 1,5 millioner træer og sparet millionvis af liter på det amerikanske olieforbrug. I 2004 blev RecycleBank udnævnt til Champion of the Earth af FN’s miljøorganisation (UNEP), og virksomheden har nu over 3 millioner brugere i både USA og Storbritannien.

I flere end 400 engelske byer fungerer et alternativt handelssystem – Local Exchange Trading System (LETS) – som supplement til det traditionelle pengesystem. Formålet er at stimulere økonomien lokalt i udsatte boligområder. Her kan beboerne ved at hjælpe hinanden arbejde sig til elektroniske point, der samles i en timebank, som kan bruges på forskellige sociale ydelser. Systemet skaber beskæftigelse og social sammenhængskraft, og lignende lokale betalingssystemer findes i bl.a. New Zealand, Australien, USA og Japan.

Disse er blot tre eksempler på koncepter, der skaber værdi til gavn for mennesker, miljøet og samfundsøkonomien. Og der findes mange, mange flere. For sociale entreprenører og innovatører i Danmark og verden over har innovationskraft, virkelyst og evner til at omsætte deres samfundsgavnlige ideer til handling.

Mange lykkes heldigvis. Men der er desværre også mange, der møder en mur af bureaukrati og regler.

For eksempel blev et timebank-forsøg i et socialt belastet boligområde i Århus bremset af Skatteministeriet i 2005, til trods for stor lokalpolitisk opbakning til initiativet. For den gensidige nabohjælp blev af Ligningsrådet vurderet som skattepligtig, og et forsøg ville kræve en lovændring.

Vi har pionerer, der udvikler nye løsninger på samfundsproblemer, så de skaber både økonomisk og social værdi. Men vi har høj grad også brug for politiske pionerer, der gør sig til fortalere af social innovation og skaber et vækstgrundlag for den. For hvis vi skal lykkes med at kick-starte dansk økonomi og skabe bæredygtig vækst, er vi nødt til (også) at afprøve radikalt nye løsninger – og sådan nogle passer jo som regel ikke ind i de eksisterende systemer!

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Businessguruer fortjener gudestatus Næste artikel It’s the productivity, stupid!
De kreative erhverv kræver politisk bevågenhed

De kreative erhverv kræver politisk bevågenhed

Den kreative sektor i Danmark boomer og klarer sig målt på eksportvækst bedre end andre sektorer. Alligevel tøver politikerne med at anerkende vækstpotentialet, lyder kritikken. Det sker imidlertid i lande som Holland, Storbritannien og Finland.

LEO Pharma-app diagnosticerer hudsygdomme bedre end lægen

LEO Pharma-app diagnosticerer hudsygdomme bedre end lægen

Inden længe vil mange hudsygdomme kunne blive diagnosticeret af en app på din smartphone med stor præcision. Ifølge LEO Innovation Lab, der udvikler en app til formålet, er kunstig intelligens og øget patientinddragelse en vigtig del af fremtidens sundhedssystem.

Kvantecomputere kan drive den næste IT-revolution

Kvantecomputere kan drive den næste IT-revolution

Der kan gå ti-tyve år før kvantecomputerne er klar, men der bliver brug for dem.
Film, musik og computerspil er en stor dansk eksportsektor, men på mange måder stadig meget umodent organiseret.

Forskere forbereder computerkraftens kvantespring

Forskere forbereder computerkraftens kvantespring

Vi har vænnet os til, at computere og alt, hvad der har med digital teknologi at gøre, bliver bedre, hurtigere og billigere år for år. Men hvis udviklingen skal fortsætte, er der snart behov for at skifte til helt nye teknologier. Den mest lovende er kvantecomputere.

Danske film- og animationsselskaber mister ordrer for en halv milliard

Danske film- og animationsselskaber mister ordrer for en halv milliard

Danmark er sammen med Bulgarien og Luxembourg snart de eneste EU-lande i Europa uden statsstøtte til film- og animationsbranchen. Det koster på ordrebogen. Venstres erhvervsordfører erkender, at man kan blive nødt til at følge trop og uddele millioner i statsstøtte til internationale filmgiganter.

Spilfirma: Svært at skaffe talenter

Spilfirma: Svært at skaffe talenter

Sybo Games er en dansk spilvirksomhed med vækstpotentiale. Men bl.a. jagten på talenter er en udfordring, siger CEO Mathias Gredal Nørvig, der er formand for den nye forening Vision Denmark.

Den næste bølge af deletransport er på vej

Den næste bølge af deletransport er på vej

Der kommer masser af nye dele-cykler og dele-løbehjul til Danmark – men i andre byer bliver de smidt ud.
Virtual Reality kan give en enestående naturoplevelse, men det er ny form for natur.

Globalt slagsmål om deletransport

Globalt slagsmål om deletransport

Udlejning af cykler og elektriske løbehjul er på ganske få år blevet en global milliardforretning, og markedet domineres af techgiganter fra Kina og USA. Men også en lille dansk spiller gør sig bemærket med sine orange cykler i flere af Europas hovedstæder.

Med en virtuel håndgranat som kunstnerisk virkemiddel

Med en virtuel håndgranat som kunstnerisk virkemiddel

Den danske kunstner Morten Rockford Ravn har skabt en fotoreportage fra computerspillet Grand Theft Auto.
Som enhver anden fotograf måtte han udsøge sig interessante steder og vente tålmodigt på at de rette situationer opstod. I den virtuelle verden er der dog noget videre rammer for, hvad man kan gøre for at fremkalde de helt rigtige fotogene situationer.

Podcast: 1.3 milliarder indere har fået digital ID

Podcast: 1.3 milliarder indere har fået digital ID

Globalt set er det indiske Aadhaar projekt blandt de største og mest betydningsfulde IT-projekter – men meget få i vores del af verden har hørt om det. På under ti år er det lykkes at give 1.3 milliarder indere en digital identitet. 

Han forudså æraen af falske nyheder. Nu frygter han, det hele bliver meget værre!

Han forudså æraen af falske nyheder. Nu frygter han, det hele bliver meget værre!

Nye teknologier vil i fremtiden kunne fremstille videoer, billeder og tekster, der ser så troværdige ud, at vi får endnu større problemer med misinformation. Det kan i sidste ende betyde, at demokratiet kommer i fare, advarer teknologiekspert, der forudså problemer med ‘fake news’ på internettet, før fænomenet eksploderede.

Sikke en voldsom trængsel

Sikke en voldsom trængsel

I dag planlægger danskerne deres transport ved hjælp af Rejseplanen og Rejsekortet. Men Uber, Google og mange andre er for længst gået ind i kampen om at være de selskaber, der koordinerer fremtidens mobilitet.

Nye trafikanter vender op og ned på byplanlægning

Nye trafikanter vender op og ned på byplanlægning

En ny trafikhandlingsplan i Aalborg Kommune gør op med gamle trafikdogmer og gør dermed klar til at favne de mange nye typer af køretøjer, der åbnes for i en forsøgsordning fra nytår. Men især i Århus og København volder den nye lov også kvaler.

Manden bag digital transportrevolution: Lovgivere skal på banen

Manden bag digital transportrevolution: Lovgivere skal på banen

Teknologien bag nye avancerede løsninger til at organisere persontransport er langt fremme i Finland. Siden 2011 har den finske regering arbejdet på at tilpasse lovgivningen til en ny transportæra. Og det er ekstremt vigtigt at have lovgiverne med på sidelinjen i en af de næste store digitale revolutioner, siger administrerende direktør og stifter af virksomheden MaaS Global, Sampo Hietanen.

Bilens tid som byens konge rinder ud

Bilens tid som byens konge rinder ud

Den måde, vi færdes i byerne på, vil forandres væsentligt. Nye, små elektriske køretøjer er begyndt at dukke op, og samtidig bliver mobilitet i stigende grad en tjeneste; en løsning, som sammensættes til lejligheden alt efter den enkeltes behov. Bytrafikken kan blive mere effektiv, fleksibel og klimavenlig. Det er der hårdt brug for.

Hvad i alverden er det, der kører dér?

Hvad i alverden er det, der kører dér?

En mangfoldighed af nye, små elektriske køretøjer, med eksotiske navne som hoverboards, uniwheels og speed pedelecs, vil i den nærmeste fremtid blande sig i storbyernes mylder. Sammen med selvkørende biler og busser, små udbringningsrobotter, robothunde og droner kan de med tiden fortrænge bilerne som byernes konger.

What’s next – i 2019?

What’s next – i 2019?

Virksomheder skal tage forbrugernes værdier alvorligt – for det er blevet alvor med klimaet, miljøet og datasikkerheden.
Det er muligt at nyhederne er dårlige, men i gamle dage var de også kedelige.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Telefonen, der konkurrerer på det, det den ikke kan

Telefonen, der konkurrerer på det, det den ikke kan

Det måtte komme: En telefon, der skiller sig ud ved at have meget få funktioner. Light phone kaldes den, og som selskabet bag den lille telefon siger, så er den ”designet til at blive brugt så lidt som muligt”.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Den tidligere Mærsk-laborant Dorte Jensen blev whistleblower i 2010, da hun gik til pressen med en optagelse, der afslørede, hvordan Mærsk pressede ansatte til at fuske med målinger af spildevand og oliespildsrapporter. Det har haft store konsekvenser for hende, men hun ville gøre det igen.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Højsæson for spåkoner

Højsæson for spåkoner

Bliver Tesla overtaget af Apple? Finder du det næste job gennem Google?
Og hvad kan danske hospitaler lære af deres israelske kolleger?

Spådomme for tech-verdenen i 2019

Spådomme for tech-verdenen i 2019

Det er ved at være den tid på året, hvor tænketanke og andre kloge hoveder forsøger at komme med forudsigelser for næste år. Det første kuld af spådomme er ude.