Forkantsdanmark: Sydjylland på fibernettet

Syv års systematisk udrulning af højhastighedsfibernet i Sydjylland har gjort landsdelen til den mest fiberintensive region i Europa. 195.000 af de 300.000 sydjyske husstande kan i dag koble sig på den digitale motorvej, der har gjort Udkantsdanmark til Forkantsdanmark. De resterende er på indenfor tre år, lover den lokale energi- og telekoncern, SE, der vil skabe en digital andelsbevægelse. Overalt i Sydjylland kaster fibernettet nye arbejdspladser, vækst og uddannelsesmuligheder af sig i området, der ellers er hårdt plaget af sin fysiske udkantsplacering.

Der er motorveje, og så er der højhastighedsmotorveje. I Sydjylland skal man ikke køre mange kilometer på landsdelens hovedpulsårer E20 og E45, før lokale bilister med både trailer og blafrende presenning nok skal minde en om, at det her er en region med fart på.

”Rask må det gå”, lyder Esbjerg bys motto. Og de lokale blæser forbi i overhalingssporet uden blik for de uendelige vidder af bølgende, gule rapsmarker og den høje blå himmel, som fanger den fremmedes øje. Landskabet er hverdag for sydjyderne, og det er høj fart også – i mere end én forstand, efter at Danmarks fjerdestørste landsdel er blevet frontløberregion på fiberbåret internet.

Mens de to motorvejsspor vest- og sydpå gør det muligt rent fysisk at nå fra Esbjerg til Kolding på lidt under tre kvarter, og endnu mindre, hvis det er fra Aabenraa, banker en langt hurtigere digital kraftåre under den fysiske motorvej – næsten overalt i den sydjyske muld. Fibernettet udligner afstanden til verdensmarkedet og bringer vækst, job og uddannelse til området. Og det bringer Sydjylland fra Danmarks sydvestligste udkant til den digitale forkant.

Login