Webcam på Mars

NASA lægger de billeder, som optages af deres Mars-rovere på nettet i takt med, at de bliver sendt, så enhver kan følge med. Men der sker nu ikke så meget deroppe, lader det til.

NASA har to køretøjer i drift på Mars, som dagligt sender billeder og målinger hjem til jorden. Temperaturen svinger mellem 10 grader celcius, når solen står højest, og ned til minus 180 grader på en vinternat, og det udfordrer naturligt de ingeniører, der skal have grejet til at virke i al slags vejr.  

Dagen på Mars er 25 timer lang, så de teams her på jorden, der fjernstyrer Mars-roverne lever og arbejder efter Mars tidsregning – hvilket gør et almindeligt familieliv noget besværligt.

Når den røde planet er længst væk er afstanden 350 millioner kilometer, og derfor kan det tage op til 45 minutter at sende et signal frem og tilbage – man kan altså ikke lige undvige, hvis Mars-roveren begynder at køre ind i noget farligt.

Trods afstanden er de billeder, der kommer hjem fra Mars i høj kvalitet, og det ligner noget, der kunne være optaget i en ørken på jorden. I takt med at billederne sendes hjem lægger NASA materialet op på deres website frit tilgængeligt for enhver.

Skulle man have lyst til at følge med i dagligdagen derude, kan man gøre det på NASAs store website for Mars. Her kan kan også følge årstidernes skiften, se hvad klokken er deroppe, og dagens temperaturer.

Billederne bliver også samlet af Google, der har lavet en Mars version af Google Earth, hvor man kan styre sig rundt og besøge seværdighederne.

Forrige artikel Facebook lover atter bod og bedring: ”Vi skal vise, at vi fortjener noget tillid” Facebook lover atter bod og bedring: ”Vi skal vise, at vi fortjener noget tillid” Næste artikel Kvindelige iværksættere indtager den tyske techscene Kvindelige iværksættere indtager den tyske techscene