SOMMERSERIE: Gentænk økonomien

Mandag Morgen har i denne ret unikke interviewrække besøgt nogle af tidens største økonomiske tænkere. Fælles for dem er, at de alle har forsøgt at formulere en ny økonomisk tænkning, der i højere grad tjener menneskeheden og respekterer klodens begrænsede ressourcer. I denne sommerserie kan du læse (eller genlæse) dem, der mest originalt og sammenhængende har forsøgt at sætte den nye økonomi på formel. Du kan frit dele serien sommeren over. 

Foto: Ueslei Marcelino / Scanpix

Økonomien skal ganske enkelt gøre livet bedre for os alle

Der er brug for en ny forståelse af økonomiens formål og mekanismer, som bedre svarer til den virkelighed, de fleste mennesker oplever i praksis, og til de udfordringer, der skal løses i samfundet. Lederen af Oxfords Institute for New Economic Thinking har nogle bud på en ny logik for økonomien.

Engelsk professor: Den økologiske krise er i en helt anden skal end klimakrisen

Det er næsten banalt, men økonomien kunne ikke fungere uden rent vand, frisk luft, planter, dyr og råstoffer i jorden. Alligevel bliver naturens ressourcer ikke værdsat og vedligeholdt som andre vigtige aktiver, mener den engelske professor Partha Dasgupta.

Miljøchef i FN: Klimakrisen er kun én af tre planetære kriser

Det ser skidt ud for klodens økosystemer. Vi har brug for at slutte fred med naturen, ellers bliver det værst for os selv, siger Inger Andersen, øverste chef for FN’s miljøbeskyttelsesorganisation, der står bag ny rapport med de seneste miljø-data.

Naturen er begyndt at sende regninger tilbage til økonomien

Den grønne omstilling skal være lige så hurtig og gennemgribende, som digitaliseringen af samfundet har været, siger den svenske klimaforsker Johan Rockström. Han mener, det er en misforståelse at se det gode, moderne liv som en modsætning til bæredygtighed – men det er nogle andre mål, vi må stræbe efter.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu