Ove K. Pedersen: Den danske model er en myte

Trepartsaftalen om et lønløft til udvalgte grupper af offentligt ansatte ændrer endnu en gang på samspillet mellem politik og overenskomster på det danske arbejdsmarked. Og så er den et pragteksempel på den politiske brug af myten om ’den danske model’, siger professor Ove K. Pedersen, der er aktuel med ny bog.

Foto: Arthur Cammelbeeck
Andreas Baumann

Lønløftet på 6,8 milliarder kroner til særligt udvalgte offentligt ansatte er så åbenlys en politisk sejr, at statsminister Mette Frederiksen (S) gerne stiller sig frem på landsdækkende tv og indkasserer roserne for trepartsaftalen. Så kan hun minde seerne om, at lønløftet er et centralt socialdemokratisk valgløfte, der nu indfries.

Men når journalisternes spørgsmål så lyder, hvorfor det politisk opfundne lønløft kun er en ”engangsforestilling”, som regeringen har haft travlt med at understrege, falder svaret prompte:

”Fordi vi har en dansk arbejdsmarkedsmodel.”

At de to parter på arbejdsmarkedet har selvstændighed til at forhandle og til at konkludere aftaler mellem sig uden politisk indflydelse. Det er myten om den danske model

Ove K. Pedersen
Professor emeritus
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu