Populisternes følelser for Putin er kølnet efter den russiske invasion af Ukraine

De europæiske populister, som for nylig betragtede Vladimir Putin som deres allierede, tager nu afstand fra den russiske præsident.

Foto: Mikhail Klimentyev/Ritzau Scanpix

Den russiske præsident Vladimir Putins beslutning om at indlede en fuldbyrdet invasion af Ukraine tester loyaliteten hos nogle af de mest markante populistiske ledere i Europa.

Matteo Salvini fra Italiens største parti mod indvandring gik engang rundt i en T-shirt med et portræt af Putin på. Erik Zemmour, den franske højrefløjskandidat ved præsidentvalget i næste måned, udtalte engang, at han drømte om, at en mand som Vladimir Putin ville redde Frankrig, og lederen af Rassemblement National – tidligere Front National – på den yderste franske højrefløj, Marine Le Pen, rejste til Kreml for at møde selvsamme Putin.

Det, de europæiske populister så i Putin, var en ideologisk allieret, en leder, der var klar til at se stort på de regler om internationalt samarbejde, der opstod i kølvandet på Anden Verdenskrig, understøttet af Natos militære magt. De beundrede Putins bramfrie nationalisme og hans indgroede mistro over for USA.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu