Analyse af 
Claus Kragh

Danmarks indgreb mod koranafbrændinger har klar adresse til Saudi-Arabiens magtfulde leder

Saudi-Arabiens hersker, Mohammed bin Salman, er den mand, den danske regering i realiteten taler til, når den nu vil forbyde koranafbrændinger i Danmark. Den saudiske kronprins er den muslimske verdens stærke mand, når det gælder krig, klima og økonomi. Ham vil Danmark gerne være venner med.

I juli 2022 rejste Biden hele vejen til Jeddah og markerede på den måde,
at USA også under hans ledelse har brug for at være gode venner med Saudi-Arabien.
I juli 2022 rejste Biden hele vejen til Jeddah og markerede på den måde, at USA også under hans ledelse har brug for at være gode venner med Saudi-Arabien.Foto: Bandar Algaloud/Reuters/Ritzau Scanpix

Vestens principfasthed over for autokrater er omvendt proportional med den enkelte autokrats magt. Lille magt, stærke vestlige principper. Stor magt, svage principper.

Det er i det lys, man skal se den danske regerings beslutning om at foretage et politisk indgreb mod afbrænding af koraner. Selvom forslaget endnu ikke er klar, er budskabet om indgrebet sendt til den muslimske verden.

Regeringerne i Danmark og Sverige henvender sig godt nok officielt til OIC, den islamiske samarbejdsorganisation, der kalder sig selv ”den muslimske verdens kollektive stemme”, i deres tæt koordinerede bestræbelser på at få stoppet koranafbrændingerne og dermed de højlydte protester fra de muslimske lande. Men udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) lægger ikke skjul, at hans og regeringens initiativ i høj grad er adresseret direkte til Saudi-Arabien.

Vi har brug for et land som Saudi-Arabien, som blandt andet arbejder for fremskridt i Ukraine

Lars Løkke Rasmussen
Udenrigsminister
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu