Anonyme og gratis e-bøger, der garanterer stort vægttab, eksisterer ikke

Annoncer for gratis e-bøger, der sikrer dig en sundere hverdag, dukker op på Facebook. Men e-bøgerne findes ikke, og det gode tilbud kan ende med at koste dig langt mere end 0 kroner.

Madplaner, kostplaner, råd og motivation. 

En e-bog, der indeholder alt det, kan blive din for 0 kroner, ifølge reklamer på Facebook for hjemmesiden maganisat.com - angiveligt en e-boghandel, der lover en genvej til en sundere hverdag.  

Det eneste, du bliver bedt om, er at udlevere oplysningerne på dit kreditkort for at betale ti kroner for levering.  Det ville normalt være billigt, men her giver det ikke rigtig mening, da der jo er tale om en e-bog. 

Tilbuddet bliver kun mere fristende, når man har læst et uddrag fra e-bogen: 

“Multen er en meget lækker fisk... Fast i kødet og alligevel saftig. På grillen bliver den ekstra god. Og sammen med de sprøde grøntsager og en lækker dip er der lagt op til et rigtig smovse måltid.” 

Sådan lyder en forsmag på en af de tilsyneladende mange sunde opskrifter i e-bogen, der pudsigt nok ikke har nogen titel.  

Flere e-bøger 

I første omgang florerede der kun annoncer for én gratis e-bog. Nu er der to – og e-bog nummer 2 har ligesom 1'eren heller ikke noget navn. 

Det fremgår ikke præcist, hvad den anden e-bog handler om, men den skal angiveligt også indeholde sunde madplaner og gode råd. Den er i hvert fald effektiv til at hjælpe læserne med at tabe sig. 

“Jeg troede det var løgn, da jeg kiggede mig i spejlet 4 uger efter,” siger en kunde ved navn Dennis Knudsen på hjemmesiden. Om det er den danske frisør og makeupartist af samme navn, fremgår ikke af hjemmesiden. 

Men hverken den ene eller anden e-bog eksisterer, og hjemmesiden er fup. Og det er der adskillige advarselssignaler, der afslører. 

Mange advarselslamper 

Hvis man bruger sin kritiske sans og kigger sig omkring på hjemmesiden, er det er egentlig ikke så svært at gennemskue, at vi lige nu befinder os i en fupboghandel med fiktive e-bøger. 


For det første passer hjemmesidens atypiske navn, www.magasinat.com, ikke med URL’en (webadressen), der hedder blivsundare.com. Og ved at søge på URL’en i internettets register over www-adressers ejere kan man se, at blivsundare.com ikke er registreret i Danmark, selvom hjemmesiden angiveligt sælger danske e-bøger. 

Blivsundare.com er derimod registreret i Panama af virksomheden Whoisguard, der lever af at købe hjemmeside-adresser på vegne af sine kunder for at skjule ejerens rigtige identitet - ofte for at undgå lovens lange arm. 

Det andet advarselssignal er, at e-bøgerne er hjemmesidens eneste produkter. Det er ikke muligt at købe noget som helst andet, hvilket meget sjældent er tilfældet, både i fysiske og i online butikker. 

For det tredje er det simpelthen for godt til at være at sandt, at man kan få en gratis e-bog og kun betale de 10 kroner i fragt. For en virksomhed, der kun sælger ét produkt, bliver det svært at opnå profit med den forretningsmodel. I andre tilfælde, hvor der udloves gratis produkter, binder modtagerne sig typisk til et abonnement eller et medlemskab, og det er ikke tilfældet med de slankende e-bøger. 

For det fjerde er det mistænkeligt, at hjemmesiden ikke indeholder nogen kontaktoplysninger overhovedet. Normalt vil det være muligt at skrive eller ringe til den virksomhed, der sælger produktet, og som står bag hjemmesiden. Men her er bagmændene gået i skjul.

8 tegn på, at en hjemmeside eller et produkt er fup

1. Der er ingen detaljer om produktet, for eksempel navn

2. Hjemmesiden har et atypisk navn

3. Navnet stemmer ikke overens med URL’en

4. Adressen har skjult ejer og er registreret i Panama

5. Hjemmesiden sælger kun et eneste produkt

6. Der er ingen kontaktoplysninger på virksomheden bag hjemmesiden

7. Produktet er utroligt billigt eller simpelthen gratis

8. Teksten på hjemmesiden er sjusket skrevet, for eksempel med mange stavefejl

Hvordan ser en e-bog ud? 

Også på billedsiden afslører den falske boghandel sig selv. Typisk vil selv fuphjemmesider have billeder af de produkter, de foregiver at sælge, men i dette tilfælde har fupmagerne ikke gjort sig den umage.

Billedet på hjemmesiden er nemlig ikke af en e-bog, men derimod gode gamle papirbøger. Og det er jo i sig selv mistænkeligt. 

Artiklen fortsætter under billedet

 


Ifølge Vagn Jelsøe, der er vicedirektør hos Forbrugerrådet Tænk, betyder alle disse træk ved hjemmesiden, at potentielle købere bør styre udenom. 

“Det er klassiske tegn på, at der er tale om en fuphjemmeside,” siger han. 

Risiko at få lænset kontoen 

Det eneste, man kan foretage sig på hjemmesiden, er at købe de to e-bøger, som altså koster 10 kroner i levering - lidt bemærkelsesværdigt - på e-mail. Og for at betale leveringen bliver man bedt om at indtaste sine kortoplysninger. 

Vagn Jelsøe

Og selvom 10 kroner måske ikke vælter budgettet, så kan det kan altså ifølge Vagn Jelsøe ende med at koste dig meget mere. 

“Man må formode, at de er ude efter kortoplysninger, så de kan trække et større beløb, end de er blevet autoriseret til,” siger han og fortsætter:

“Hvis man hopper på svindlen og giver dem sine kortoplysninger, gælder det om hurtigst muligt at bede banken spærre sit kort og oplyse dem om sagen. Herefter kan banken tilbageføre eventuelle uautoriserede hævninger." 

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

Forrige artikel Falsk konkurrence om Macbook Pro i omløb på Facebook Falsk konkurrence om Macbook Pro i omløb på Facebook Næste artikel Sofie Linde har ikke taget ny slankepille - hun var bare gravid Sofie Linde har ikke taget ny slankepille - hun var bare gravid
Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.

Kan en graviditetstest afsløre testikelkræft?

Kan en graviditetstest afsløre testikelkræft?

Et opslag på Facebook anbefaler alle mænd i alderen 18-40 år at tage en graviditetstest for at tjekke, om de har testikelkræft. Men to kræftlæger mener, at man skal være påpasselig med at følge denne anbefaling.