Anonyme og gratis e-bøger, der garanterer stort vægttab, eksisterer ikke

Annoncer for gratis e-bøger, der sikrer dig en sundere hverdag, dukker op på Facebook. Men e-bøgerne findes ikke, og det gode tilbud kan ende med at koste dig langt mere end 0 kroner.

Madplaner, kostplaner, råd og motivation. 

En e-bog, der indeholder alt det, kan blive din for 0 kroner, ifølge reklamer på Facebook for hjemmesiden maganisat.com - angiveligt en e-boghandel, der lover en genvej til en sundere hverdag.  

Det eneste, du bliver bedt om, er at udlevere oplysningerne på dit kreditkort for at betale ti kroner for levering.  Det ville normalt være billigt, men her giver det ikke rigtig mening, da der jo er tale om en e-bog. 

Tilbuddet bliver kun mere fristende, når man har læst et uddrag fra e-bogen: 

“Multen er en meget lækker fisk... Fast i kødet og alligevel saftig. På grillen bliver den ekstra god. Og sammen med de sprøde grøntsager og en lækker dip er der lagt op til et rigtig smovse måltid.” 

Sådan lyder en forsmag på en af de tilsyneladende mange sunde opskrifter i e-bogen, der pudsigt nok ikke har nogen titel.  

Flere e-bøger 

I første omgang florerede der kun annoncer for én gratis e-bog. Nu er der to – og e-bog nummer 2 har ligesom 1'eren heller ikke noget navn. 

Det fremgår ikke præcist, hvad den anden e-bog handler om, men den skal angiveligt også indeholde sunde madplaner og gode råd. Den er i hvert fald effektiv til at hjælpe læserne med at tabe sig. 

“Jeg troede det var løgn, da jeg kiggede mig i spejlet 4 uger efter,” siger en kunde ved navn Dennis Knudsen på hjemmesiden. Om det er den danske frisør og makeupartist af samme navn, fremgår ikke af hjemmesiden. 

Men hverken den ene eller anden e-bog eksisterer, og hjemmesiden er fup. Og det er der adskillige advarselssignaler, der afslører. 

Mange advarselslamper 

Hvis man bruger sin kritiske sans og kigger sig omkring på hjemmesiden, er det er egentlig ikke så svært at gennemskue, at vi lige nu befinder os i en fupboghandel med fiktive e-bøger. 


For det første passer hjemmesidens atypiske navn, www.magasinat.com, ikke med URL’en (webadressen), der hedder blivsundare.com. Og ved at søge på URL’en i internettets register over www-adressers ejere kan man se, at blivsundare.com ikke er registreret i Danmark, selvom hjemmesiden angiveligt sælger danske e-bøger. 

Blivsundare.com er derimod registreret i Panama af virksomheden Whoisguard, der lever af at købe hjemmeside-adresser på vegne af sine kunder for at skjule ejerens rigtige identitet - ofte for at undgå lovens lange arm. 

Det andet advarselssignal er, at e-bøgerne er hjemmesidens eneste produkter. Det er ikke muligt at købe noget som helst andet, hvilket meget sjældent er tilfældet, både i fysiske og i online butikker. 

For det tredje er det simpelthen for godt til at være at sandt, at man kan få en gratis e-bog og kun betale de 10 kroner i fragt. For en virksomhed, der kun sælger ét produkt, bliver det svært at opnå profit med den forretningsmodel. I andre tilfælde, hvor der udloves gratis produkter, binder modtagerne sig typisk til et abonnement eller et medlemskab, og det er ikke tilfældet med de slankende e-bøger. 

For det fjerde er det mistænkeligt, at hjemmesiden ikke indeholder nogen kontaktoplysninger overhovedet. Normalt vil det være muligt at skrive eller ringe til den virksomhed, der sælger produktet, og som står bag hjemmesiden. Men her er bagmændene gået i skjul.

8 tegn på, at en hjemmeside eller et produkt er fup

1. Der er ingen detaljer om produktet, for eksempel navn

2. Hjemmesiden har et atypisk navn

3. Navnet stemmer ikke overens med URL’en

4. Adressen har skjult ejer og er registreret i Panama

5. Hjemmesiden sælger kun et eneste produkt

6. Der er ingen kontaktoplysninger på virksomheden bag hjemmesiden

7. Produktet er utroligt billigt eller simpelthen gratis

8. Teksten på hjemmesiden er sjusket skrevet, for eksempel med mange stavefejl

Hvordan ser en e-bog ud? 

Også på billedsiden afslører den falske boghandel sig selv. Typisk vil selv fuphjemmesider have billeder af de produkter, de foregiver at sælge, men i dette tilfælde har fupmagerne ikke gjort sig den umage.

Billedet på hjemmesiden er nemlig ikke af en e-bog, men derimod gode gamle papirbøger. Og det er jo i sig selv mistænkeligt. 

Artiklen fortsætter under billedet

 


Ifølge Vagn Jelsøe, der er vicedirektør hos Forbrugerrådet Tænk, betyder alle disse træk ved hjemmesiden, at potentielle købere bør styre udenom. 

“Det er klassiske tegn på, at der er tale om en fuphjemmeside,” siger han. 

Risiko at få lænset kontoen 

Det eneste, man kan foretage sig på hjemmesiden, er at købe de to e-bøger, som altså koster 10 kroner i levering - lidt bemærkelsesværdigt - på e-mail. Og for at betale leveringen bliver man bedt om at indtaste sine kortoplysninger. 

Vagn Jelsøe

Og selvom 10 kroner måske ikke vælter budgettet, så kan det kan altså ifølge Vagn Jelsøe ende med at koste dig meget mere. 

“Man må formode, at de er ude efter kortoplysninger, så de kan trække et større beløb, end de er blevet autoriseret til,” siger han og fortsætter:

“Hvis man hopper på svindlen og giver dem sine kortoplysninger, gælder det om hurtigst muligt at bede banken spærre sit kort og oplyse dem om sagen. Herefter kan banken tilbageføre eventuelle uautoriserede hævninger." 

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

Forrige artikel Falsk konkurrence om Macbook Pro i omløb på Facebook Falsk konkurrence om Macbook Pro i omløb på Facebook Næste artikel Sofie Linde har ikke taget ny slankepille - hun var bare gravid Sofie Linde har ikke taget ny slankepille - hun var bare gravid
Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin.