Detox-kure er i bedste fald ligegyldige

Selvom detox-kure er populære er der ingen videnskabelige beviser for, at de virker. Derimod kan de have uhensigtsmæssige følger, og måske er de endda helt overflødige.

Der findes mange eksempler på forskellige såkaldte detox-kure, som hver især lover at rense kroppen for skadelige giftstoffer.

Men der er ingen beviser for at kurene virker. Det skriver Videnskab.dk

Af de mange detox-kure er blandt andet vandfortynding, hvor man ikke indtager fast føde. I stedet drikker man udelukkende vand, te eller juice i længere perioder. Herved kan giftstofferne i kroppen fortyndes og udskilles med urinen. 

Jens Rikardt Andersen, der er lektor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, udelukker ikke, at en sådan kur kan have den tilsigtede effekt. Han påpeger dog, at det ikke kun er giftstoffer, men også mere gavnlige stoffer, man risikerer at skylle ud ad kroppen: 

»Det er min fornemmelse, at mange af de her detox-kure omhandler en fortynding af mængden af giftstoffer i kroppen, men selvom det måske lyder besnærende, skal man huske på, at man så samtidig fortynder mængden af vitaminer og mineraler, og det er ikke så godt, fordi dem har vi brug for,« siger Jens Rikardt Andersen til Videnskab.dk
 
Han advarer derfor også mod, at syge, ældre eller unge kaster sig ud i den slags kure.  
 
Behovet for detox-kure er i det hele taget tvivlsomt, mener Bente Klarlund, der er professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet. Kroppen er nemlig fra naturens hånd udviklet til effektivt selv at fjerne skadelige stoffer. Især er det leveren men også nyrerne og tarmene, der varetager den opgave. 
 
»Kroppen renser sig selv for de stoffer, som den ikke har brug for, og kroppens kapacitet for at gøre det er meget stor. Har vi ikke brug for stofferne, eller er de skadelige, forsvinder de ud af kroppen som urin, afføring eller udåndingsluft,« siger Bente Klarlund til Videnskab.dk 

Fakta: Detox-kure

Detox-kure eller udrensningskure har til hensigt at forbedre fordøjelsessystemet og ’rense’ kroppen for affalds- og giftstoffer. De kan inddeles i fire typer:

Tarmskylning

Detoxdiæter

Faste- og saftkure

Vandkure

Kilde: netdoktor.dk

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

LÆS OGSÅ: Vasker broccoli hjernen ren for affaldsstoffer?

LÆS OGSÅ: Hvor overvægtige er danskerne egentlig?

LÆS OGSÅ: Et karbad er ikke lige så sundt som en halv times gåtur

Forrige artikel Forskere er skeptiske overfor viralt hvepse-trick Forskere er skeptiske overfor viralt hvepse-trick Næste artikel Landbrugs-lobby laver banale fejl i kritik af økologiske bønder Landbrugs-lobby laver banale fejl i kritik af økologiske bønder
Ny prognose for EU-valget er

Ny prognose for EU-valget er "på grænsen til at være direkte ubrugelig"

Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat, når vi 26. maj i år skal stemme til europaparlamentsvalget, viser en ny prognose fra Europa-Parlamentet. Men prognosen er baseret på målinger af, hvad danskerne vil stemme ved et folketingsvalg, og kan derfor ikke bruges til at spå om det kommende europaparlamentsvalg.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.