Detox-kure er i bedste fald ligegyldige

Selvom detox-kure er populære er der ingen videnskabelige beviser for, at de virker. Derimod kan de have uhensigtsmæssige følger, og måske er de endda helt overflødige.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Der findes mange eksempler på forskellige såkaldte detox-kure, som hver især lover at rense kroppen for skadelige giftstoffer.

Men der er ingen beviser for at kurene virker. Det skriver Videnskab.dk

Af de mange detox-kure er blandt andet vandfortynding, hvor man ikke indtager fast føde. I stedet drikker man udelukkende vand, te eller juice i længere perioder. Herved kan giftstofferne i kroppen fortyndes og udskilles med urinen. 

Jens Rikardt Andersen, der er lektor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, udelukker ikke, at en sådan kur kan have den tilsigtede effekt. Han påpeger dog, at det ikke kun er giftstoffer, men også mere gavnlige stoffer, man risikerer at skylle ud ad kroppen: 

»Det er min fornemmelse, at mange af de her detox-kure omhandler en fortynding af mængden af giftstoffer i kroppen, men selvom det måske lyder besnærende, skal man huske på, at man så samtidig fortynder mængden af vitaminer og mineraler, og det er ikke så godt, fordi dem har vi brug for,« siger Jens Rikardt Andersen til Videnskab.dk
 
Han advarer derfor også mod, at syge, ældre eller unge kaster sig ud i den slags kure.  
 
Behovet for detox-kure er i det hele taget tvivlsomt, mener Bente Klarlund, der er professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet. Kroppen er nemlig fra naturens hånd udviklet til effektivt selv at fjerne skadelige stoffer. Især er det leveren men også nyrerne og tarmene, der varetager den opgave. 
 
»Kroppen renser sig selv for de stoffer, som den ikke har brug for, og kroppens kapacitet for at gøre det er meget stor. Har vi ikke brug for stofferne, eller er de skadelige, forsvinder de ud af kroppen som urin, afføring eller udåndingsluft,« siger Bente Klarlund til Videnskab.dk 

Fakta: Detox-kure

Detox-kure eller udrensningskure har til hensigt at forbedre fordøjelsessystemet og ’rense’ kroppen for affalds- og giftstoffer. De kan inddeles i fire typer:

Tarmskylning

Detoxdiæter

Faste- og saftkure

Vandkure

Kilde: netdoktor.dk

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

LÆS OGSÅ: Vasker broccoli hjernen ren for affaldsstoffer?

LÆS OGSÅ: Hvor overvægtige er danskerne egentlig?

LÆS OGSÅ: Et karbad er ikke lige så sundt som en halv times gåtur

Forrige artikel Forskere er skeptiske overfor viralt hvepse-trick Forskere er skeptiske overfor viralt hvepse-trick Næste artikel Landbrugs-lobby laver banale fejl i kritik af økologiske bønder Landbrugs-lobby laver banale fejl i kritik af økologiske bønder
Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Rækken af biografer landet over, der ufrivilligt lægger navn til falske konkurrencer på Facebook, er blevet endnu længere. Denne gang er det Biografcenter Fotorama Viborg, Kinorama i Aabenraa og Bio Silkeborg, der er ofre for konkurrencer, som de slet ikke står bag.

Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Folkepensionister, der har knoklet for fædrelandet i en menneskealder, får det samme beløb i ydelse som flygtninge, der lige er kommet til landet. Det påstår et flittigt delt og forarget opslag på Facebook. Men virkeligheden er noget mere nuanceret, fastslår to forskere.

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Klaus Riskær Pedersen har investeret en halv milliard i en investeringsplatform, der skal hjælpe forgældede danskere. Det påstår i hvert fald en artikel, der tilsyneladende stammer fra Berlingske Business. Men der er tale om svindel, som forsøger at hive penge op af godtroende folks lommer. 

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Mere end halvdelen af verdens klimaforskere mener, at menneskets bidrag til den globale opvarmning er meget begrænset, siger Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Men hans dokumentation underbygger ikke hans påstand.

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.