Vasker broccoli hjernen ren for affaldsstoffer?

Spis broccoli og hjælp hjernen med at rense sig selv. Sådan lyder overskriften i en DR-artikel. Men forskere kan hverken be- eller afkræfte, at grøntsagen kan rense vævet i lige netop hjernen.

“Spis broccoli og hjælp hjernen med at rense sig selv”

Sådan lyder overskriften i en DR-artikel, som henviser til udtalelser fra foredragsholderen og forfatteren Anette Harbech Olesen, der også står bag hjemmesiden MadforLivet.com.

Hun slår ifølge DR fast, at broccoli indeholder stoffet sulforaphan, som er med til at gøre broccoli til en helt speciel grøntsag, fordi den kan hjælpe kroppen med at komme af med uønskede affaldsstoffer.

Men selv om forskning har påvist, at sulforaphan virker på menneskecellers udskillelse af affaldsstoffer, så er det ikke videnskabeligt bevist, at sulforaphan også kan have en afgiftende virkning på hjernevæv, som DR ellers skriver, fastslår forskere overfor Videnskab.dk

Først må det korrigeres, at sulforaphan findes i broccoli, som det fremgår i DR-artiklen. Det gør det ikke. Det gør til gengæld stoffet glucoraphanin, som så bliver omdannet til sulforaphan i vores fordøjelsessystem og optaget i blodet.

“Der er ikke tvivl om, at sulforaphan virker på menneskecellers udskillelse af affaldsstoffer, men om man rent faktisk har studeret effekten på neuroner, det ved jeg ikke,« siger Lars Ove Dragsted, professor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Han fortæller også, at han ikke kender til forskning på mennesker, der påviser en rensende effekt på menneskets hjerne.

Etik står i vejen

Og hvis man endelig skal forsøge at påvise broccoliens effekt på hjernen, så løber forskerne ind i et væsentligt problem. Det vil nemlig kræve, at man tager hjernevæv ud fra levende mennesker, og det vil myndighederne næppe tillade.

Forskere vurderer dog, at det er sandsynligt, at sulforaphan kan have den forventede effekt, selvom det er svært at dokumentere.

“Efter min viden er der ingen direkte beviser for, at sulforaphan virker på menneskelige neuroner, men jeg finder det dog ret sandsynligt af to grunde,” oplyser Albena Dinkova-Kostova, der er professor på University of Dundee.

Hun fremhæver, at studier på mus har vist, at sulforaphan har beskyttende virkninger på på pattedyrshjernen.

Men at broccoli kan rense vores hjerneceller, er med andre ord ikke videnskabeligt bevist, men forskerne afviser det altså ikke.

Forfatter: “Uanset hvad er der jo ingen kendt downside”

Videnskab.dk har spurgt Anette Harbech Olesen, hvorfra hun ved, at brocolli har den effekt på menneskets hjerne, som det fremgår af DR’s artikel.

“Jeg vil mene, at det er videnskabeligt dokumenteret, at når man indtager nok sulforaphan, kan det sætte skub i en række enzymer i kroppens celler, som så sørger for at sende uønskede affaldsstoffer ud af cellemembranen. Uanset hvad er der jo ingen kendt downside ved at spise broccoli jævnligt,” siger Anette Harbech Olesen, der har taget en uddannelse i funktionel medicin fra Institute of Functional Medicine, USA, som danske myndigheder dog ikke anerkender som en videnskabelig uddannelse.

Hun slår samtidig fast, at DR’s artikel konkluderer lidt for kategorisk på baggrund af, hvad hun har sagt.

“Jeg er jo ikke forsker, men jeg forsøger at fremstille forskning fair og ikke for overdrevet. Jeg ved ikke, om afgiftningsprocessen også gælder menneskers hjerneceller,” siger hun til Videnskab.dk.

Redaktionschef på DR Eva Kvist afviser i et skriftligt svar til Videnskab.dk, at DRs udlægning af forskningen skulle være problematisk. Redaktionen bag artiklen har ifølge hende ikke haft grund til at betvivle Anette Harbech Olesens udlægning af den tilgængelige forskning på området.

Læs hele faktatjekket fra Videnskab.dk her.

LÆS OGSÅ: Solbadning uden solcreme forhindrer altså ikke kræft

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

LÆS OGSÅ: Er der ukrudtsgift i vores vacciner?

LÆS OGSÅ: Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen?

LÆS OGSÅ: Hjælper akupunktur mod myggestik?

Forrige artikel Grøn tænketank overdriver vælgernes syn på klimapolitik Grøn tænketank overdriver vælgernes syn på klimapolitik Næste artikel Venstre kalder Socialdemokratiets udlændingepolitik for slap, men de stemmer næsten altid sammen Venstre kalder Socialdemokratiets udlændingepolitik for slap, men de stemmer næsten altid sammen
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.