Vasker broccoli hjernen ren for affaldsstoffer?

Spis broccoli og hjælp hjernen med at rense sig selv. Sådan lyder overskriften i en DR-artikel. Men forskere kan hverken be- eller afkræfte, at grøntsagen kan rense vævet i lige netop hjernen.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Spis broccoli og hjælp hjernen med at rense sig selv”

Sådan lyder overskriften i en DR-artikel, som henviser til udtalelser fra foredragsholderen og forfatteren Anette Harbech Olesen, der også står bag hjemmesiden MadforLivet.com.

Hun slår ifølge DR fast, at broccoli indeholder stoffet sulforaphan, som er med til at gøre broccoli til en helt speciel grøntsag, fordi den kan hjælpe kroppen med at komme af med uønskede affaldsstoffer.

Men selv om forskning har påvist, at sulforaphan virker på menneskecellers udskillelse af affaldsstoffer, så er det ikke videnskabeligt bevist, at sulforaphan også kan have en afgiftende virkning på hjernevæv, som DR ellers skriver, fastslår forskere overfor Videnskab.dk

Først må det korrigeres, at sulforaphan findes i broccoli, som det fremgår i DR-artiklen. Det gør det ikke. Det gør til gengæld stoffet glucoraphanin, som så bliver omdannet til sulforaphan i vores fordøjelsessystem og optaget i blodet.

“Der er ikke tvivl om, at sulforaphan virker på menneskecellers udskillelse af affaldsstoffer, men om man rent faktisk har studeret effekten på neuroner, det ved jeg ikke,« siger Lars Ove Dragsted, professor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Han fortæller også, at han ikke kender til forskning på mennesker, der påviser en rensende effekt på menneskets hjerne.

Etik står i vejen

Og hvis man endelig skal forsøge at påvise broccoliens effekt på hjernen, så løber forskerne ind i et væsentligt problem. Det vil nemlig kræve, at man tager hjernevæv ud fra levende mennesker, og det vil myndighederne næppe tillade.

Forskere vurderer dog, at det er sandsynligt, at sulforaphan kan have den forventede effekt, selvom det er svært at dokumentere.

“Efter min viden er der ingen direkte beviser for, at sulforaphan virker på menneskelige neuroner, men jeg finder det dog ret sandsynligt af to grunde,” oplyser Albena Dinkova-Kostova, der er professor på University of Dundee.

Hun fremhæver, at studier på mus har vist, at sulforaphan har beskyttende virkninger på på pattedyrshjernen.

Men at broccoli kan rense vores hjerneceller, er med andre ord ikke videnskabeligt bevist, men forskerne afviser det altså ikke.

Forfatter: “Uanset hvad er der jo ingen kendt downside”

Videnskab.dk har spurgt Anette Harbech Olesen, hvorfra hun ved, at brocolli har den effekt på menneskets hjerne, som det fremgår af DR’s artikel.

“Jeg vil mene, at det er videnskabeligt dokumenteret, at når man indtager nok sulforaphan, kan det sætte skub i en række enzymer i kroppens celler, som så sørger for at sende uønskede affaldsstoffer ud af cellemembranen. Uanset hvad er der jo ingen kendt downside ved at spise broccoli jævnligt,” siger Anette Harbech Olesen, der har taget en uddannelse i funktionel medicin fra Institute of Functional Medicine, USA, som danske myndigheder dog ikke anerkender som en videnskabelig uddannelse.

Hun slår samtidig fast, at DR’s artikel konkluderer lidt for kategorisk på baggrund af, hvad hun har sagt.

“Jeg er jo ikke forsker, men jeg forsøger at fremstille forskning fair og ikke for overdrevet. Jeg ved ikke, om afgiftningsprocessen også gælder menneskers hjerneceller,” siger hun til Videnskab.dk.

Redaktionschef på DR Eva Kvist afviser i et skriftligt svar til Videnskab.dk, at DRs udlægning af forskningen skulle være problematisk. Redaktionen bag artiklen har ifølge hende ikke haft grund til at betvivle Anette Harbech Olesens udlægning af den tilgængelige forskning på området.

Læs hele faktatjekket fra Videnskab.dk her.

LÆS OGSÅ: Solbadning uden solcreme forhindrer altså ikke kræft

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

LÆS OGSÅ: Er der ukrudtsgift i vores vacciner?

LÆS OGSÅ: Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen?

LÆS OGSÅ: Hjælper akupunktur mod myggestik?

Forrige artikel Grøn tænketank overdriver vælgernes syn på klimapolitik Grøn tænketank overdriver vælgernes syn på klimapolitik Næste artikel Venstre kalder Socialdemokratiets udlændingepolitik for slap, men de stemmer næsten altid sammen Venstre kalder Socialdemokratiets udlændingepolitik for slap, men de stemmer næsten altid sammen
S-klimaordfører på vildveje i reglerne om afgift på el-biler

S-klimaordfører på vildveje i reglerne om afgift på el-biler

Der er ikke registreringsafgift på elbiler, siger klimaordfører for Socialdemokratiet Jens Joel. Men det er forkert. Lige nu rammer afgiften kun de dyrere modeller, men fra 2021 vil det gælde alle elbiler. Og den afgiftsmodel har Socialdemokratiet i øvrigt selv været med til at gennemføre.

Gense klimakampen: Kandidaterne kæmpede om den grønneste EU-kasket

Gense klimakampen: Kandidaterne kæmpede om den grønneste EU-kasket

Jeppe Kofod (S), Margrethe Auken (SF), Rasmus Nordqvist (Alt.), Morten Helveg Petersen og Anna Libak (V) tørnede i dag sammen i et valgmøde om deres visioner for klimapolitik i EU. Især overraskede det SF og Alternativet, at Anna Libak vil lave landbrugsstøtte om til klimastøtte. Venstre afviser dog, at det er partiets linje. 

Hvad blev der af EU’s forbud mod lakridspiben?

Hvad blev der af EU’s forbud mod lakridspiben?

Der var aldrig noget forbud, men derimod et forslag om at forbyde tobakslignende produkter – og forslaget blev nedstemt. Omtalen fordoblede i stedet salget af lakridspiber, fortæller producenten.

Populært facebookopslag om tandlægehjælp til indvandrere roder rundt i fakta

Populært facebookopslag om tandlægehjælp til indvandrere roder rundt i fakta

Offentlige kasser har spenderet næsten en halv milliard kroner på tandlægehjælp til asylansøgere og indvandrere, mens danskere ikke har mulighed for at få økonomisk hjælp til tænderne. Det påstår skribenten af et læserbrev, som tusindvis af facebookbrugere har delt. Men den udlægning er helt forkert, siger forskere.   

Analyse: Sådan fordeler vælgerne sig på de sociale medier

Analyse: Sådan fordeler vælgerne sig på de sociale medier

De fleste er nok klar over, at de forskellige sociale platforme har forskellige brugere - og en del af befolkningen er slet ikke repræsenteret på sociale medier. Den demografi, som karakteriserer den enkelte platform, har stor indflydelse på den politiske debat samme sted - og dermed hvordan brugerne interagerer med de politiske partier under folketingsvalget.

S-profil overdriver uforklaret lønforskel mellem kvinder og mænd

S-profil overdriver uforklaret lønforskel mellem kvinder og mænd

Hele 15 procent af lønforskellen mellem danske mænd og kvinder kan ikke forklares med forskelle i uddannelse, erhvervserfaring, sektor, branche, arbejdsfunktion eller lignende. Sådan lyder det fra den socialdemokratiske folketingskandidat Pernille Rosenkrantz-Theil. Men det lader til hun har rodet rundt i begreberne, siger forskere.  

Fake news er ’old news’ i Estland

Fake news er ’old news’ i Estland

Hvis man skulle nævne ét land, som for alvor er bekymrede over desinformation, så er det Estland. For at tackle problemet fokuserer esterne især på strategisk kommunikation, og de fleste initiativer er rettet mod desinformation fra Rusland.

Hvem er (u)værdige til en plads i Folketinget?

Hvem er (u)værdige til en plads i Folketinget?

Med henholdsvis en (anket) racismedom hos Rasmus Paludan og en udstået fængselsstraf hos Klaus Riskær Pedersen er værdighed til at sidde i Folketinget blevet et emne ved dette års folketingsvalg. Men kan manglende værdighed være en forhindring for at blive valgt ind i Folketinget? 

Hvad blev der af de krumme agurker?

Hvad blev der af de krumme agurker?

Et forbud mod skæve agurker bliver ofte brugt som eksempel på EU’s absurde bureaukrati. Men det blev afskaffet for 10 år siden – og det har aldrig påvirket danske producenter. Og så har det faktisk slet ikke rødder i EU, men derimod i FN.  

Sådan har folkepensionen udviklet sig de seneste 25 år

Sådan har folkepensionen udviklet sig de seneste 25 år

Pension har vist sig at være et af de varmeste emner op til folketingsvalget den 5. juni. Som et modsvar til Socialdemokratiets forslag om en differentieret pensionsalder præsenterede regeringen med Dansk Folkeparti og De Radikale en aftale for de nedslidte. Men hvad med folkepensionisterne?  

Ny analyse tager livtag på fem myter om EU-vælgerne

Ny analyse tager livtag på fem myter om EU-vælgerne

Fire ud af ti europæere er så vrede på både EU og deres nationale politiske system, at de drømmer om revolution, viser ny stor analyse. Danmark stikker helt af i den modsatte retning: Danske vælgeres tillid til de politiske systemer i Danmark og EU er den højeste i hele Europa.

Nej, dette billede kan ikke afgøre, om du er stresset

Nej, dette billede kan ikke afgøre, om du er stresset

Det er ganske let at afgøre, om du er stresset. Du skal bare kigge på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af en påstand, som i flere omgange er blevet fremsat i opslag på blandt andet Facebook og Instagram. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.

Lov gør det sværere at stoppe injurier på Facebook

Lov gør det sværere at stoppe injurier på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Skylder vi pensionisterne flere tusinde kroner?

Skylder vi pensionisterne flere tusinde kroner?

En folketingskandidat for Dansk Folkeparti påstår i et facebookopslag, at danske pensionister bliver snydt for 8.000 kroner hvert år “efter 25 års udhuling” af folkepensionen. Tallene stammer fra Finansministeriet, men ifølge to eksperter på området bliver de brugt forkert i facebookopslaget.