Vasker broccoli hjernen ren for affaldsstoffer?

Spis broccoli og hjælp hjernen med at rense sig selv. Sådan lyder overskriften i en DR-artikel. Men forskere kan hverken be- eller afkræfte, at grøntsagen kan rense vævet i lige netop hjernen.

“Spis broccoli og hjælp hjernen med at rense sig selv”

Sådan lyder overskriften i en DR-artikel, som henviser til udtalelser fra foredragsholderen og forfatteren Anette Harbech Olesen, der også står bag hjemmesiden MadforLivet.com.

Hun slår ifølge DR fast, at broccoli indeholder stoffet sulforaphan, som er med til at gøre broccoli til en helt speciel grøntsag, fordi den kan hjælpe kroppen med at komme af med uønskede affaldsstoffer.

Men selv om forskning har påvist, at sulforaphan virker på menneskecellers udskillelse af affaldsstoffer, så er det ikke videnskabeligt bevist, at sulforaphan også kan have en afgiftende virkning på hjernevæv, som DR ellers skriver, fastslår forskere overfor Videnskab.dk

Først må det korrigeres, at sulforaphan findes i broccoli, som det fremgår i DR-artiklen. Det gør det ikke. Det gør til gengæld stoffet glucoraphanin, som så bliver omdannet til sulforaphan i vores fordøjelsessystem og optaget i blodet.

“Der er ikke tvivl om, at sulforaphan virker på menneskecellers udskillelse af affaldsstoffer, men om man rent faktisk har studeret effekten på neuroner, det ved jeg ikke,« siger Lars Ove Dragsted, professor på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Han fortæller også, at han ikke kender til forskning på mennesker, der påviser en rensende effekt på menneskets hjerne.

Etik står i vejen

Og hvis man endelig skal forsøge at påvise broccoliens effekt på hjernen, så løber forskerne ind i et væsentligt problem. Det vil nemlig kræve, at man tager hjernevæv ud fra levende mennesker, og det vil myndighederne næppe tillade.

Forskere vurderer dog, at det er sandsynligt, at sulforaphan kan have den forventede effekt, selvom det er svært at dokumentere.

“Efter min viden er der ingen direkte beviser for, at sulforaphan virker på menneskelige neuroner, men jeg finder det dog ret sandsynligt af to grunde,” oplyser Albena Dinkova-Kostova, der er professor på University of Dundee.

Hun fremhæver, at studier på mus har vist, at sulforaphan har beskyttende virkninger på på pattedyrshjernen.

Men at broccoli kan rense vores hjerneceller, er med andre ord ikke videnskabeligt bevist, men forskerne afviser det altså ikke.

Forfatter: “Uanset hvad er der jo ingen kendt downside”

Videnskab.dk har spurgt Anette Harbech Olesen, hvorfra hun ved, at brocolli har den effekt på menneskets hjerne, som det fremgår af DR’s artikel.

“Jeg vil mene, at det er videnskabeligt dokumenteret, at når man indtager nok sulforaphan, kan det sætte skub i en række enzymer i kroppens celler, som så sørger for at sende uønskede affaldsstoffer ud af cellemembranen. Uanset hvad er der jo ingen kendt downside ved at spise broccoli jævnligt,” siger Anette Harbech Olesen, der har taget en uddannelse i funktionel medicin fra Institute of Functional Medicine, USA, som danske myndigheder dog ikke anerkender som en videnskabelig uddannelse.

Hun slår samtidig fast, at DR’s artikel konkluderer lidt for kategorisk på baggrund af, hvad hun har sagt.

“Jeg er jo ikke forsker, men jeg forsøger at fremstille forskning fair og ikke for overdrevet. Jeg ved ikke, om afgiftningsprocessen også gælder menneskers hjerneceller,” siger hun til Videnskab.dk.

Redaktionschef på DR Eva Kvist afviser i et skriftligt svar til Videnskab.dk, at DRs udlægning af forskningen skulle være problematisk. Redaktionen bag artiklen har ifølge hende ikke haft grund til at betvivle Anette Harbech Olesens udlægning af den tilgængelige forskning på området.

Læs hele faktatjekket fra Videnskab.dk her.

LÆS OGSÅ: Solbadning uden solcreme forhindrer altså ikke kræft

LÆS OGSÅ: Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand

LÆS OGSÅ: Er der ukrudtsgift i vores vacciner?

LÆS OGSÅ: Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen?

LÆS OGSÅ: Hjælper akupunktur mod myggestik?

Forrige artikel Grøn tænketank overdriver vælgernes syn på klimapolitik Grøn tænketank overdriver vælgernes syn på klimapolitik Næste artikel Venstre kalder Socialdemokratiets udlændingepolitik for slap, men de stemmer næsten altid sammen Venstre kalder Socialdemokratiets udlændingepolitik for slap, men de stemmer næsten altid sammen
Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvis du er i tvivl om, om du skal eller overhovedet må bruge det lange lys, når du kører på motorvejen, så er du ikke den eneste. Spørgsmålet har nemlig skabt stor debat på de sociale medier og i avisernes spalter. Og svaret er da heller ikke helt så enkelt, siger eksperterne.

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.