Er det slut med røde postkasser? - Falsk facebookopslag ruller igen

PostNord vil pille de klassiske røde postkasser ned og skifte dem ud med svenske postkasser i blå og gul, hævder gammelt facebookopslag, der har fået nyt liv på det sociale medie. Påstanden er stadig helt forkert. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Til titusindvis af danske facebookbrugere store ærgrelse er det angivelige slut med de gamle røde postkasser. Det hævder i hvert fald et mere end to år gammelt facebookopslag, der har fået nyt liv på det sociale medie og gjort facebookbrugere i tusindtal rasende på koncernen PostNord.

“Nordpost (PostNord, red.) vil pille vores gamle, røde postkasser ned for at erstatte dem med de gule og blå svenske postkasser,” lyder det i facebookopslaget. 

Facebookopslaget om de blå postkasser, der nu igen er populært på Facebook. I løbet af det seneste døgn er det delt 500 gange. 

Og frygten for blågule postkasser er særdeles sejlivet. Opslaget, der alene i løbet af det seneste døgn er delt 500 gange på Facebook, er næsten to og et halvt år gammelt. I juli sidste år brystede facebookbrugeren bag opslaget sig af, at opslaget på det tidspunkt havde opnået omkring 10.000 interaktioner, altså reaktioner, kommentarer og delinger.

Siden da er det ikke blevet delt særligt meget, indtil den 21. juni hvor en anden facebookbruger deler opslaget. Vedkommendes deling skaber så stor interaktion, at opslaget i løbet af de seneste tre-fire dage sammenlagt er delt mindst 24.000 gange, og 5.000 mennesker har reageret på opslaget.


Facebookbrugere er vrede på PostNord. Kommentarer til opslaget, der nu er delt 24.000 gange.  

Men påstanden savner i den grad hold i virkeligheden. PostNords presseafdeling kan nemlig på det klareste afvise, at de planlægger at skifte de røde postkasser i Danmark ud med blågule svenske varianter, siger de til TjekDet.

For tre år siden kørte debatten ellers om farverne på PostNords postkasser, da koncernen meddelte, at de ville skifte de røde uniformer ud, efterhånden som de gamle var udtjente, med en blå fælles-nordisk uniform, som også de svenske postbude benytter.

Postkasserød

Farven på postkasserne skiftede imidlertid ikke, som flere ellers havde frygtet. Danske postkassers karakteristiske røde farve har flere hundrede år på bagen. Postvæsenet i Danmark fik sin uniform på et tidspunkt, hvor det var det oldenborgske kongehus, der regerede.

"Postvæsnet er grundlagt af Christian den 4., der er af den oldenborgske slægt. Standardfarverne i deres våbenskjold var rød og gul. Den tidligste kilder, vi har om postvæsenet brug af farverne, er fra 1704,” siger Eva Wistoft Andersen, museumsinspektør, ENIGMA - Museum for post, tele og kommunikation. 

Men selvom postvæsenets farver var gul og rød, har postkasserne ikke altid været røde.

“Vi får postkasser samtidigt med frimærket i 1851, men dengang blev der ikke foreskrevet en bestemt udformning, så nogle var af træ, andre af blik og de var i reglen sort- eller hvidmalet. På postkassen stod der en bestemt tekst, der beskrev kassens funktion. I 1860’erne dukker de første røde postkasser op, formentlig fordi postvæsenet ønskede, at det skulle være lettere for folk at finde postkasserne i bybilledet,” siger Eva Wistoft Andersen.  

Facebookbrugeren bag det forkerte opslag har ikke reageret på TjekDets henvendelse.

Den første postkasse var ikke rød

(Foto: ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation)

En af Danmarks første brevkasser blev fundet i Næstved i 1935, hvor den blev brugt som indbygget skab i en boghandel. Den stammer fra 1851, hvor postmestrene fik ordre til at fremstille brevkasser med den viste tekst.

Forrige artikel Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand Næste artikel Nej, de her træer er ikke fældet på grund af 5G-mobilsignaler Nej, de her træer er ikke fældet på grund af 5G-mobilsignaler
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.