Er det slut med røde postkasser? - Falsk facebookopslag ruller igen

PostNord vil pille de klassiske røde postkasser ned og skifte dem ud med svenske postkasser i blå og gul, hævder gammelt facebookopslag, der har fået nyt liv på det sociale medie. Påstanden er stadig helt forkert. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Til titusindvis af danske facebookbrugere store ærgrelse er det angivelige slut med de gamle røde postkasser. Det hævder i hvert fald et mere end to år gammelt facebookopslag, der har fået nyt liv på det sociale medie og gjort facebookbrugere i tusindtal rasende på koncernen PostNord.

“Nordpost (PostNord, red.) vil pille vores gamle, røde postkasser ned for at erstatte dem med de gule og blå svenske postkasser,” lyder det i facebookopslaget. 

Facebookopslaget om de blå postkasser, der nu igen er populært på Facebook. I løbet af det seneste døgn er det delt 500 gange. 

Og frygten for blågule postkasser er særdeles sejlivet. Opslaget, der alene i løbet af det seneste døgn er delt 500 gange på Facebook, er næsten to og et halvt år gammelt. I juli sidste år brystede facebookbrugeren bag opslaget sig af, at opslaget på det tidspunkt havde opnået omkring 10.000 interaktioner, altså reaktioner, kommentarer og delinger.

Siden da er det ikke blevet delt særligt meget, indtil den 21. juni hvor en anden facebookbruger deler opslaget. Vedkommendes deling skaber så stor interaktion, at opslaget i løbet af de seneste tre-fire dage sammenlagt er delt mindst 24.000 gange, og 5.000 mennesker har reageret på opslaget.


Facebookbrugere er vrede på PostNord. Kommentarer til opslaget, der nu er delt 24.000 gange.  

Men påstanden savner i den grad hold i virkeligheden. PostNords presseafdeling kan nemlig på det klareste afvise, at de planlægger at skifte de røde postkasser i Danmark ud med blågule svenske varianter, siger de til TjekDet.

For tre år siden kørte debatten ellers om farverne på PostNords postkasser, da koncernen meddelte, at de ville skifte de røde uniformer ud, efterhånden som de gamle var udtjente, med en blå fælles-nordisk uniform, som også de svenske postbude benytter.

Postkasserød

Farven på postkasserne skiftede imidlertid ikke, som flere ellers havde frygtet. Danske postkassers karakteristiske røde farve har flere hundrede år på bagen. Postvæsenet i Danmark fik sin uniform på et tidspunkt, hvor det var det oldenborgske kongehus, der regerede.

"Postvæsnet er grundlagt af Christian den 4., der er af den oldenborgske slægt. Standardfarverne i deres våbenskjold var rød og gul. Den tidligste kilder, vi har om postvæsenet brug af farverne, er fra 1704,” siger Eva Wistoft Andersen, museumsinspektør, ENIGMA - Museum for post, tele og kommunikation. 

Men selvom postvæsenets farver var gul og rød, har postkasserne ikke altid været røde.

“Vi får postkasser samtidigt med frimærket i 1851, men dengang blev der ikke foreskrevet en bestemt udformning, så nogle var af træ, andre af blik og de var i reglen sort- eller hvidmalet. På postkassen stod der en bestemt tekst, der beskrev kassens funktion. I 1860’erne dukker de første røde postkasser op, formentlig fordi postvæsenet ønskede, at det skulle være lettere for folk at finde postkasserne i bybilledet,” siger Eva Wistoft Andersen.  

Facebookbrugeren bag det forkerte opslag har ikke reageret på TjekDets henvendelse.

Den første postkasse var ikke rød

(Foto: ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation)

En af Danmarks første brevkasser blev fundet i Næstved i 1935, hvor den blev brugt som indbygget skab i en boghandel. Den stammer fra 1851, hvor postmestrene fik ordre til at fremstille brevkasser med den viste tekst.

Forrige artikel Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand Trods skrappe advarsler: Du kan roligt slukke tørsten i vand Næste artikel Nej, de her træer er ikke fældet på grund af 5G-mobilsignaler Nej, de her træer er ikke fældet på grund af 5G-mobilsignaler
Hverken IKEA eller Føtex dropper julen

Hverken IKEA eller Føtex dropper julen

Både IKEA og Føtex er under anklage for at 'gå på knæ for muslimer'. Det skyldes, at IKEA kalder en kollektion for 'Vinterfest', og Føtex falder en bolle for 'vinterbolle' i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke lavet af religiøse hensyn, siger både Føtex og IKEA.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.