Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

”Du vil aldrig vaske igen efter at have set denne video”.

Sådan lyder det mærkværdige budskab i et opslag, der i øjeblikket florerer på Facebook. Teksten er ledsaget af et stærkt ubehageligt billede af to fødder, der tilsyneladende er ramt af en ikke nærmere beskrevet hudsygdom eller gevækst.

Men billedet er manipuleret og er et forsøg på at lokke dig i en fælde, hvor svindlere forsøger at franarre dig dine penge.

Bliver du alligevel nysgerrig og klikker på opslaget, så havner du på en hjemmeside uden for Facebook. Men det er svært at se, at du rent faktisk har forladt Facebook, fordi det sociale mediers karakteristiske blå og hvide farver dominerer fupsiden.

Skærmbillede fra Facebook, hvor en dansk facebookbruger har delt videoen.

Nu skulle man så tro, at man får lov til at se den video, der vil få dig til ”aldrig at vaske igen”, som det hedder i opslaget. Men nej. Først skal vi dele videoen med vores venner på Facebook. Men heller ikke det er nok. Nu sendes vi videre til en helt anden hjemmeside, hvor vi skal deltage i en online-undersøgelse, og derefter oplyse vores mobiltelefonnummer. Og nu bliver det for alvorlig kriminelt.

Indtaster du dit telefonnummer, er det ikke videoen af den sygdomsbefængte fod, der dukker op. Derimod er vi nu i gang med at tegne et abonnement på, hvad der tager sig ud som en hjemmeside med fri adgang til spil. Der lægges dog ikke skjul på, at du fremover vil blive opkrævet et beløb via dit telefonabonnement. I første omgang bliver du opkrævet 150 kroner. Og der er ingen fortrydelsesret, fremgår det.

Videoen er der ikke

På samme side får vi oplyst, at hjemmesiden drives af virksomheden ”Mevida Danmark”. Da vi forsøger at google firmaet, dukker der i stedet en lang række advarsler op fra danskere, der alle har samme budskab, nemlig at firmaet er ”svindel” og ”bedrag”.

Da vi senere igen prøver at klikke os vej gennem skoven af hjemmesider, kan vi i stedet vinde en iPhone eller en weekendtur til en fodboldkamp. Men den video, vi troede, vi skulle se, dukker aldrig op.

Formaster man sig ind på fupnummerets hjemmeside, bliver man sendt videre til forskellige hjemmesider. Men en video dukker ikke op.

Også cybersikkerhedsfirmaet CSIS har undersøgt fupnummeret. Virksomheden skriver på sin hjemmeside, at kampagnen også har andre formål. Dels at få brugerne til at dele opslaget for at få flere til at gå fælden og dels et forsøg på at liste brugeres kodeord til Facebook ud af dem. I øvrigt konstaterer CSIS, at de samme sider findes på omkring 15 forskellige sprog. 

Billedet har mange år på bagen

Vi kan finde adskillige billeder med den samme angivelige hudsygdom – eller gevækst - men hvor den har 'ramt' forskellige kropsdele på mennesker. Udover billederne af sygdommen på en menneskeskulder eller fødder, kan vi også finde et billede, hvor en kvindes ene bryst er ramt, en baby, der er ramt af sygdommen i ansigtet og i en femte udgave, er det et øje, der tilsyneladende er inficeret.

Fælles for alle billederne er, at der naturligvis er tale om billedmanipulationer, hvor frøkapslen fra en lotusplante er blevet placeret på et menneske.

De manipulerede billeder har længe cirkuleret på internettet og mail. I billedsøgemaskinerne Google Billeder og Tineye kan vi for eksempel finde billedet med frøkapslen placeret på en skulder helt tilbage til år 2013, men det amerikanske faktatjekmedie Snopes skriver, at nogle af de manipulerede billeder faktisk kan spores helt tilbage til år 2003. 

Til venstre ses flere eksempler på manipulationer. Billedet til højre viser frøkapslen på en lotusblomst.

I langt de fleste tilfælde har formålet med at bruge billedet i opslag på sociale medier været som led i et svindelnummer. Det er blandt andet sket i en falsk nyhed om shampooen Head & Shoulders, der blev påstået at være skyld i gevæksten. Også her var formålet at lokke brugere til at deltage i falske online-undersøgelser, før de kunne få lov til at se videoen om shampooens påståede bivirkning. Og som en ekstra del af lokkemaden kunne man vinde et VISA-kort med 100 dollars på kontoen, hvis man altså lige udlevere sine kreditkortoplysninger. 

Faresignalerne er mange

Og hvad kan vi så lære af det? Del aldrig opslag, som kraftigt opfordrer dig til det at dele. Svar aldrig på online-undersøgelser, hvor du ikke kan se, hvem der står bag, eller hvor spørgsmålene er højest mystiske. Udlever aldrig personlige oplysninger i online-konkurrencer eller på hjemmesider, du ikke kender. Hold dit navn, adresse, cpr-nummer, NEMid, emailadresse, kreditkort og mobiltelefonnummer for dig selv.

Dine alarmklokker skal også ringe, hvis du står på en hjemmeside, hvor du ikke kan finde kontaktoplysninger og det ikke klart oplyses, hvem der står bag siden.

Er du alligevel kommet til at udlevere dine kontooplysninger, så skal du omgående kontakte din bank.

TjekDet har tidligere skrevet om lignende svindelnumre, hvor aviser og kendte danskere er blevet misbrugt i falske artikler, der tilsyneladende har til formål at franarre danskere penge.

For nyligt var det komikeren Anders Matthesen, fodboldspilleren Nicklas Bendtner og den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen, der i en artikel hos ‘Berlininsky Business’ kunne fortælle, at de alle var gået konkurs, men nu havde gjort lykken gennem investeringer i den virtuelle valuta bitcoins.

LÆS OGSÅ: Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

LÆS OGSÅ: SVINDELNUMMER: TV-værter og avis misbruges i kampagne for antirynkecreme

LÆS OGSÅ: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

LÆS OGSÅ: Nej, Facebook viser dig ikke kun opslag fra de samme 25 venner

Forrige artikel Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet Næste artikel Svindlere erklærer dig for vinder af et gavekort til IKEA Svindlere erklærer dig for vinder af et gavekort til IKEA
Ny dom forbyder dig ikke at håne islam

Ny dom forbyder dig ikke at håne islam

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol gav i oktober Østrig ret i, at landets domstole kan straffe en kvinde for at kalde profeten Muhammed for pædofil. Et knæfald for islamister, lyder det fra islamkritikere. Men den udlægning er fuldstændig misforstået, siger forskere. 

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.