Nej, dine salatblade er ikke dækket af et lag plastik

I udlandet er en video de seneste uger blevet delt i stort omfang på Facebook, og den bliver nu også delt af danskere. Videoen viser salatblade, som er dækket med ‘plastik’, og det har fået mange op i det røde felt. Men der er slet ikke tale om plastik.

Martin Breindahl Kruse

Fakta

"Det du spiser er plastik. Vær opmærksom på, hvad du serverer for dine børn, for det her er grunden til, at mange mennesker får kræft"

Citat: Video på Facebook, Facebook 19. juli 2018.


Det er ganske enkelt ikke korrekt, at der er plastik på salatbladene. Der er i stedet tale om et helt naturligt ydre lag, der beskytter planten. Det beskyttende lag kan sammenlignes med menneskers hud. At dette lag skulle være lavet af plastik "har ingen gang på jord", siger forsker.

For tre uger siden delte Facebook-brugeren Emmanuel Kucherovsky, der er bosat i USA, en video, der har fået stor opmærksomhed rundt om i verden. I videoen 'beviser' en kvinde, at den romainesalat, som hun har købt i supermarkedet, er dækket af plastik. 

Kucherovskys opslag er nu set mere end 41 millioner gange og delt mere end 850.000 gange på Facebook. Opslaget med videoen er tidligere blevet delt i Sverige, og nu deles den også blandt danske Facebook-brugere. Men forskere afviser videoens budskab.

Merete Edelenbos

Lektor ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet

I videoen lægges salatblade i varmt vand, og kvinden påstår, at det er et lag plastik, der trækkes af salatbladet. Herefter hævdes det, at ‘plastikken’ er en af grundene til, at “mange mennesker får kræft”.

Og det er ikke første gang, at videoer med den samme påstand er gået viralt på de sociale medier.

Men det er ikke plastik, man kan finde på salaten. Det er et naturligt beskyttende lag. Det fortæller lektor ved Institut for Fødevarer fra Aarhus Universitet, Merete Edelenbos.  

“Det er dele af bladets overhud og dets beskyttelseslag, som hun trækker af. Det er det alleryderste lag. Det er noget, som alle levende organismer har. Mennesker har det, altså vi har også noget hud. Planter har det, og blade har det. Det er et lag, der nedsætter fordampningen fra cellerne, og det er et vandafvisende lag,” siger Merete Edelenbos til TjekDet. 

Da TjekDet spørger til hendes reaktion på videoen, svarer hun: 

“Man vil skræmme nogle mennesker, for det, der bliver sagt her (i videoen red.), har ingen gang på jord. Det er simpelthen ikke korrekt. Der er ikke plastik på salat” 

Marie Olsson

Professor ved det svenske landbrugsuniversitet SLU

Marie Olsson, der er professor i plantevidenskab ved det svenske landbrugsuniversitet SLU, bekræfter også, at der ikke er plastik på salatbladene i videoen. 

“Alle planter, herunder salat, har et ydre lag, som man kan sige svarer til vores hud. Dette lag kan være mere eller mindre tykt afhængigt af planten, men også af hvilke omgivelser planten er dyrket i.” siger hun til det svenske faktatjekmedie Viralgranskaren.

Desuden har den svenske professor svært ved at forestille sig at producenterne skulle bruge ressourcer på at lægge plastik på salaten. 

“Det virker meget usandsynligt.” siger hun til Viralgranskaren.  

Danskere deler også videoen

LÆS OGSÅ: Forskere er skeptiske overfor viralt hvepse-trick

LÆS OGSÅ: Gammelt husmorråd delt over 7.000 gange: Kan man virkelig erstatte skyllemiddel med eddike?

LÆS OGSÅ: Detox-kure er i bedste fald ligegyldige

LÆS OGSÅ: Vasker broccoli hjernen ren for affaldsstoffer?


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu