Forskere er skeptiske overfor viralt hvepse-trick

Et populært billede af en brun pose, der skal fungere som hvepseskræmmer, bliver delt i stort omfang på de sociale medier. Insektforskere stiller sig meget tvivlende overfor effekten.

Foto: Skeeze/Pixabay
Martin Breindahl Kruse

Flere medier bragte i sidste uge historien om Facebook-brugeren Oluf Jørgensen, hvis opslag om en hjemmelavet hvepseskræmmer, er blevet delt på det sociale medie mere end 17.000 gange. I opslaget forklarer Oluf Jørgensen, at han har haft succes med at hænge en brun papirspose på sin terrasse. Papirsposen skal ifølge ham selv ligne et hvepsebo og dermed skræmme andre hvepse til at flyve videre. Men den tror forskerne ikke på, skriver Videnskab.dk.

Mediet har talt med tre forskere, der alle er skeptiske overfor posetricket. Hvepsene kan godt se posen, siger professor emeritus i biologi fra Syddansk Universitet, Axel Michelsen, men han tvivler på, at de vil reagere på den. Hvepsene bruger nemlig også deres duftesans til at navigere.

“Normalt går de efter duften. Hvis de mente, at det var et hvepsebo fra egen art, så ville de i første omgang holde sig respektfuldt på afstand. Både bier og hvepse har vagter ved indgangen, og hvis nogen vover sig inden for og ikke dufter rigtigt, så bliver de angrebet.” siger han. 

Artiklen fortsætter under billedet

Oluf Jørgensens opslag på Facebook

Den udlægning er Mogens Gissel Nielsen, der er insektforsker og lektor emeritus ved Institut for Bioscience – Zoofysiologi på Aarhus Universitet, enig i.

“De fleste sociale insekter skal jages væk. De flytter sig ikke, bare fordi de kan se et andet hvepsebo oppe under loftet,” siger han og mener dermed, at posen får svært ved at skræmme hvepsene.

Thomas Pape, lektor og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum, er også meget skeptisk, men kan ikke endeligt afvise tricket.

“Jeg kan godt se, at der er flere, der skriver om det på nettet, men jeg kan ikke finde noget om det i forskningen. Det ville da være vidunderligt, hvis det virkede, men jeg tror ikke helt på det,” siger han til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Jo, du må gerne koge vandet flere gange

LÆS OGSÅ: Gammelt husmorråd delt over 7.000 gange: Kan man virkelig erstatte skyllemiddel med eddike?

LÆS OGSÅ: Er hvepsen virkelig farligere end ulven?

LÆS OGSÅ: Vasker broccoli hjernen ren for affaldsstoffer?


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu